Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

De lift zit overvol en draait lekker op volle toeren. Ineens word je heen en weer geslingerd omdat de lift plotseling stopt. Meestal is dit vanwege iemand die niet goed in/uitstapt. Maar je voelt dat de complete kabel door de zwaartekracht flink inzakt en weer omhoog gaat als een soort van wip. Je denkt bij jezelf terwijl je naar je vriendin kijkt: “Damn zeg, als hij maar niet breekt”.

Wees gerust! De kans dat je wordt getroffen door de bliksem en op dat moment ook nog een bloemetjesjurk aan hebt met rode stippen is groter. Ik zal je uitleggen waarom. Mits er goed onderhoud wordt gepleegd natuurlijk is de kans dat hij knapt nihil.

Het wettelijke voorschrift voor een liftkabel is mach 12. Dit betekent heel simpel gezegd, wanneer je een bordje ziet staan op een lift: Maximaal 10 personen, betekent dit dat de liftkabel pas mag knappen bij een gewicht van 120 personen in die ene lift/gondel.

Een kabel bestaat uit een kern. Daaromheen zitten strengen die bestaan uit dunne kabels. De kabels zijn zo stevig omdat de draden meestal linksom worden gedraaid en de strengen rechtsom in elkaar worden gedraaid. Hoe meer gewicht aan de kabel moet hangen des te meer strengen er zijn, van dun naar dik.

Er zijn buiten dat extreme veiligheidsrestricties aan gebonden. Wanneer je in de ochtend wakker wordt en de liften al ziet draaien, bekijken ze alle bakjes, beugels, kabels. Ja, er zijn ongelukken gebeurd met liftkabels. Maar dit kwam door externe factoren, zoals een vliegtuigje of een helikopter wat er tegen aan vloog.

En zelfs dan ben je nog relatief veilig omdat op iedere liftmast een remsysteem zit waardoor je zult blijven hangen. Mocht je ooit stil komen te hangen vanwege een technische storing, dan is -hang me er niet aan op- ieder skigebied verplicht om alle inzittenden binnen 3 uur te evacueren. En dit zijn mensen die hun vak erg goed verstaan.

Dus, ook al zit je in een gondel voor 50 personen hangend boven een dal met 500 meter diepte in je ogen. Relax and enjoy the ride.

(Visited 10.723 times, 2 visits today)

2 Reactie op “Wat als de liftkabel breekt!”

  • Joke kuhlkamp
    2 januari 2021 at 20:37

    Dit is een interessant artikel om te lezen zeker als je hoogte vrees hebt zoals ik en lift gebruik als een noodzakelijk kwaad zien. Dank u wel.

  • Marco
    4 januari 2021 at 08:05

    Graag gedaan Joke. Lekker van het uitzicht genieten:-)

Comments are closed.