Algemeen: achter een zwak koufront komen we weer onder invloed van zwakke hogedruk invloed. In de loop van de zondag draait de hoogtestroming weer meer naar het zuidwesten en wordt warmere maar ook weer wat vochtigere lucht aangevoerd. In de loop van de week volgt de overgang naar (zeer) warm zomerweer!

Afgelopen nacht trok een zwak koufront van noordwest naar zuidoost over de Alpen en met name op het front ontstonden enkele regen en onweersbuien. Veel stelde het allemaal niet voor en inmiddels is met een naar west tot noordwest gedraaide wind weer wat drogere lucht binnen gestroomd. Op veel plaatsen start de dag dan ook weer met zon. Wat meer bewolking en uitgebreide wolkenvelden met vooral naar het oosten toe nog een druk regen bevinden zich nog in het Alpenvoorland en aan de noordkant, het zuidoosten heeft nog last van restbewolking van het koufront.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Ook vandaag start Zermatt de dag weer met veel zon -foto Christian Pfammatter[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In de zuidelijke Walliser Alpen ligt nog steeds veel sneeuw -Saas-Fee (Felskinn, 3000m)

De aangevoerde lucht is niet stabiel en doordat de luchtdrukverdeling vrij vlak is zullen de stapelwolken in de loop van de dag weer uitgroeien tot lokale regen en onweersbuien, lokaal kunnen dit pittige buien zijn. Koud is het niet met middagtemperaturen die met de zon tot 22 a 25 graden stijgen. Het nulgradenniveau ligt rond de 2700 meter.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -bron WetterOnline.de

In de nacht sterven de buien weer uit en de zondag start op de meeste plaatsen weer met veel zon. In de middag en avond door de dagelijkse gang dan weer het zelfde spelletje als zaterdag met in de middag en avond weer enkele regen of onweersbuien. Met de wat in kracht toenemende zuidwestelijke stroming wordt nog wat warmere lucht aangevoerd en lokaal stijgt het kwik tot 28 graden.

Begin volgende week zien we een actieve depressie dreigende richting het Verenigde Koninkrijk opstomen. Het systeem zal echter dinsdag naar het noorden toe afbuigen en tegelijkertijd gaat zich de hogedruk verder boven het vaste land van Europa verstevigen. In de tweede helft van de week zien we een aparte kern (1035hPa) boven Denemarken dan wel zuid Scandinavië liggen. Tegelijkertijd tijd probeert een Atlantische depressie (trog -hoogtelaag) zich tussen het hoog op de Atlantische Oceaan en het Deense hoog te wurmen. Naar verwachting zal tegen en in het weekend in het zeegebied ten westen van het Iberische Schiereiland positie gaan innemen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het wordt warm tot heet – ECMWF met “spanish plume” – zondag 7 juni

Voor de Alpen en grote delen van west Europa betekent dit dat de hoogtestroming van oost naar zuidoost tot zuid gaat draaien en de temperaturen tot hoog zomerse waardes zullen gaan oplopen waarbij op veel plaatsen tropische waardes zullen worden behaald. Hoe warm (heet) het precies gaat worden hang vooral af van de ontwikkelingen in detail. Datzelfde geldt voor het eventueel dan al of niet ontstaan van “tropische” plensbuien of onweersbuien.

Spanish plume
Overigens wordt het niet alleen in de Alpen tropisch, met dit soort constellatie mag ook de Benelux zich gaan opmaken voor zeer warm zomerweer waarbij ook hier tropische waardes behaald zullen gaan worden. Hoe heet het allemaal precies gaat evolueren is nog de vraag en ook hier afhankelijke van de kleinschaligere ontwikkelingen. Ga er echter maar vanuit dat het warm, warm gaat worden met temperaturen die tot 30 a 33 kunnen gaan oplopen en wie weet ook nog wel meer!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Tropische toestanden ook in de Benelux -ECMWF temperaturen zondagmiddag

De “spanish plume” is overigens verantwoordelijk voor de hoogst mogelijke temperaturen die in Nederland haalbaar zijn. Valt alles op de juiste plaats dan zijn zonder meer temperaturen van meer dan 35 °C haalbaar. Meer over de “spanisch plume” in onze Wiki,  zie – Spanish plume

De komende dagen nog even afrekenen met die dreigende Engelse depressie en een neerslagband (front) begin van de week. Vanaf woensdag kunnen we ons echter gaan opmaken voor een langere perioden van zeer warm zomer weer met wel een kans op “tropische” buien. Fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen half bewolkt en 15.5 graden.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK