Algemeen: De Alpen liggen onder invloed van zwakke hogedruk. De aangevoerde lucht is vooral in het zuiden “labiel” en neigt snel tot de vorming van buien. Begin volgende week wordt het op nadering van een koufront föhnig waarna het koufront vooral de noordkant zal beïnvloeden. Na aftocht van het koufront krijgen we vanaf woensdag te maken met zonnig en (zeer) warm hogedrukweer.

Foto frontpage: Visperterminen (Oberwallis) -Fabiola Abgottspon

Toen ik vanmorgen een eerste rondje weerkaarten (modellen) maakte viel meteen op dat de aangekondigde hitte welke voor Nederland in het weekend en begin volgende week stond “geprogrammeerd” maar een kort leven beschoren zal zijn. Vanaf 4 juni schieten de temperaturen weliswaar in rap tempo omhoog maar reeds in het weekend gaan ze in een nog rapper tempo weer naar beneden. Straks meer daarover! (nog niet alle kaarten zijn binnen)[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS ensembles prikpunt midden Nederland, warmte slechts van tijdelijke aard?!

Gisteren hadden we te maken met een weerbeeld met verschillende gezichten. In de ochtend scheen op veel plaatsen de zon en was het met weinig wind vriendelijk weer. In de middag nam de (stapel)bewolking dan weer toe en deels trok het zelfs dicht. Met een toenemende wind was het dan  frisjes. De temperaturen  vielen met 18 tot 23 graden dan ook wat bescheiden uit. Wallis haalde lokaal nog bijna 25. Nog minder fraai was het in de oostelijke Alpen en met name de zuidoostelijke kant. Hier zat meer bewolking en op diverse plaatsen ontwikkelden zich regen en onweersbuien.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Beachvolleybal gisteren in Brig te Oberwallis met in de voormiddag nog veel zon en 23 graden

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Prima bergweer gisteren in de Franse Alpen, Val d Isère

Vandaag verandert er al met al niet veel aan dit weerbeeld en vooral de zuidkant heeft te maken met labiele (vochtigere) luchtsoorten. Momenteel zien we dat in de zuidelijke Steiermark, Karinthië en ook Ticino al weer veel bewolking zit waaruit lokaal regen of een (onweers)bui) valt. Elders start de dag weer met veel zon voordat zich door de dagelijkse gang weer stapelwolken gaan vormen die lokaal het buienstadium zullen bereiken. In de vrij warme vochtige lucht stijgt het kwik weer tot circa 23 graden, lokaal tot 25 a 26 graden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -bron WetterOnline.de

Maandag en ook dinsdag tuttelen we zo een beetje voort en grosso modo verandert er niet veel. De temperaturen liggen op aangename 23 tot 26 graden en met de föhn is lokaal ook 28 graden haalbaar. Op het koufront dat maandagmiddag -avond vooral de Alpennoordkant schampt kan de buienactiviteit overal wat meer opleven. Dit is voorlopig echter ook het laatste Atlantische koufront. De depressie waarmee dit front samenhangt ligt dinsdag met zijn kern boven het Verenigde Koninkrijk en slaat dan een noordoostelijke koers in. Woensdag ligt het naar verwachting al met zijn kern boven noordelijk Scandinavië. In diezelfde periode zien we de opbouw van een hoog boven  het vaste land van Europa welke tot het einde van de week met zijn kern (ECMWF 1025 -1030hPa) boven Duitsland – Polen wordt berekend. Deze ontwikkelingen gaan ervoor zorgen dat we met een compleet  ander weertype te maken gaan krijgen!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Zomerse kaarten in de loop van de week (ECMWF voor vrijdag)

Met de opmars van het centrum van hogedruk gaat de stroming naar de oosthoek en vanaf vrijdag zaterdag naar zuidoost tot zuid bij draaien. Daarmee wordt vanuit Noord Afrika en het Middellandse Zee gebied steeds warmere lucht naar het noorden toe getransporteerd met in het weekend temperaturen van 30 graden of meer, gewoon tropisch dus. Zoals zo vaak met dit soort hoge temperaturen gaat de atmosfeer dan protesteren in de vorm van geïsoleerde “Wärmegewitter” die lokaal de boel even lekker kunnen afkoelen dan wel opfrissen! Ook op de wat langere termijn verblijven de Alpen onder invloed van hogdruk in de warme lucht. Onder een vlakke luchtdrukverdeling blijft de atmosfeer echter wel gevoelig voor het ontstaan van lokale “Wärmegewitter” in de namiddag en avond. Kortom: “zomer komt, de zomer blijft

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS ensembles prikpunt Zwitserse Alpen -overgang naar warm zomerweer met kans op “warmte onweders”

Terug nog even naar de Benelux en Nederland. Ook hier gaat het vanaf dinsdag flink flink opwarmen met temperaturen die gaan oplopen tot 28 a 30 graden en lokaal in het zuiden en midden ook nog wat meer. De hoogste temperaturen worden vrijdag en zaterdag verwacht. Daarna gaat er op nadering van een laag dat via Engeland naar Scandinavië trekt en snel door een volgend (tussen)hoog wordt gevolgd wat minder warme lucht binnenstromen. Tijdens het wisselen van de wacht van de druksystemen en op passage van een front kan daarbij ook wat regen (buien) gaan vallen. Zondag is de hitte dan weer voorbij en kunnen we in de lage landen gaan genieten van heel aangenaam zomerweer met temperaturen die tussen de 20 en 28 graden zullen gaan uitkomen. In hoeverre er bij de vlakke drukverdeling (onweers)buien tot ontwikkelen gaan of zullen komen valt nog niet te zeggen. Ten slotte moet nog worden opgemerkt dat het GFS model met een ietwat andere drukverdeling komt, ook hier zal de hogdruk invloed overheersen maar de temperaturen liggen door een meer noordelijke stroming over de gehele linie op een lager niveau.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS voor dinsdag 9 juni, met een meer noordelijke stroming weer een stuk koeler!

Samengevat kunnen we stellen dat we gaan evolueren naar een zomers weertype met markant hogere temperaturen en aan het einde van de week en in het weekend zelfs tropische temperaturen. Voor de wat langere termijn moeten we nog even afwachten welke posities de sturende drukgebieden gaan innemen en in hoeverre de warmte zich kan handhaven.

Tot zover voor vandaag, ciao en tot morgen maar weer. Actueel in Termen zonnig met een temperatuur van 17 graden

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Blik vanuit de weerkamer Meteo-Oberwallis /AWM  over het westelijke Rhonedal

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK