Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Dolomieten zijn niet voor niets werelderfgoed, ik zag al de Mont Blanc, Monte Cervina, Monte Viso en natuurlijk de Alpen, doch blijven de Dolomieten mij verbazen wanneer we spreken over Europese bergketens. Ze zijn zo indrukwekkend groots. In deze blog wil ik jullie dan ook tonen dat Val Gardena niet enkel tijdens de wintermaanden (Dolomit Superski) een topbestemming is, maar ook voor een zomerse trip echt prachtig is.

Wandelen in Val Gardena, duizend indrukken in 1 dag

Tijdens onze vorige vakantie gingen we wandelen in Valgrisensche en Cesana, ook deze keer rijden we richting Noord Italië. Onze roadtrip starten we dit jaar in het mooie Val Gardena. Een regio waarin de Duits/Oostenrijkse invloeden duidelijk merkbaar zijn. De naam Zuid-Tirol is niet gestolen, vooral de huizen doen je denken aan een typisch Oostenrijks skigebied. Daarnaast kan je hier ook gerust terecht zonder een woord Italiaans te gebruiken, de meeste mensen spreken hier vlot Duits.

val gardena

Wandelen en Mountainbiken kan hier perfect

Wij verblijven in Wolkenstein (Sëlva di Val Gardena), het hoogste dorp voor de indrukwekkende bergpas. Hier heb je naast een fijn wandelgebied ook een bikepark voor mountainbikers. Val Gardena zet zich enorm in op MTB-en, leuk omdat we zelf ook onze E-mountainbikes bij hebben. Wil je meer weten over mountainbiken in Val Gardena, klik dan even hier.

val gardena

De dagen dat we hier verblijven gaan we vooral wandelen. Dennis heeft wel een tochtje op de MTB achter de rug, toen ik nog achter mijn laptop zat te werken. Onze eerste wandeltocht met 500 hoogtemeter brengt ons van in het dal helemaal bovenaan. Daar merk je pas hoe indrukwekkend dit gebied is. De liften draaien hier nog tot dit weekend, maar we gaan gewoon sportief omhoog wandelen.


Tijdens onze wandeling zien we 3 hertjes weglopen en spotten we een paar marmotten. Waar je ook kijkt de ene bergtop na de andere zorgt voor een spectaculair uitzicht. Ook de wandelpaden zelf zijn prachtig, zoals je op bovenstaande foto kan zien.
We genieten tijdens ons verblijf van een hapje in Utia Sole en s’avonds gaan we voor een diner bij Soo chic. Beide een echte aanrader.

val gardena

Ook de bergpas richting Val Di Fassa is indrukwekkend. We passeren de doodskisten, klik hier voor een filmpje als je niet weet waar ik het over heb. Heb jij hier al ingezeten? Dan ben ik enorm benieuwd naar de ervaring! Onze volgende halte is trouwens Varena in Val di Fiemme.

(Visited 336 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Wandelen in Val Gardena, duizend indrukken in 1 dag”

 • Ricardo
  13 september 2020 at 20:50

  Mooi blog Cescia! Het lijkt mij heerlijk daar te wandelen. Ik kijk al uit naar een bericht uit Val di Fiemme.

  • Cescia
   14 september 2020 at 16:17

   Dank je Ricardo 🙂 ik probeer er werk van te maken

 • Remco Mienis
  13 september 2020 at 21:31

  Echt totaal anders dan de bergen in de Alpen.
  Mooi stuk Cescia 😀

  • Ricardo
   14 september 2020 at 08:41

   Ik ben wel benieuwd hoe dat op zo’n relatief korte afstand van elkaar, zoveel anders kan zijn.

   • Johann
    14 september 2020 at 10:08

    Even een stukje geologie dan maar 😉 Het heeft te maken met het ontstaan van de Alpen(bergketen), overigens een nog relatief jong gebergte, zo’n 160 tot 60 miljoen jaar geleden! De Zuidelijke Alpen liggen op de zgn Apulische plaat, een kleine tektonische plaat die naar het noorden beweegt en daarbij op de Europese plaat botst. Door deze twee bewegingen zijn uiteindelijk de Alpen ontstaan (opgestuwd). De oorsprong van dolomiet gesteente (Dolomieten) ligt in het warme water van (sub)tropische zeeën. Door chemische afscheidingen uit het water en afzettingen van organismenresten kon zich daar kalksteen vormen. Het zeewater stroomde langzaam door de poriën van de kalksteen, voegde magnesium toe en zette zo de kalksteen om in dolomiet. Dit geeft de Dolomieten (duits Kalkalpen) hun typische kleur. Doordat kalksteen gevoelig(er) is voor erosie zie je hier veelal ook die steile wanden en typische bergkammen. 

    • Cescia
     14 september 2020 at 16:16

     Kijk 🙂 ik word hier ook nog slimmer zalig !

  • Cescia
   14 september 2020 at 16:17

   Thanks Remco

 • Johann
  14 september 2020 at 10:15

  Mooie blog en foto’s Cescia! Ook zonder sneeuw altijd weer bijzonder en prachtig de Dolomieten. Thx for sharing en fijne tijd nog

  • Cescia
   14 september 2020 at 16:16

   Thanks Johann! Zeer indrukwekkend 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier