Graag zou ik weer even jullie aandacht willen vragen voor de actuele weercondities in Scandinavië. In dit bericht iets over de huidige interessante weersontwikkelingen, zomerse outdoor activiteiten en alvast een vooruitblik naar het weer voor komend winterseizoen.

Geen teken van de zomer
Juni komt alweer dichtbij, maar voorlopig lijken de echte zomerse temperaturen nog ver weg. Afgelopen zondag was de nationale feestdag in Noorwegen. Dit jaar was het bijzonder koud en moet het voor sommige Noren koud aan hebben gevoeld in hun nationale klederdracht. Dit jaar kwam in de hoofdstad Oslo het kwik niet boven 10,3 graden. Slechts vijf keer eerder tijdens de metingen afgelopen eeuw zijn er zulke lage temperaturen gemeten op 17 mei. In sommige gebieden Gausdal viel er zelfs wat verse sneeuw. Ook in de steden Bergen en Trondheim was het relatief koel en nat. Uitzondering geldt voor Tromsø waar het relatief iets warmer was.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Veel regen in Bergen, meer dan 20mm, tijdens de nationale feestdag op 17 mei[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Afgelopen weekend verse sneeuw in de omgeving van Gausdal

Ook voor de komende dagen zijn er nog weinig tekenen dat de temperatuur omhoog gaat en zal het ook met de Pinksteren nog erg fris zijn. Dit wordt veroorzaakt door een lus in de straalstroom die zich boven Scandinavië bevindt zoals de weermodellen aangeven voor komend pinksterweekend en zorgt voor een koude noordelijke stroming. Bovendien neemt tijdens het pinksterweekend de kans op regen toe, hoewel er gelukkig tussen de buien door ook genoeg periodes met zon zijn.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Koude noordelijke stroming komend pinksterweekend in Scandinavië

Welkom terug zomer
Nu de dagen veel langer worden en de echte winter toch wel een beetje voorbij is, proberen sommige skiers en snowboarders op hun manier de zomer welkom te heten in Scandinavië. Veel filmpjes duiken op zoals deze bijvoorbeeld in Tromsø in Noorwegen, waarbij skiërs en snowboarders de zomer welkom heten. In Tromsø is het een traditie geworden om elke lente je ski’s of snowboard mee de berg op te nemen en proberen een afdaling te maken over open bergmeertjes. Vaak zijn deze meertjes gevuld met ijskoud water en ijs. Soms haal je het. Verder is leuk in dit filmpje te zien dat de opnames zijn gemaakt tegen middernacht. In deze regio is het namelijk straks weer mogelijk om de zon te zien gedurende de hele dag tijdens de zomermaand in gebieden boven de poolcirkel zoals hier in Tromsø.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Met de ski’s proberen de overkant te halen van een koud bergmeer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Lange dagen in de noordelijke delen van Scandinavië

Komende winter erg koud?
De afgelopen tijd duiken er steeds meer berichten op dat we binnenkort te maken krijgen met een grote El Niño. Dit fenomeen El Niño staat te gebeuren Stille Oceaan en kan leiden tot droogtes en overstromingen in vele delen van de wereld. In Noorwegen, zal dit leiden tot een koude winter volgend jaar voorspellen veel meteorologen. (meer over El Niño zie Wiki- El Nino),

Onderzoek heeft aangetoond dat Noord-Europa een koudere en drogere winter kon krijgen tijdens de eerdere El Niño’s. Hoewel er niet altijd een even duidelijk verband is te vinden zeggen onderzoekers. Het fenomeen doet zich voor in de Stille Oceaan en de laatste grote El Niño kwam winter 2009/2010. In januari 2010 was de gemiddelde temperatuur in Oslo in Noorwegen bijvoorbeeld -8.1 graden, wat vier graden kouder is dan normaal.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De lange-termijn voorspelling van het ECMWF hint op een sterke naderende El Niño met een zwaartepunt komende winter

Hoewel het El Niño brengt vaak grote invloeden met zich mee op het weersysteem. In veel gebieden van de wereld en leiden tot bosbranden en grote droogtes. In Europa zijn deze effecten vaak minder goed terug te zien en spelen ook andere weerfenomenen zoals de ENSO en grote rol bij het weer bij ons.
In april 2014 waarschuwden wetenschappers nog dat er een nieuwe El Niño op weg was. Dit gebeurde echter niet. In maart 2015 kwamen er nieuwe tekenen van het weerfenomeen en worden de signalen steeds sterker. Het zwaartepunt ligt komende winter zoals het er nu naar uit ziet.

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK