Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Als je een weerstation thuis hebt hangen, dan is het meer dan de moeite waard om eens naar je luchtdrukmetingen van vandaag te kijken. Grote kans dat je dan een opvallende zaagtand ziet zo rond 20:00 uur, zoals hieronder in Wageningen (15 januari). De oorzaak? Misschien zul je het niet geloven, maar het blijkt te gaan om een enorme vulkaanuitbarsting in de buurt van Nieuw-Zeeland! Niet alleen in Nederland was dit te zien; over heel de wereld werd deze ‘zaagtand’ gemeten.

Grafiek van de luchtdruk in Wageningen van vrijdag 22:00 tot en met zaterdag 22:00. De zaagtand veroorzaakt door de schokgolf van de vulkaan bij Nieuw Zeeland is rond 20:00 (19:00 op grafiek) te zien. Let op: de tijden zijn in UTC, voor lokale tijd in Nederland tel je een uur op bij de tijd.

Enorme explosie vulkaan

Voor de oorzaak van de ‘zaagtand’ moeten we dus helemaal naar de andere kant van de wereld! De oorzaak is namelijk een vulkaanuitbarsting bij het eiland Tonga, iets ten noorden van Nieuw-Zeeland. Hieronder zien we de enorme kracht van de explosie terug.

Indrukwekkende satellietbeelden van de vulkaanuitbarsting. De vulkaan bevindt zich rechtsboven; aan de onderkant is een deel van Nieuw-Zeeland te zien. Voor de liefhebbers: de buitenste vage ring is waarschijnlijk de schokgolf die te meten was in de luchtdrukmetingen in Nederland. Bron animatie: Tropicaltidbits.com

Nog een keer te zien?

Mogelijk is de schokgolf nog een keer in de drukmetingen in Nederland te zien. Dat zit zo: de schokgolf die Nederland als eerste bereikte, is waarschijnlijk via de Noordpool naar Nederland gereisd. Dit is omdat dit de kortste afstand is tussen de vulkaan en Nederland. Waarschijnlijk weet de schokgolf ook via een andere richting Nederland te bereiken – niet vanuit de Noordpool, maar vanuit de Zuidpool. Kortom: als je een luchtdrukmeter hebt, houd hem dan in de gaten. Wie weet is er op zondag weer een schok te zien.

(Visited 122 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer