Als je een weerstation thuis hebt hangen, dan is het meer dan de moeite waard om eens naar je luchtdrukmetingen van vandaag te kijken. Grote kans dat je dan een opvallende zaagtand ziet zo rond 20:00 uur, zoals hieronder in Wageningen (15 januari). De oorzaak? Misschien zul je het niet geloven, maar het blijkt te gaan om een enorme vulkaanuitbarsting in de buurt van Nieuw-Zeeland! Niet alleen in Nederland was dit te zien; over heel de wereld werd deze ‘zaagtand’ gemeten.

Grafiek van de luchtdruk in Wageningen van vrijdag 22:00 tot en met zaterdag 22:00. De zaagtand veroorzaakt door de schokgolf van de vulkaan bij Nieuw Zeeland is rond 20:00 (19:00 op grafiek) te zien. Let op: de tijden zijn in UTC, voor lokale tijd in Nederland tel je een uur op bij de tijd.

Enorme explosie vulkaan

Voor de oorzaak van de ‘zaagtand’ moeten we dus helemaal naar de andere kant van de wereld! De oorzaak is namelijk een vulkaanuitbarsting bij het eiland Tonga, iets ten noorden van Nieuw-Zeeland. Hieronder zien we de enorme kracht van de explosie terug.

Indrukwekkende satellietbeelden van de vulkaanuitbarsting. De vulkaan bevindt zich rechtsboven; aan de onderkant is een deel van Nieuw-Zeeland te zien. Voor de liefhebbers: de buitenste vage ring is waarschijnlijk de schokgolf die te meten was in de luchtdrukmetingen in Nederland. Bron animatie: Tropicaltidbits.com

Nog een keer te zien?

Mogelijk is de schokgolf nog een keer in de drukmetingen in Nederland te zien. Dat zit zo: de schokgolf die Nederland als eerste bereikte, is waarschijnlijk via de Noordpool naar Nederland gereisd. Dit is omdat dit de kortste afstand is tussen de vulkaan en Nederland. Waarschijnlijk weet de schokgolf ook via een andere richting Nederland te bereiken – niet vanuit de Noordpool, maar vanuit de Zuidpool. Kortom: als je een luchtdrukmeter hebt, houd hem dan in de gaten. Wie weet is er op zondag weer een schok te zien.

(Visited 154 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer