Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zomerweer heeft zijn intrede in Nederland gedaan – als we naar de temperatuur kijken dan. Woensdag 20 juli werd zelfs de eerste landelijke tropische dag van de zomer van 2016, met in De Bilt 32.9 graden als maximum. In Arcen (Limburg) werd zelfs de 35 graden overschreden. Ook de dagen daarna bleef de temperatuur met waarden rond 25 graden zomers.

Wel vielen vooral in het oosten van het land een aantal pittige buien met lokaal wateroverlast tot gevolg. Deze buien ontstonden in behoorlijk vochtige lucht, die ook dit weekend boven Nederland aanwezig is. Deze vochtige lucht blijft de komende dagen nog wel even aanwezig. Maar later volgende week lijkt er verandering te komen! Een bijna onzichtbare weersverandering, maar waarom?

Weinig verandering in luchtdrukgebieden

De kaartjes van luchtdruk laten maar weinig verandering zien de komende dagen. De grootste verandering is dat een complex lagedrukgebied, dat op zaterdag in de buurt van IJsland ligt, langzaam richtig Scandinavië beweegt.

GFS_now_2
GFS_wo_2

GFS verwachting voor luchtdruk op zaterdag 23 juni (boven) en woensdag 27 juni (onder). Bron: Wetterzentrale.

Door deze ontwikkeling komt Nederland iets meer onder invloed van dit lagedrukgebied. Toch lijken de neerslagkansen hierdoor niet veel groter te worden. Het hogedrukgebied ten westen van Spanje zorgt ervoor dat als storingen Nederland bereiken, deze flink afgezwakt overtrekken.

Lichte afkoeling aan de grond, maar…

De temperatuurverwachting voor komende week laat een lichte afkoeling zien, van 25 graden gemiddeld dit weekend naar 22 graden gemiddeld op woensdag.

LT

Temperatuurverwachting van verschillende weermodellen voor komende week voor De Bilt. Bron: Kachelmannwetter.

Op zich lijkt deze temperatuurdaling niet spectaculair. Maar er staat wel degelijk een flinke, aan de grond onzichtbare temperatuursprong op het programma! Om deze te zien moeten we wat hoger kijken, op 1500 meter hoogte. De lucht op deze hoogte wordt niet beïnvloed door de dagelijkse opwarming van de zon.

…Temperatuursprong op hoogte!

LT_1500

Temperatuurverwachting op 1500 meter hoogte van verschillende weermodellen voor komende week voor De Bilt. Bron: Kachelmannwetter.

Zoals hierboven te zien is zet de temperatuur op 1500 meter hoogte een flinke stap terug, van 12 graden op maandag naar 7 graden op dinsdag. Dit is vaak een goede aanwijzing voor een verandering in luchtsoort. Een verandering die dus heel moeilijk te zien was aan de temperatuur aan de grond!

Deze temperatuurschok is te koppelen aan een storing (koufront) dat op dinsdag over het land trekt. Maar omdat dit koufront aan de grond niet actief is, merken we an de grond dus weinig van deze storing!

Minder vochtige lucht

De verandering in luchtsoort is wel mooi te zien aan de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit wordt aangegeven met het dauwpunt. Het dauwpunt is een temperatuur, maar het is een maat voor de luchtvochtigheid. Hoe hoger de temperatuur, hoe vochtiger de lucht.

Dewpoint

Verwachting van het dauwpunt volgens 50 berekeningen van het ECMWF model. Bron: Buienradar.

Duidelijk is te zien dat het dauwpunt daalt van 17 graden op zondag tot ongeveer 13 graden op woensdag. Hiermee wordt de lucht een stuk minder vochtig. Het wordt dus ook behoorlijk minder benauwd.

Wel is te zien dat richting vrijdag het dauwpunt weer een stijgende lijn inzet. De lucht wordt hiermee ook weer vochtiger. Of de temperatuur ook toe gaat nemen is nog even afwachten. We houden het voor je in de gaten!

(Visited 159 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier