Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Zomerweer heeft zijn intrede in Nederland gedaan – als we naar de temperatuur kijken dan. Woensdag 20 juli werd zelfs de eerste landelijke tropische dag van de zomer van 2016, met in De Bilt 32.9 graden als maximum. In Arcen (Limburg) werd zelfs de 35 graden overschreden. Ook de dagen daarna bleef de temperatuur met waarden rond 25 graden zomers.

Wel vielen vooral in het oosten van het land een aantal pittige buien met lokaal wateroverlast tot gevolg. Deze buien ontstonden in behoorlijk vochtige lucht, die ook dit weekend boven Nederland aanwezig is. Deze vochtige lucht blijft de komende dagen nog wel even aanwezig. Maar later volgende week lijkt er verandering te komen! Een bijna onzichtbare weersverandering, maar waarom?

Weinig verandering in luchtdrukgebieden

De kaartjes van luchtdruk laten maar weinig verandering zien de komende dagen. De grootste verandering is dat een complex lagedrukgebied, dat op zaterdag in de buurt van IJsland ligt, langzaam richtig Scandinavië beweegt.

GFS_now_2
GFS_wo_2

GFS verwachting voor luchtdruk op zaterdag 23 juni (boven) en woensdag 27 juni (onder). Bron: Wetterzentrale.

Door deze ontwikkeling komt Nederland iets meer onder invloed van dit lagedrukgebied. Toch lijken de neerslagkansen hierdoor niet veel groter te worden. Het hogedrukgebied ten westen van Spanje zorgt ervoor dat als storingen Nederland bereiken, deze flink afgezwakt overtrekken.

Lichte afkoeling aan de grond, maar…

De temperatuurverwachting voor komende week laat een lichte afkoeling zien, van 25 graden gemiddeld dit weekend naar 22 graden gemiddeld op woensdag.

LT

Temperatuurverwachting van verschillende weermodellen voor komende week voor De Bilt. Bron: Kachelmannwetter.

Op zich lijkt deze temperatuurdaling niet spectaculair. Maar er staat wel degelijk een flinke, aan de grond onzichtbare temperatuursprong op het programma! Om deze te zien moeten we wat hoger kijken, op 1500 meter hoogte. De lucht op deze hoogte wordt niet beïnvloed door de dagelijkse opwarming van de zon.

…Temperatuursprong op hoogte!

LT_1500

Temperatuurverwachting op 1500 meter hoogte van verschillende weermodellen voor komende week voor De Bilt. Bron: Kachelmannwetter.

Zoals hierboven te zien is zet de temperatuur op 1500 meter hoogte een flinke stap terug, van 12 graden op maandag naar 7 graden op dinsdag. Dit is vaak een goede aanwijzing voor een verandering in luchtsoort. Een verandering die dus heel moeilijk te zien was aan de temperatuur aan de grond!

Deze temperatuurschok is te koppelen aan een storing (koufront) dat op dinsdag over het land trekt. Maar omdat dit koufront aan de grond niet actief is, merken we an de grond dus weinig van deze storing!

Minder vochtige lucht

De verandering in luchtsoort is wel mooi te zien aan de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit wordt aangegeven met het dauwpunt. Het dauwpunt is een temperatuur, maar het is een maat voor de luchtvochtigheid. Hoe hoger de temperatuur, hoe vochtiger de lucht.

Dewpoint

Verwachting van het dauwpunt volgens 50 berekeningen van het ECMWF model. Bron: Buienradar.

Duidelijk is te zien dat het dauwpunt daalt van 17 graden op zondag tot ongeveer 13 graden op woensdag. Hiermee wordt de lucht een stuk minder vochtig. Het wordt dus ook behoorlijk minder benauwd.

Wel is te zien dat richting vrijdag het dauwpunt weer een stijgende lijn inzet. De lucht wordt hiermee ook weer vochtiger. Of de temperatuur ook toe gaat nemen is nog even afwachten. We houden het voor je in de gaten!

(Visited 133 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer