Vandaag en morgen krijgen voornamelijk het zuidoosten en zuidwesten van de Alpen verse sneeuw. Het weerbeeld in de rest van de Alpen ziet er fraai uit. Komende week blijft dit fraaie weerbeeld in een groot deel van de Alpen aanhouden.

Storing boven Italië zorgt voor sneeuw

Een lagedrukgebied gelegen boven Italië voert vandaag vochtige lucht vanuit het zuidoosten tegen de Zuid-Alpen aan. Hierdoor krijgen de Zuid-Alpen in de loop van vandaag neerslag. Voornamelijk Slovenië, Karinthië, de Dolomieten en de West Italiaanse Alpen krijgen een flinke laag sneeuw tot 30cm. Aan de noordkant van de Alpen blijft het droog en schijnt de zon.   

Vandaag is wel nog flink koud begonnen, met minima rond de -12 en maxima rond de -3 graden op de pistes. De sneeuwvalgrens is daarom nog laag, onder de 500 meter in het westen.  In het oosten van de Alpen ligt de sneeuwvalgrens iets hoger, tussen de 750 en de 1000 meter. Dit komt doordat het lagedrukgebied zachtere lucht meebrengt vanuit het Middellandse Zee gebied.

De storing boven Italië zorgt nog tot in de loop van morgen voor neerslag. Woensdag blijft het in de hele Alpen, met uitzondering van de Italiaanse West Alpen, droog. De zon zal dan ook zeker tevoorschijn komen op deze dag met af en toe nog wel wat bewolking.  Na vandaag zal het flink koude weerbeeld ook iets verzachten voor twee dagen. Sneeuw op de pistes zal hierdoor zeker niet verdwijnen want de vorstgrens stijgt maar licht en ligt op woensdag tussen 1000 en 1300 meter, en nog net wat hoger in de Zuid-Alpen.

Mogelijk sneeuwval in de Noord-Alpen op vrijdag

Na donderdag zullen de temperaturen weer dalen. De sneeuwvalgrens zakt tot een maximum van 500 meter. Dat is maar goed ook want donderdag op vrijdag nacht is er weer kans op neerslag in het noorden van de Alpen. Een koufront afkomstig van een hogedrukgebied west van Frankrijk zal een neerslaggebied met zich meebrengen dat voornamelijk in het noorden van de Oostenrijkse Alpen zal neerslaan.

Verse sneeuw is onderweg. Foto: Edwin Hagenouw

Het moment van neerslag is vrij afhankelijk van het verloop van de front wat per model flink varieert. Veel sneeuw hoeveelheden worden echter niet verwacht.  In de rest van de Alpen blijft het droog en ziet het weerbeeld er fraai uit. Het is nog vrij vroeg om zeker te zeggen maar het mooie weerbeeld lijkt ook tot en met komend weekend door te trekken.

Meer wintersportnieuws lees je op Snowrepublic, die andere wintersportsite.

(Visited 1.504 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer