Algemeen
De Alpen liggen aan de zuidrand van een hoog boven noord Europa waarbij vrij droge en zachte lucht het weerbeeld bepaalt welke door de dagelijkse gang wat destabiliseert. Van het noorden uit stroomt geleidelijk ook wat vochtigere en in het zuidoosten wat koudere lucht binnen.

De zuidkant van de Alpen kon eindelijk ook weer eens genieten van de zon een aangename temperaturen. Werd ook wel tijd, het vooral door zijn heerlijk milde klimaat en vele uren zon bekende Ticino in het zuiden van Zwitserland moest het 4 dagen lang zonder zon doen. Daarnaast viel er ook nog eens een hele peut regen en in de bergen sneeuw. Niet veel anders overigens in de overige gebieden rondom de westelijke Alpenboog en in het bijzondere Piemonte.

Gisteren konden we in de zachte lucht en met veel zon dus genieten van zeer zacht voorjaarsweer met temperaturen die zowel aan de noord als ook aan de zuidkant van de Alpen opliepen tot 15 a 20 graden in de dalen en het laagland. Ook in de bergen was het zeer zacht met een
Arc 1950, fantastische dag, strakblauw. (via APP)


Genieten in Saalbach (via APP)


Wat een prachtig plaatje vanuit Serfaus, blik richting Masner (via APP)

Vandaag verandert er grosso modo niet veel. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we hogedruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren – west en centraal Europa tot over het westen van Rusland. Lagedruk vinden we terug boven  de Middellandse Zee waarbij twee hoogtelagen in het oog springen. Eentje ligt boven het zuidwesten van het Iberische Schiereiland en een ander boven de noordelijke Balkan. Verder nog lagedrukactiviteiten ver van ons bed in het hoge noorden. De Alpen liggen vandaag aan de zuidrand van de hogedruk en tussen de beide hoogtelagen in. Al met al hebben we met een vlakke drukverdeling te maken waarbij er weinig dynamiek is. De lucht die wordt aangevoerd is vrij zacht en de zon kan daar nog een thermische oppepper aan geven. Zoals gezegd moeten we dan wel weer bekopen met het ontstaan van (stapel)wolken en deels ook hogere wolken(velden).


Tja we kunnen er langzaam niet meer omheen, voorjaarsboden op
de zuidhellingen in het Pitztal (via Twitter Hans ter Braak)

Ook qua temperaturen verandert er vandaag ten opzichte van gisteren niet veel, gewoon zacht met een nulgradenniveua boven de 2000 meter. Uitzondering daar op vormt het zuidoosten. Onder invloed van het hoogtelaag wat boven de Balkan ligt stroomt hier duidelijk koudere lucht binnen. Hier pendelt het nulgradenniveau rond de 1400 meter en vriest het op 2000 meter tussen de -2 en -4 graden. Neerslag wordt er echter ook hier niet verwacht.

Weekend kouder met neerslag /sneeuw
Ook de vrijdag kunnen we genieten van voorjaarsachtige temperaturen en veel zon. De koudere lucht die nog in het oosten wat roet in het eten  gooide wordt in de loop van de dag weer tot buiten de grenzen van de Alpen verdreven.  In het weekend is dan echter even voorbij met de pret en het voorjaarsweer. We zien dan dat aan de oostflank van het wat noordelijker aanpuntende hogedrukgebied een bel koudere polaire lucht (hoogtetrog) richting de Alpen komt afzakken. De hoogtetrog zal zich in het weekend tot over de westelijke Middellandse Zee uitbreiden alwaar zicht boven het zeegebied van Corsica en Sardinië een laag zal ontwikkelen.


Weekend storingsinvloeden door lagedruk /hoogtetrog  (GFS)

Geen actief geval maar toch genoeg voor opnieuw wat Süd(ost)stau perikelen. Ook elders gaan we merken dat we met een ander luchtsoort te maken gaan krijgen. Het eigenlijke koufront, de voorste begrenzing met de koudere lucht nadert zaterdag in de loop van de dag van het noorden uit de Alpen. De bewolking neemt toe en weldra valt er neerslag. In de loop van het weekend verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich meer en mee naar de zuid(westelijke) Alpen waar vooral in de Stau van de oostelijke Alpenboog neerslag gaat vallen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog bij 1600 a 1500 meter, daalt echter naar 1100 tot 800 meter op de zondag, de meeste neerslag zal dan echter ook al weer voorbij zijn. De neerslaghoeveelheden die gaan vallen worden door de modellen nog wat verschillende berekend. Ik denk dat we mogen uitgaan van 10 tot 30mm, lokaal 30 tot 50mm. In de bergen boven de 1500 a 1600 zal dit dan als sneeuw gaan vallen.

Maandag komen we dan weer onder invloed an hogedruk en met een naar zuid draaiende stroming gaan de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift en kunnen we weer even genieten van een volgende vleug voorjaarsweer. Vanaf woensdag gaan we dan op herhaling wanneer een volgende portie maritiem polaire lucht (hoogtetrog) richting en uiteindelijk over de Alpen gaat trekken. Het wordt dan opnieuw weer kouder en onbestendiger. Hoe dit allemaal precies zal gaan verlopen gaan we morgen en de komende dagen voor jullie vervolgen. Voor vandaag en morgen even lekker genieten. Fijne dag. Actueel in Termen (1020m) -Oberwallis 4.5° en onbewolkt

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 470 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer