Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen
De Alpen liggen onder invloed van een lagedrukgebied met centrum boven de westelijke Middellandse Zee. Met een nog wat in kracht toenemende zuidoostelijke hoogtestroming wordt vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofkam gestuwd. De Alpennoordkant krijgt in versterkte mate te maken met de Südföhn.

De toestroom van vochtige lucht tegen de Alpenzuidkant nam gisteren langzaam verder toe en vooral in de zuidsneeuwvalgrens lokaal tot 500 meter daalde. Al met met al stelden de neerslaghoeveelheden nog niet veel voor. De inner-alpine gebieden hadden te maken met föhnige condities waarbij de föhn in de loop van de dag ook tot in de lager gelegen gebieden en dalen doorbrak. Zo zagen we dat in de klassiek föhndalen de föhnwind aantrok tot 50 a 80km/h en de temperaturen lokaal tot 15 graden stegen.


Heerlijk weer gisteren in Kaprun


Gisteravond lag er al een dik pak sneeuw in  Mondolé Ski,
Prato Nevoso

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een enorm bastion van hogedruk boven het noorden van Europa liggen. Het centrum van het hoog, kerndruk van maar liefst 1050 hPa ligt vandaag net ten oosten van de Baltische Staten boven west Rusland. Als tegenhanger en met name voor de Alpen belangrijk een hoogtelaag met 2 aparte kernen (zuid Engeland/Balearen). Tussen beide sturende druksystemen heeft zich boven de Alpen een zuidelijke hoogtestroming ingesteld die aan de Alpenzuidkant vandaag en morgen (zeer) veel neerslag gaat opleveren. De Alpennoordkant profiteert van de föhn en hier kan het kwik behoorlijk gaan oplopen met lokaal temperaturen tussen de 18 en 20 graden.

Vandaag valt er vooral langs de westelijke Alpenboog aan de Italiaanse kant aanhoudend en deels intensief neerslag waarbij de sneeuwvalgrens varieert vanaf de dalen tot een hoogte van 800 a 1200 meter. De meeste neerslag valt in Piemonte, Aosta tot over de zuidelijke Walliser Alpen en het Simplongebied. Verder naar het oosten en westen valt minder neerslag.

De bewolking zal ook de aangrenzende gebieden van de Franse Alpen en Zwitserse Alpennoordkant binnentrekken maar neerslag wordt daar niet of nauwelijks verwacht. Een zelfde beeld zien we in de  oostelijke Alpen, ook hier aan de zuidkant veel bewolking met neerslag en aan de noordkant föhnige opklaringen. De neerslagintensiteit en dus ook hoeveelheden zijn echter duidelijk minder uitgesproken dan in het westen. Op 2000 meter pendelt het kwik ook vandaag tussen de – 5 en 0 graden en op 3000 meter tussen de – 8 en 11 graden. Het nulgradenniveau ligt algemeen tussen de 1200 en 1800 meter. Verder staat er een matige tot harde en in de föhngebieden stormachtige (föhn)wind.


Diep winters in de westelijke Italiaanse Alpen (Piemonte)


Sauze d’Oulx (1400m)


en föhnig opgeklaard aan de noordkant, Damüls,
Bregenzerwald (1803m)


en ook föhnig in Mühlbach am Hochkönig. Foto
Maikel de Groot via Mail

Dinsdag trekt de zuidelijke kern van het hoogtelaag naar het zuidwesten weg en wordt woensdag boven het zuiden van Portugal verwacht. Daarmee nemen de drukverschillen langzaam weer af en dus ook de Südstau en Südfön. Langs de Italiaanse hoofdkam valt dinsdag eerst nog neerslag maar de fut gaat er langzaam maar zeker uit, elders kan het op steeds meer plaatsen gaan opklaren en -of wordt het droog. De föhn aan de Alpennoordkant neemt ook geleidelijk in kracht af en zal uiteindelijk gaan liggen. Woensdag belooft een vriendelijk dag te gaan worden met veel zon. De temperaturen kunnen in alle hoogtes weer wat winst gaan boeken en ook  in het zuiden wordt het een stuk aangenamer en vriendelijker.

Toenemende sneeuwkansen
Zoals het er naar uitziet zal ook de donderdag nog vriendelijk en vrij zacht gaan verlopen. Langzaam maar zeker sluit echter het net van koudere lucht zich weer rond de Alpen. Aan de oostflank van een zicht naar het noorden tot noordoosten uitbreidend Atlantische hoog stroomt koudere lucht vanaf de pool naar het zuiden, tegelijkertijd nadert vanuit het oosten een bel koude lucht (hoogtelaag). Deze twee gaan “samensmelten” en breiden zich richting het weekend verder naar het zuiden uit en ontstaat er vervolgens boven de Middellandse Zee een apart lagedrukgebied.


Koude lucht is onderweg naar het zuiden GFS zaterdag

Uiteindelijk gaat met een oost tot noordoostelijke hoogtestroming de koude lucht het winnen en mede door de invloed van het laag boven de centrale Middellandse Zee neemt de wisselvalligheid in het gehele Alpengebied weer toe. Overigens wordt de situatie vanaf het weekend behoorlijk onzeker en dan met name in hoeverre zeer koude lucht op weg naar het zuiden de Alpen kan bereiken dan wel ten oosten langs naar het zuiden afzakt. Daarover verschillen de modellen nog van mening en ook de ensembles geven nog weinig houvast. Dat het vanaf vrijdag weer wat kouder gaat worden lijkt echter zeer aannemelijk waarbij ook de sneeuwkansen weer gaan toenemen.


In het weekend weer toenemende sneeuwkansen waarbij de
zuidelijke Alpen opnieuw de beste kaarten lijken te hebben (GFS)

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Aktueel in Termen bedekt en licht föhnig met een temperatuur van 4.3°C

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

(Visited 802 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer