Vooral in oosten veel zon

3

Algemeen:
Een rug van hoge luchtdruk zorgt vandaag voor droog en vrij zonnig Alpenweer, waarbij de westelijke wind vrij hinderlijk aanwezig blijft. Woensdag veroorzaakt een storing vanuit het westen voor toenemende bewolking en wat lichte sneeuw, en neemt later in de week de kans op zwaardere sneeuwval aan de zuidzijde zienderogen toe.

We zitten ondertussen al weer in de tweede januariweek en de Alpenwinter lijkt met horten en stoten dan toch nog voorzichtig op gang te gaan komen. De eerste dagen is het nog stuivertje wisselen met afwisselend de doorkomst van kou en warmtefrontjes, maar richting het eind van de week lijkt een serieuze poederdump aan de zuidzijde steeds realistischer! En juist de zuidelijke Alpen hunkeren naar een verse bak met sneeuw want vanuit deze omgeving was er wat sneeuwval betreft weinig spectaculairs te melden de laatste tijd.


Vrij ijzige pistes in de omgeving van Mayrhofen gisteren via @App

Fraaie dag in Mittelberg / Kleinwalsertal met hogerop veel wind
volgens Hans ter Braak op @Twitter

Tijdelijk droog en zonnig maar wel veel wind
Vandaag komen de Alpen weer even op adem, want het actieve weer speelt zich vandaag allemaal wat noordelijker af. In ons eigen kikkerlandje bijvoorbeeld, waar het slepende polaire front voor vrij langdurige regenval zorgt. In de Alpen is er vandaag erg weinig aan de hand, of het moet nog steeds die aanhoudende wind zijn die over de pistes heen raast. We kregen de afgelopen dagen veel meldingen binnen over opwaaiende sneeuw, die het zicht vaak ernstig belemmerde en er het skiën of boarden niet leuker op maakte. De gevallen sneeuw van de afgelopen dagen ligt over het algemeen op een vrij ijzige onderlaag, en gaat met de actuele wind vrij makkelijk “driften”.


Het kapelletje in de omgeving van Saalbach. Voor velen misschien herkenbaar

Montgenèvre in les Hautes Alpes vlak tegen de Italiaanse grens. Een lading
verse sneeuw is in deze omgeving van harte welkom! Via Ad Lagendijk


Actiever weer ten noorden van de Alpen. Het  polaire front ligt slepend
over Nederland en België met langdurige regen

Morgen weer wat sneeuw
Vandaag profiteert het Alpengebied dus van een rug van hoge luchtdruk die voor vrij open en zonnige condities zorgt. In de loop van de ochtend kunnen er in les Alpes Maritimes en Hautes Alpes wel wat wolkenvelden gaan binnendrijven en is boven de 1400m zelfs een lichte sneeuwbui mogelijk. De wind blijft een thema in de Alpen en is vooral aan de noordkant vrij hinderlijk aanwezig. Woensdag schampt een niet al te actief koufront het noordelijke Alpengebied, waardoor er in de vroege ochtend vanuit het westen boven gemiddeld 1100 à 1300m wat sneeuw kan gaan vallen. Deze bewolking trekt dan later op de dag verder richting de oostelijke Alpen en kan hier in de middag aan de noordkant boven ongeveer 1000m eveneens af en toe wat lichte sneeuw vallen. Er zit niet veel fut in dit front, dus verwacht er niet teveel van: met 5 tot max 10cm neuschnee is het al snel gedaan.

Vrijdag bak sneeuw voor de zuidelijke Alpen!

Vanaf vrijdag zien de vooruitzichten er wat sneeuw betreft voor de zuidzijde aanhoudend hoopgevend uit! Op de nadering van een nieuwe portie koude polaire lucht, ontwikkelt zich ten zuiden van de Alpen een actief lagedrukgebied die voor stau aan de zuidhellingen gaat zorgen. De sneeuwval concentreert zich op vrijdag in eerste instantie op de Franse Alpen (Hautes Alpes en Alpes Maritimes) en Zwitserse zuidzijde (Tessin).  De sneeuwvalgrens schommelt aanvankelijk nog rond de 1200 à 1500m, maar zal vanuit het westen vrij snel richting de 1000m gaan dalen.


Sneeuwbrengend lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen in beeld.

Vooral do en vrijdag tijdelijk opspelende Südföhn

 

Het gehele weekend staat in het teken van de Südstau! In eerste instantie concentreert de stau zich vooral op de omgeving van het Zwitserse Tessin en de Graubünden, maar verplaats zich later meer oostwaarts richting de Italiaanse Dolomieten en de Venetianer Alpen. Als we de neerslagclusters bekijken zien we fraaie sneeuwcijfers uit de computermodellen rollen. Het Europese ECMWF komt tot en met maandag met gemiddelden van tussen de 50 en 90cm neuschnee op de proppen. In de oostelijke Dolomieten, Veneto en Venetianer Alpen zien we tegen de gunstig gelegen stauhellingen zelfs de 1,5 meter in de prognose verschijnen. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe de stau zich tegen die tijd precies gaat manifesteren, maar de voortekenen zijn meer dan gunstig.


Südstau!

Tot zover het Alpenweerbericht voor vandaag. Tot morgen met meer Südstau nieuws!

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel en in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

3 REACTIES

  1. Mooi bericht voor de Dolomieten dit weekend. Laat ik nou net daar naar toe gaan. Is er
    iets te zeggen over een reisadvies voor aankomend weekend naar Corvara, Dolomieten?
    Zou je gezien de te verwachten sneeuwval en de reis door zuid Duitsland en Oostenrijk op vrijdagavond willen aankomen op plaats van bestemming of toch op zaterdagochtend? Ik heb namelijk geen idee hoe de wegen zijn in Oostenrijk Italië met deze hoeveelheden? Thanks alvast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negen + een =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.