Vooral in westen zon

Algemeen: De invloed van het Azorenhoog neemt tijdens de Pinksterdagen nog wat verder toe. Maandag nadert echter alweer een volgend (kou)front met vochtigere en onstabiele lucht. Woensdag neemt vanuit het westen de hogedruk invloed weer toe.

Pinksterzondag start in een groot deel van de Alpen met veel zon en blauwe luchten. De oostelijke Alpen hebben ook vandaag weer last van het hoogtelaag boven de  Adriatische Zee. Weliswaar vult het  langzaam verder op maar aan zijn noordflank stroomt nog steeds vochtige lucht over de oostelijke Alpen uit en vooral de noordkant heeft te maken met wolken en regen(buien). Verder is het ook hier opgeklaard en deels ook zonnig waarbij de meeste zonneuren aan de zuidkant gemaakt zullen worden.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -bron WetterOnline.de

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De dag start vooral in het westen met zon -Oberwallis, Grengiols (foto Daniel Grichting)

Ook de noordkant van de westelijke (Zwitserse) Alpen krijgen in de loop van de dag weer met meer bewolking te maken, ten oosten van een lijn Zürich-Luzern bevindt zich momenteel ook nog veel bewolking en het is maar de vraag in hoeverre deze met de noordoostelijke stroming (zwakke Bise) zal oplossen of breken. Verder blijft de kans op het ontstaan van een lokale overal aanwezig dus neemt voor de zekerheid die paraplu mee.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In het hooggebergte tussen de 3000 en 4000 meter vriest het 1 to 5 graden. -Mittelallalin -Saas Fee

De middagtemperaturen lopen op tot 18 a 23 graden. Het nulgradenniveau stijgt naar 2500 tot 2700 en op 2000 meter wordt het 4 tot 7 graden. In de oostelijke Alpen is het onder de bewolking koeler en ook in de bergen komt het kwik duidelijk minder hoog uit. Sneeuw valt er vanaf circa 2000 meter

Morgen 2e Pinksterdag start in de westelijk Alpen opnieuw veelbelovend met veel zon. Zoals inmiddels al wel gewend zit het minder fraaie weer opnieuw in de oostelijke Alpen, hier hebben we te maken met bewolking, opklaringen en dan weer een spat regen of bui. De temperaturen gaan wel wat omhoog en lokaal kan het met zon net als ook elders 23 graden worden. In de loop van de dag stroomt er van het noordwesten op nadering van een koufront vochtigere lucht binnen. Er vormen zich steeds meer stapelwolken en de buienkans neemt zienderogen toe. Lokaal kunnen de buien ook van onweer vergezeld gaan. sneeuwvalgrens ligt morgen meest tussen de 2000 en 2300 meter.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Koufront nadert morgen de Alpen en zorgt voor een opleven van de onstabiliteit (GFS T850hPA = Temp op circa 1500 meter)

Het koufront zal in de nacht op dinsdag en ook op dinsdag voor buiige neerslag gaan zorgen en lokaal is ook onweer mogelijk. Het wordt 15 tot 20 graden, lokaal een graadje meer en de sneeuvalgrens ligt rond de 1900 a 2000 meter. In de loop van de nacht op woensdag dag neemt van het westen de invloed van een uitloper van het Azorenhoog weer toe.

Hogedruk, meer zon
Woensdag en donderdag krijgen we te maken met een overtrekkend tussenhoog en kunnen we weer genieten van de zon en ook de temperaturen gaan weer wat in de lift. Ook de oostelijke Alpen zijn dan definitief verlost van die kwelgeest van een “hoogtelaag” en mogen zich eindelijk ook weer eens gaan opmaken voor wat stabieler en vooral zonniger voorjaarsweer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanaf woensdag meer zon en geleidelijk weer oplopende temperaturen ECMWF voor donderdag

De vraag is in hoeverre de hogedruk Atlantische storingen op afstand kan houden. Mogelijk dat vrijdag -zaterdag een zwakke storing (koufront) nog voor wat instabiliteit gaat zorgen in de vorm van wat regen of buien. Dit is echter nog zeer onzeker en met een beetje geluk houden we het droog en is de zon goed vertegenwoordigd. Spannend wordt het ook voor wat betreft het verdere verloop!

Juni met zomerse aspiraties
In het weekend zien we dat hogedruk zicht via het Europese continent tot over oost Europa gaat uitbreiden. Lagedrukgebieden houden zich op in het zeegebied rondom IJsland. Zondag zien we tevens een aparte kern van hogedruk boven oost Europa op de kaarten verschijnen. Hierdoor gaat de hoogtestroming de zuidhoek opzoeken en kan veel warmere lucht zich naar het noorden toe gaan uitbreiden. Dit proces wordt vanaf pak hem beet zaterdag in gang gezet en laat in de Alpen het kwik met veel zon naar zomerse waardes stijgen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Van het zuiden uit komt de toestroom van veel warmere lucht opgang ECMWF maandag 1 juni

Een volgende actieve depressie op de Atlantische Oceaan die in het weekend richting het Verenigde Koninkrijk trekt zal door een samenspel van het Azorenhoog en oost Europees gedwongen worden naar het noorden toe af te buigen en verblijven we onder hogedruk in de warme zuid tot zuidwestelijk aanvoer.  Natuurlijk moeten we gezien de nog lange verwachtingstermijn nog een slag om de arm houden maar uitgaande van hetgeen ons de modellen de afgelopen dagen al voorschotelden lijkt de zomerse scenario toch een goed kans van slagen te maken. Zomer dus!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Betere tijden lijken aan te breken.

Zo nu snel naar buiten en van de zon genieten. Fijne Pinksterdag allemaal en tot morgen maar weer.  Actueel in Termen 14.3 graden en onbewolkt. (webcam Rosswald (1800m)

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]