Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Hegemonie hogedruk en thermische verwennerij

Sinds een week of twee wordt het weerbeeld in grote delen van Europa en ook de Alpen gedomineerd door een krachtig warmbloedig hogedrukgebied dat het hoogte(stromings)patroon blokkeert. De grootschalige weersituatie heeft ook de neiging zichzelf in stand te houden wanneer een gesloten hoog ten noorden van een gesloten laag komt te liggen.

Er zijn verschillende namen in gebruik voor deze blokkerende situatie; zoals omega-blokkade, een rex-, dipool- of diffluentblok of “high over low”-situatie . Kenmerkend van al deze settings en met name die met de omega blokkade is dat ze over langere tijd tot wel twee to drie weken kunnen aanhouden

Overuren en uitzonderlijk mild in de bergen

Dat hogedruk in de (latere) herfst en winter ook niet altijd garant staat voor mooi zonnig weer hebben de laatste weken duidelijk gemaakt. Door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog (subsidentie) wordt de verticale luchtkolom gecomprimeerd, droogt uit, warmt op en zet uit (adiabatische compressie / volume expansie). Dit verklaart het “warmbloedige karakter” van het hoog en de aanhoudende droge en zonnige condities in de bergen.

In de Alpen bevond de vorstgrens zich de afgelopen weken op uitzonderlijke hoogtes en deels zelfs boven de 4000 meter. Ook in de (hoog)zomer zou dit niet hebben misstaan.In de bergen was het de afgelopen 2 weken dan ook genieten van uitstekende outdoor condities en met de kurkdroge lucht (RLV tot soms 10-5% en dauwpunten tot-20 a-30 graden van heerlijk vergezichten. Een wat verspäteter Goldener Oktober en Martinisommer zullen we maar zeggen!

Hochnebel – mist

Een heel ander verhaal echter in de lagere delen zoals bijvoorbeeld het noordelijke Alpenvoorland en Zwitserse Mittelland. Doordat zich door de hogedruk dichter bij de grond een koude plaklaag kan vormen (inversie) ontstaat er hier juist op uitgespreide schaal mist en Hochnebel die geen kant meer op kan. Mocht de NO wind, in Zwitserland “Bise” genoemd dan ook nog in kracht aantrekken dan kan deze vochtige koude laag tot in de noordelijke Alpendalen en zelfs de inner-alpiene dalen worden geperst en ook de Hochnebel bovengrens in hoogte stijgen tot soms boven de 2000 meter. Dit was nu minder het geval en meest zagen we een bovengrens van 500 tot 1000 meter. Onder het motto van “unten grau, oben blau”.

Door het aanhoudende droge en zeer milde weer in de bergen ligt er voor de tijd van het jaar tot grote hoogtes nauwelijks tot geen sneeuw met een sneeuwgrens die meest zo rond de 3000 meter ligt. Mooi is dit ook waar te nemen vanuit de ruimte en in vergelijk met bijvoorbeeld vorig jaar. Terwijl dit jaar het wit in de Alpenlanden veroorzaakt wordt door de Hochnebel waren de Alpen vorig jaar rond deze tijd al bedekt met een dik pak sneeuw.

Kouder en onbestendig

De komende dagen komt er echter een einde aan de thermische verwennerij en overuren van zonneschijn en datzelfde geldt voor de mist en Hochnebel. Het zwaartepunt van de hogedruk trekt zicht wat terug op de Atlantische Oceaan alwaar het ook vandaan kwam (Azorenhoog). Aan de oostflank van het hoog zien we volgende week een bel koudere lucht vanuit noordelijkere breedtegraden afsnoeren. Deze zogenaamde cut-off van een hoogtelaag (koudput(tjes) gaan een markante weersverandering opleveren.

Dit zou zo rond dinsdag of woensdag voor de Alpen in gang moeten worden gezet. In alle hoogtes gaan de temperaturen dan flink onderuit en er gaat ook weer neerslag vallen. Met het instromen van de koudere luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens vervolgens tot 1200-1000 meter en mogelijk afhankelijk van de precieze omstandigheden ook nog lager.

De onzekerheid met betrekking tot hoe koud het gaat worden zit hem met name in d koers van de afsnoeren hoogtelagen en de processen die zich aan de grond afspelen.

Gisteren bijvoorbeeld kwam het Europese model ECMWF voor de dinsdag en het volgende weekend met een apart Genua respectievelijk noord Italië laag op de proppen met in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam veel neerslag en sneeuw. Vanmorgen is dit scenario er voor een groot deel al weer uitgenomen en ook andere modellen komen weer met ietwat andere oplossingen.

Het blijft dus nog spannend wat de atmosfeer voor ons in petto heeft en hoeveel neerslag (sneeuw) er waar gaat vallen. Zeker is wel dat we vanaf dinsdag uit een heel ander vaatje gaan tappen. Geniet dus nog even van het mooie Alpenweer want vanaf dinsdag is het over en uit!

Alle foto’s: Johann Geers | Lees meer updates op x.com/alpenweerman



(Visited 1.182 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer