Algemeen: aan de zuidflank van een krachtig hoog met kern boven Schotland stroomt met een noordoostelijke stroming wat koelere en drogere lucht over de Alpen uit. De aanwezige warm-vochtige lucht wordt tijdelijk naar het zuiden toe verdrongen. Na woensdag zal de warmere en vochtiger lucht opnieuw naar het noorden toe gaan oprukken waarbij de onweerskansen weer toenemen.

In de westelijke Alpen begin de dag zonnig maar door de dagelijkse gang krijgen we al snel weer te maken met stapelwolken die aan de zuidkant al vrij snel het buienstadium zullen bereiken. In de namiddag breiden de buien zich verder naar het noorden toe uit. In Ticino is het in de ochtend al bedekt en regenachtig in in de loop van de dag intensiveert de neerslag zich verder. Lokaal moet er met veel neerslag rekening worden gehouden. In het noorden in de koelere en droger lucht zullen de neerslaghoeveelheden bescheidener uitpakken.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Foto van dorpje See in Tirol, zondag 7 juni dam gebroken door hevige neerslag (onweer) . via Twitter Apart ☆ Indra ‏@apartindraIn de oostelijke Alpen is het overwegend bewolkt en af en toe valt er wat regen, zonniger is het inner-alpin en vooral naar het oosten toe. In de loop van de dag dan overal toenemende kans op (onweers)buien. Het is zacht met temperaturen die oplopen tot 15 a 22 graden aan de noordkant, 20 tot 25 in het westen en Wallis en tot 23 a 28 graden in het oosten van Oostenrijk. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 8 en 13 graden en ook op 3000 komt ligt het kwik enkele graden boven het vriespunt. De vorstgrens ligt in het noorden rond de 3400 meter, in het zuiden rond de 3700 meter. De wind is algemeen zwak, tijden buien kans op (zware) windstoten.

Woensdag komt de atmosfeer wat tot rust maar ook dan staan door de dagelijkse gang in de loop van de dag weer regen en onweersbuien op het weermenu. Vooral naar het westen toe kunnen die pittige buien zijn met veel neerslag in korte tijd. In de oostelijke Alpen zullen de buien minder intensief zijn en veel blijft het gewoon droog. Het wordt overal een aantal graden warmer met in het oosten lokaal tropische temperaturen.

Ook de donderdag en vrijdag gaan warm tot zeer warm verlopen en op veel plaatsen stijgt het kwik tot boven de 30 graden grens (tropisch). Mogelijk dat zeer lokaal de 35 graden grens weer overschreden wordt. De toevoer van de zeer warme (hete) lucht wordt in stand gehouden door lagedruk in boven de Golf van Biskaje en Engeland en hoge druk boven oost Europa.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanaf woensdag gaan de temperaturen weer omhoog richting tropische waardes. ECMWF 12H 08 juni voor zondag

Deze lucht is zoals we dat zo vaak zien niet allen zeer warm maar bevat ook veel vocht. De kans op lokale warmte onweders in de namiddag en avond is daarom elke dag aanwezig. Lokaal kan er daarbij in korte tijd veel neerslag gaan vallen (Unwetterpotenzial)!

Tot zover vandaag (vanuit het Topshelf Open -Autotron te Rosmalen). Actueel in Termen 19.7 graden en zonnig

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK