Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is ondanks dat het nog November is, dit weekend al het vierde weekend achter elkaar dat het winter is in de Alpen. Afgelopen dagen hebben we kunnen lezen dat de afgezakte polaire koude luchtbel wat langer blijft hangen dan alleen het weekend. Het is boven in de bergen dan ook al echt koud, hooggelegen meren zullen op deze manier snel dicht vriezen. Dit moet ook wel want wij Hollanders willen eind januari op de Weissensee wel de alternatieve elfstedentocht schaatsen.

In de regio Süd-Tirol werd het hoog in de bergen -20 graden bron: Dieter Peterlin

Afgelopen dagen viel er zoals verwacht door de noord west stau weer de nodige neuschnee.  Dit betekent dat er laagje op laagje sneeuw wordt opgebouwd. Tussen de vorige weekenden door was het warm en smolt het toplaagje van de gevallen sneeuw, dat voorkomt dat de sneeuw zich niet optimaal kan “zetten”. Op het onderstaande kaartje zien we goed wat de noord west stau gebieden zijn.

Hoeveelheid gevallen neerslag afgelopen 2 dagen Bron: meteoexploration.com

We zien een aantrekkende wind wat in combinatie met de kou en slecht zicht een sneeuwdrift kan veroorzaken. Vaak zijn dit aan het einde van de herfst – begin van de winter de ingrediënten voor de eerste lawine van het nieuwe wintersport seizoen. Hogere steile bergwanden tussen 2200 en 2500 meter, waar de sneeuw zich niet goed heeft kunnen “zetten” hebben daardoor op dit moment een lichte kans op een lawine. De wind zorgt voor zogenaamde triebschnee, sneeuw wordt door de wind verplaatst en op een beschutte plaats neergelegd. Vaak is deze beschutte plaats in de luwte van een bergkam, oftewel de stormachtige wind waait de sneeuw over de kam van de berg en daar dwarrelt het zonder die wind uit over de andere kant van de kam. Het is hierdoor ook niet aan te raden met deze weersomstandigheden de hoogte op te zoeken. Omdat we deze dagen te maken hebben met een noord west stau zijn het de lijzijde van de bergen waar het grootste gedeelte van de sneeuw wordt neergelegd.

Kaartje van Lawinewaarschuwingsdienst Tirol. Uitgegeven op zaterdag 25 november maar geldt nog steeds.
Ook in Zwitserland is men bewust van het lawinegevaar. Bron naturgefahren.ch
Diversen laagjes sneeuw op schaduwrijke hellingen. Een stabiliteitstest liet al bij lage belasting een breuk zien. Na zo’n breuk kan het gaan schuiven en dat veroorzaakt de lawine. Bron: LWD

Morgen lezen we waarschijnlijk in ons Alpen weerbericht dat het deze week langere tijd koud blijft. In tegenstelling tot de vorige weekenden van november, krijgt de gevallen sneeuw van dit weekend wel de tijd om zich te zetten. De wind was overigens lang niet overal zo hard, er blijven genoeg plaatsen waar we dit soort foto’s kunnen maken.

@campingAlpsee in de Allgäu maakte deze foto
In La Rosiere staan de kerstbomen er op 1850 m er zo bij waar wij hier in de Lage-Landen alleen maar van kunnen dromen.
Zelfs in Munchen sneeuwde het, gemeld door @muschelschloss
In het Kleinwalsertal is ook het nodige witte goud gevallen, Hans ter Braak schoot deze “kerstkaart”
In de Gargellen ligt genoeg sneeuw om de lange latten op te gaan wie zou dit ook wel willen?

Tot zover dit blog!

ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 848 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer