Advertentie 

Na een lange periode van zeer zacht en vaak droog weer worden de bakens (tijdelijk) verzet. Afgelopen 24 uur is er al een beetje sneeuw gevallen, maar donderdag en vrijdag gaat er flink meer sneeuw vallen. Blijft het daarna ook winters of keert het zachte weer terug?

Beetje sneeuw

Vanochtend trok er een koufront over de Alpen waaruit een beetje neerslag viel. Boven de 2300 meter was dat in de vorm van sneeuw, maar veel meer dan een cm of 5 tot maximaal 10 is er nog niet gevallen. De toppen in de Alpen kleurden in ieder geval weer een beetje wit en dat was wel weer een tijdje geleden. Veel berghutten konden maximaal open blijven en zelf in de laatste week van oktober waren deze tot op ruim 2500 meter vrij van sneeuw. Voor eind oktober is dat niet uniek, maar wel uitzonderlijk. In september zag dat er wel anders uit.

Na het overtrekken van het ‘koufront’ kwamen er brede opklaringen vanuit het westen binnenschuiven. De zon kwam er goed bij en de temperatuur is nog flink hoog voor begin november. Een verandering is echter wel op komst.

Serieuze sneeuwval

Voordat we te maken krijgen met een serieuze sneeuwinval verloopt de woensdag nog vrij rustig onder de invloed van een groot hogedrukgebied. De zon komt er geregeld aan te pas en daarmee kan de temperatuur in de dalen nog met gemak oplopen tot boven de 15 graden. Voor de eerste dagen van november zijn dat vrij hoge maxima. Regionaal kan de ochtend wel wat grijs verlopen.

Hogedruk zorgt voor rustige omstandigheden deze woensdag.

Donderdag verloopt de dag ook nog lange tijd droog, maar vanuit het westen staat er wel een weersverandering aan te komen. Het lagedrukgebied wat in bovenstaande kaart ten westen van Portugal ligt is hier verantwoordelijk voor. Dit laag trekt Frankrijk in en een aparte kern snoert zich af en boven de Middellandse Zee ontstaat een nieuw laag. Ook wel het Genua-laag genoemd. In combinatie met lijwerking zorgt dit voor veel neerslag in de Alpen. De lucht is bovendien ook flink kouder waardoor het tot diep in de dalen gaat sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt naar 1300 tot 1500 meter en bij doorvallende neerslag kan deze grens nog een paar 100 meter lager uitkomen.

In een groot deel van de Alpen gaat dus veel neerslag vallen. In de lagergelegen gebieden gaat ook veel regen vallen. In delen van Noord-Italië kan zomaar meer dan 100 mm neerslag vallen in 24 uur tijd. Op de toppen in de Alpen kunnen de sneeuwhoeveelheden oplopen naar regionaal 50 tot 80 cm sneeuw, lokaal misschien tot aan een meter aan toe.

Blijft het winters?

Om maar meteen de angel er uit te trekken: daarna lijkt het weer zachter te worden en krijgen hogedrukgebieden het weer voor het zeggen. Het nulgradenniveau gaat omhoog en sneeuw van betekenis zit er dan voorlopig niet meer in. In eerste instantie ligt het hogedrukgebied boven de Alpen, maar in de nieuwe week gaat deze aan de wandel richting Oost-Europa. Er komt dan opnieuw een zuidelijke stroming op gang waarbij zachte lucht zich uitspreid over heel west- en centraal-Europa. Kortom: de winterprik is van korte duur.

Bovenstaande kaart geeft aan dat we in de week van 7 t/m 13 november in grote delen van Europa te maken hebben met bovengemiddelde temperaturen.

Onstuimig in de Benelux

Ook de Benelux heeft een zeer warme derde decade van oktober achter de rug. Op 29 oktober werd het in Eindhoven zelfs 24,6 graden. Met november op de kalender zijn ook daar de bakens verzet. Vandaag bereikte de wind op Vlieland zelfs even korte tijd een stormkracht, windkracht 9 met zware windstoten van ruim 90 km/uur. Ook vanavond, vannacht en morgen blijft het onstuimig en trekken enkele buien over. De dagen daarna zal de wind minder fel uitpakken, maar blijft het wel een komen en gaan van neerslaggebieden. De temperatuur ligt daarbij veel tussen 13 en 15 graden.

Hoofdfoto: Rob Koenders.

(Visited 578 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier