Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De hele week al is het vrij koud winterweer in de Alpen. Nu is dat vaak nog met zonneschijn, maar de paasdagen zelf verlopen bewolkter met verse sneeuw. Zowel vandaag als morgen schijnt de zon nog uitbundig in de Alpen. Slechts een paar vriendelijke stapelwolken verstoren dit mooie weerbeeld. Daarbij is het aardig koud voor begin april, op 1500 meter vriest het ook overdag enkele graden. Enkel in de Franse Alpen komt het kwik op deze hoogte iets boven nul uit. Hier neemt ook de bewolking in de loop van de donderdagmiddag toe, maar blijft het nog wel droog. Kortom twee prachtige skidagen. 

Goede vrijdag met omslag

Vrijdag zakt een storing afkomstig vanaf de Noordzee af richting de Alpen. Vrijdagochtend is het al bewolkt in Zwitserland en de Franse Alpen. Met name in Zwitserland valt er sneeuw bij een sneeuwgrens tussen de 1000 en 1300 meter. In de loop van de vrijdag trekt de storing verder oostwaarts en begint het ook te sneeuwen in de Italiaanse Alpen en het westelijke deel van Oostenrijk. In Karinthie blijft het nog tot de avond droog.

Grote verschillen tussen het westen en oosten

Zaterdag komt de storing min of meer tot stilstand boven Oostenrijk. Hier blijft het bewolkt en valt er de hele dat sneeuw vanaf 1000 tot 1300 meter. Tegelijkertijd klaart het breed op in Franse Alpen, waar de zon goed doorbreekt. Grote verschillen dus tussen het westen en oosten van de Alpen. 

Ook zondag, Eerste Paasdag, blijft de storing min of meer op dezelfde plaats liggen. Het blijft in grote delen van Oostenrijk bewolkt met verse sneeuw terwijl de Franse Alpen genieten van de zon. Maar in Zwitserland en de Italiaanse Alpen breekt zondag ook de zon door. Kortom voor een groot deel van de Alpen is het Eerste Paasdag prachtig skiweer, alleen in de Oostenrijkse Alpen niet. Overal is het vrij koud voor april, met op 1500 meter temperaturen overdag rond of ruim onder het vriespunt. 

Prachtige laatste skidag voor veel gebieden

Maandag, Tweede Paasdag, trekt de storing ook weg uit Oostenrijk en breekt overal de zon door. Het blijft op 1500 meter net aan vriezen en het wordt een mooie laatste skidag voor veel gebieden. Na maandag sluiten namelijk veel skigebieden in de Alpen, met name de skigebieden die onder de 2000 meter liggen. Vanaf dan zullen enkel de hogere (gletsjer)skigebieden open blijven. 

Voor deze hogere skigebieden is nog meer goed nieuws. Waarschijnlijk volgt dinsdag of ergens in de dagen daarna opnieuw verse sneeuw. Echter zijn er nog grote onzekerheden in de verschillende weermodellen. Een overgang naar warm lenteweer zit er in ieder geval voorlopig nog even niet in voor de Alpen.

Tekst en foto’s: Jeroen Elferink Ruijsch – Weerplaza.nl

Meer over wintersporten in de lente lees je op Snowrepublic.nl

(Visited 2.619 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier