Er is vrijwel geen buitensporter die geen beeld heeft bij ‘Nikwax’. De witte plastic flessen met de paarse en groene doppen. Maar als je doorvraagt haken de meesten af ‘dat is toch alleen om schoenen waterdicht te maken?’ Nikwax maakt al sinds 1977 hoogwaardige en milieuvriendelijke reinigings- en impregneermiddelen die je outdoorkleding schoon en waterdicht houden.

Wat veel mensen echter niet weten is dat Nikwax de eerste die in 1983 op de markt kwam met impregneermiddelen op waterbasis, veilig voor mens, dier en milieu, en zonder drijfgassen, fluorkoolstoffen of andere schadelijke stoffen. Alle CO2 is gecompenseerd tot 1977 en elke fles redt een boom of dier.

Hoe en waarvoor gebruik je milieuvriendelijke waterafstotende Nikwax?

Nikwax-producten zijn eenvoudig te gebruiken – in de wasmachine, met de hand of met spray – en zijn zuinig in het gebruik, wat weer verspilling tegengaat. Door je waterdichte jas of broek, tent of schoenen te behandelen met Nikwax, verleng je de levensduur en blijven ze waterdicht en ademend. Zo ben je niet genoodzaakt om elke paar jaar nieuwe producten te kopen en help je op een heel eenvoudige manier de impact op het milieu te verminderen.

Hoe het begon

Nick Brown, geboren in 1954, groeide op in Kent en maakte vanaf zijn tiende met zijn vader trekkings in de Peaks (red. Peak District National Park). Nick wandelde ook elk jaar in Schotland en omdat hij niet tevreden was met de beschikbare waterafstotende middel, creëerde hij zijn eigen recept voor het conserveren van zijn laarzen. Het was belangrijk om ze waterdicht te maken zonder ze te verzachten en hun essentiële ondersteunende eigenschappen te verliezen. Nick’s wax (vandaar de naam Nikwax) was het begin van een opmerkelijk succesverhaal.

Milieuvriendelijke waterafstotende Nikwax; hoe en waarvoor?
Outdoorkleding moet wind- en waterdicht zijn. En ademend.

Hoe en waarvoor gebruik ik Nikwax

Het Nikwax-assortiment is uitgebreid en bevat speciaal samengestelde producten om kledingstukken te wassen voordat je ze waterdicht maakt. Vergeet niet dat het belangrijk is om de instructies te controleren voordat je een product gebruikt, aangezien de doseringsinstructies niet alleen van het ene product tot het andere kunnen verschillen, maar ook afhankelijk zijn van het type water (hardheid), en zelfs de wijze van wassen.

Welk Nikwax product moet ik gebruiken?

De eerste stap om Nikwax effectief te gebruiken, is het juiste product te selecteren. De producten in het Nikwax-assortiment zijn onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. Ze hebben waterdichte oplossingen voor kledinguitrusting en schoenen. Elk van deze categorieën bevat een aantal verschillende alternatieve oplossingen, dus voordat je iets koopt, is het belangrijk om de beste te selecteren op basis van wat u opnieuw wilt bewijzen en natuurlijk waar het eigenlijk van is gemaakt. Zo zijn er schoen-producten die geschikt zijn voor stoffen en leren schoenen en een andere voor suède en nubuck.

Hoe Nikwax Tech Wash te gebruiken?

Wat is Nikwax Tech Wash? Dit is een product dat speciaal door Nikwax is samengesteld voor het reinigen en behandelen van waterafstotende ademende kleding. Hoewel standaard wasmiddelen goed zijn om je kleding te reinigen, kunnen de agressieve bestanddelen van dit soort producten de waterdichte eigenschappen van je buitenkleding aantasten en is het af te raden deze te gebruiken. Tenminste, als je de duurzaamheid van je kleding wilt verlengen.

Hoe gebruik je Nikwax in de wasmachine?

Het kan in de wasmiddellade of direct in de trommel met behulp van een speciale dispenser. Controleer de instructies op de fles om te zien hoeveel Nikwax Tech Wash je moet gebruiken, want dit hangt af van de hardheid van het water af. Was met Tech Wash slechts twee items tegelijk.

Zodra je het juiste product hebt geselecteerd, wil je waarschijnlijk weten hoe vaak je Nikwax moet gebruiken? Het antwoord op deze vraag zal wederom van item tot item verschillen. Als je bijvoorbeeld veel wandelt in modderige natte omstandigheden, is het noodzakelijk je wandelschoenen regelmatig te behandelen om te voorkomen dat je voeten te nat worden. Een tent daarentegen hoeft waarschijnlijk minder vaak opnieuw te worden behandeld.

Hoe breng ik Nikwax TX Direct Spray aan?

Een spray is een heel makkelijke manier om je kleding opnieuw te impregneren en de Nikwax TX Direct spray is ideaal. Het kan worden gebruikt nadat je kleding is gewassen in Tech Wash en je hoeft niet te wachten tot ze droog zijn. Lees de instructies voor het aanbrengen van Nikwax spray voordat je begint. Er zijn een paar dingen die je moet onthouden om eerst te doen. 

Sluit het kledingstuk goed en leg het voorzichtig plat neer. Houd vervolgens de spray op de juiste afstand van het kledingstuk voordat je een dunne, gelijkmatige laag spray aanbrengt. 

Zorg ervoor dat je niets mist hebt en na een paar minuten kun je een doek gebruiken om overtollige spray te verwijderen. Het is belangrijk om alle stappen goed te volgen om de levensduur van het kledingstuk te verlengen.


Kan ik een tent ook behandelen met Nikwax?

Ja, voor het behandelen van een tent heeft Nikwax een aantal producten op de markt gebracht. De eerste stap is het selecteren van het juiste product voor de stof van je tent. Nikwax heeft producten die geschikt zijn voor het opnieuw waterdicht maken van een tent van synthetisch materiaal, maar ook voor canvas. 

Hoe en waarvoor gebruik je milieuvriendelijke waterafstotende Nikwax?

Als je tent vuil is, is het de moeite waard om hem goed schoon te maken voordat je deze opnieuw behandelt, omdat dit de werking van het product bevordert.

Lees hier meer over het onderhoud van je kleding en andere outdoorartikelen.

LEES OOK:

(Visited 264 times, 1 visits today)