Verkiezingen VS - Gevolgen weer en klimaat na 4 jaar Trump
Ik ben geen politicus, maar een meteoroloog en onderzoeker. Toch wil ik het hier hebben over de verkiezingen in de VS en de huidige president. Ook mijn werk wordt erdoor beïnvloed en het raakt de wetenschap. Ik blik terug op de afgelopen 4 jaar op enkele opvallende uitspraken van de huidige president van de VS, Donald Trump. Beleid met gevolgen voor het weer en klimaat. Waar was jij 4 jaar geleden?
Longyearbyen, november 2016 – Ik ben op Spitsbergen. Het is de 2de keer dat ik er ben en dit keer in de winterperiode ‘the dark season’. Ik volg een cursus over Air-Ice-Sea Interactions. Het is warm en het regent vaak. Het zee-ijs dat we zouden meten is er nog niet. Sneeuw ligt er ook nog niet en het is vaak bewolkt waardoor het Noorderlicht niet te zien is. Misschien niet iets dat je zou verwachten in de winter op Spitsbergen? Toch is het de trend dat het maand op maand te warm is en het steeds vaker regent in het Arctische gebied. De periode dat ik daar ben is het extreem warm voor de tijd van jaar.
Het is die periode vaak slecht weer waardoor excursies niet doorgaan. Begin november wordt het weer steeds slechter en er wordt storm verwacht. Alle studenten en inwoners worden bij elkaar geroepen en al snel wordt besloten dat de helft van de stad moet evacueren voor gevaar op modderstromen en landverschuivingen.
Op exact datzelfde moment gebeurde er ook wat anders, de verkiezingen in de VS. Ik weet nog goed hoe onze professor de volgende dag na de verkiezingsuitslag het lokaal in kwam. “We hebben nu een president in de VS die niet gelooft in klimaatverandering”.
Een aantal dagen later gaat de storm liggen en kan de bootexcursie eindelijk doorgaan. Zee-ijs is er op dat moment nog altijd niet, want het is veel te warm. We maken een tussenstop bij Pyramiden, een oude Russische mijnplaats. Terwijl we in de duisternis rondlopen komen twee mannen naar ons toe. Het zijn twee Russen die de plaats bewaken in deze winterperiode. Ze zien niet vaak mensen en hebben ook geen bereik hier. We praten ze bij over het nieuws van de afgelopen dagen. Ook deze Russen waren verrast dat Trump was gekozen.
Wat is er precies gebeurd de afgelopen jaren en wat is de invloed geweest van deze president die niet gelooft in klimaatverandering? Een terugblik op enkele opvallende uitspraken en besluiten die zijn genomen.
Terugtrekken Parijs Klimaatakkoord
Juni 2017 – De VS kondigt aan zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. De VS zet zichzelf hiermee buiten spel aangezien andere landen aangeven wel verder te willen gaan. De definitieve uittreding vindt overigens pas dit jaar plaats op 4 november direct na de verkiezingen. Dit is vanwege uittredingsregels en daarmee afhankelijk van het besluit van de volgende president.
Verschil tussen weer en klimaat
In 2012 tweette Trump dat Climate Change een Chinese Hoax is. Een aantal jaar later ontkent hij dit en is hij genuanceerder. “Er zou iets van klimaatverandering kunnen bestaan, maar welke invloed de mens daarop heeft valt niet te zeggen.” Opvallend is elke keer bij Trump de onwetendheid over het verschil tussen weer en klimaat.
Brutal and Extended Cold Blast could shatter ALL RECORDS – Whatever happened to Global Warming?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 22, 2018
Het weer is wat vandaag gebeurt en klimaat gaat over de lange termijn. Het weer is de toestand van de atmosfeer over een korte periode. Klimaat is hoe de atmosfeer zich gedraagt op de lange termijn. Een enkele koude-golf zegt daarom niks over klimaatopwarming of -verandering.
Bezuinigingen op klimaatonderzoek
2017 – Al snel worden voorstellen gedaan dat er flink bezuinigd gaat worden op onderzoeksinstanties zoals EPA, NIH en NASA die veel bezig zijn met klimaatonderzoek. Bij NASA lijken de bezuinigingen mee te vallen, maar verschuiven de onderzoeksprioriteiten. Financiering voor onderzoek naar klimaatverandering wordt reduceerd.
Orkanen bestrijden met kernbommen
Augustus 2019 – “I have the solution!” zou Trump hebben gezegd tijdens een overleg over de toenemende problemen met orkanen. “Waarom gooien we er geen kernbom op? Als we nou een kernbom gooien in het oog van de orkaan als deze over de Atlantische Oceaan trekt, dan verstoren we het pad van de orkaan.”
SCOOP: President Trump has suggested multiple times to senior Homeland Security and national security officials that they explore using nuclear bombs to stop hurricanes from hitting the United States. https://t.co/4vidIuiijA
— Axios (@axios) August 25, 2019
Dit is een uitermate onverstandig idee. De kans is aanwezig dat een kernbom het pad van een orkaan kan beïnvloeden. Maar het leidt er ook toe dat de orkaan gevuld wordt met radioactieve deeltjes. Elk gebied dat de orkaan passeert, wordt vervolgens hiermee bedekt.
Gelijk krijgen over route orkaan
September 2019 – Trump ligt in de clinch met meteorologen over de koers van orkaan Dorian. In een tweet van Trump was te lezen dat de storm ook de staat Alabama zou gaan treffen. Meteorologen wezen hem er echter op dat die informatie niet klopt. Trump deed er sindsdien alles aan om te bewijzen dat hij toch gelijk had, zoals op deze aangepaste kaart te zien is. Een gevaarlijke uitspraak en in de VS kan dit zelfs als misdaad bestempeld worden.
Newly-Released NOAA Emails Show Anger and Confusion Around Trump’s ‘Doctored’ Hurricane Dorian Map https://t.co/cB06kjBlt4 #NOAA @NOAA #Science pic.twitter.com/hv76aipWKh
— NASA Watch (@NASAWatch) February 1, 2020
Exploderende bomen en ‘Forest Cities’
Na eindleiding van de bosbranden in Californië zou Trump gezegd hebben een voorbeeld te nemen aan Oostenrijk. Daar zijn bomen veel explosiever “exploding trees” en leven ze in “forest cities”, maar hebben ze niet zulke grote bosbranden. De bosbranden in Californië worden veroorzaakt door slecht beheer en zijn geen gevolg van klimaatverandering, aldus Trump. Een minister in Oostenrijk heeft gereageerd met als reactie dat de Oostenrijkers niet in bossteden leven.
Wetenschap keert zich tegen Trump
In aanloop naar de verkiezingen zeer opmerkelijke uitspraken van onafhankelijke toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften als de Scientific American en Nature. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature betoogt dat de wetenschap is beschadigd en het decenia gaat duren om weer te herstellen.
Why Nature supports Joe Biden for US president: He is the nation’s best hope to begin to repair damage to science and the truth — by virtue of his policies and his leadership record in office, as a former vice-president and as a senator. https://t.co/bH7r4qipor
— Nature Portfolio (@NaturePortfolio) October 14, 2020
Slotwoord – deze verkiezingen draaien om het klimaat
Zoals ik zei, ik ben geen politicus en wil mij ook niet met de politiek bemoeien. Deze verkiezingen en bovenstaande uitspraken kan ik echter niet negeren. Deze uitspraken zijn misleidend en het beleid raakt ook de wetenschap. Een ding weet ik wel en dat is dat een president met een tweede termijn zijn plannen verder door kan voeren en het moeilijker wordt terug te draaien. Een tweede termijn van Trump heeft mogelijk vergaande gevolgen voor het klimaat. De verkiezing in de VS worden ook wel de klimaatverkiezingen genoemd met 2 kandidaten die in verschillende richtingen wijzen. Laten we hopen op een positieve verkiezingsuitslag voor de toekomst van onze planeet.
Overige bronnen:
Evacuation Svalbard:
http://icepeople.net/2016/11/07/alert-widespread-evacuations-ordered-as-storm-approaches/
A four-year timeline of Trump’s impact on science:
https://www.nature.com/articles/d41586-020-02814-3
Trumpt stelt voor orkanen te bestrijden met kernbommen:
https://www.nu.nl/klimaat/5983221/trump-stelt-voor-orkanen-te-bestrijden-met-kernbommen.html
A second Trump term would be ‘game over’ for the climate, says top scientist:
https://www.theguardian.com/us-news/2020/oct/02/donald-trump-climate-change-michael-mann-interview
Klimaatwereld kijkt gespannen naar VS: winst Biden kan domino-effect creëren: https://www.nu.nl/klimaat/6081946/klimaatwereld-kijkt-gespannen-naar-vs-winst-biden-kan-domino-effect-creeren.html
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
2 Reactie op “Verkiezingen VS – Gevolgen weer en klimaat na 4 jaar Trump”
Comments are closed.
Mooie uiteenzetting Roy en ik kan met helemaal daarin vinden. Bij deze “clown” draait alles om macht en geld en daarvoor moet alles wijken. Tav je stelling “opvallend is elke keer bij Trump de onwetendheid over het verschil tussen weer en klimaat.” is dit helaas niet alleen bij Trump het geval. Steeds weer zie je in de diverse discussies met betrekking tot weer, klimaat en climate change dan wel globalwarming deze “ontwetenheid” terugkomen of wordt daarmee door de “deskundige ondeskundigen” geschermd. Zo, nu gauw weer terug naar het weer……….
Dag Roy,
Feitelijk en inhoudelijk niks op aan te merken, je hebt volkomen gelijk dat Trump een idioot is. Desalniettemin ben ik nooit zo blij om dit soort artikelen te lezen. Ik ben geen voorstander om politiek te mixen met het onderwerp van deze website om de simpele reden dat het vaak voor emotioneel geladen discussies zorgt.
Daarnaast vind ik het altijd belangrijk te melden aan iedereen die ‘los gaat’ over de incompetentie van Trump, dat ondanks het feit dat hij inderdaad volledig incompetent is, dat dit helaas te vaak (niet noodzakelijkerwijs door jou Roy) gebruikt wordt om onszelf tevreden te voelen over onszelf en ons huidige beleid of zelfs een ander/tegenovergesteld beleid te rechtvaardigen.
De situatie is helaas zo dat vrijwel niemand bereid is zijn eigen welvaart op te geven voor ‘de goede zaak’ en de meesten slechts vinden dat ‘de ander’ zijn welvaart op moet geven. Ik zeg niet dat jij (Roy) of iemand anders op deze website er zo over denkt, maar dit is in het algemeen wel vaak wat er gebeurt.
Zie dit niet als een tegenargument, maar slechts als een stukje nuance 🙂
Groet,
Hans