Na een ‘winterloze’ decembermaand doet januari ons wel echt denken aan winter. Vorige week was het in het noordoosten van het land lokaal mogelijk om te schaatsen op wegen. Deze week is in de (ski)gebieden in de landen om ons heen al veel sneeuw gevallen, zoals in bijvoorbeeld het Sauerland! Daar zijn ook al enkele skigebieden geopend.

Ook in ons land is het gisteren op sommige plaatsen wit geworden, bijvoorbeeld in Noord-Holland en Zuid-Limburg. Morgen gaan waarschijnlijk meer gebieden wit kleuren. Dit hangt samen met een venijnige storing, dat trekjes heeft van een pooldepressie (polar low). Gaat deze in Nederland sneeuw brengen?
Kleine storing uit koude streken

Voor het begrip: ik gebruik hier de woorden ‘storing’ ‘depressie’ en ‘lagedrukgebied’ hier voor hetzelfde systeem.

De ‘sneeuwkans’ komt door een heel kleine depressie die in het koude zeewater tussen Schotland en Noorwegen ontstaan is. Dit systeem wordt met een noordelijke stroming naar ons land toe gevoerd.

[/fusion_builder_container]

(Visited 2.075 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Venijnige storing op komst! Sneeuw in Nederland?”

 • Remco Mienis
  15 januari 2016 at 21:13

  spannende ontwikkelingen. hoe groot verschil zo’n relatief kleine depressie kan maken.
  om 08:30 zit ik auto naar Beverwijk.

  ik ben benieuwd:D Er net tussen.

 • Johann
  15 januari 2016 at 21:29

  Maar al te dikwijls wordt de naam “polar low” te pas en te onpas “misbruikt”. Heb daar in het verleden al vaker aandacht aan geschonken maar polar lows blijven binnen de diverse fora en website steeds weer in een eigen hardnekkig leven lijden. Overigens zijn de “echte” polar lows (definitie) vrij zeldzaam in Nederland. Onderscheid dient ook nog gemaakt te worden tussen zgn “comma’s” en “hoogtelaagjes”. Dank voor deze mooie uiteenzetting Lars!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer