klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
Een langerekte gordel van hogedruk strekt zich uit van de Azoren via de Alpen in de richting van de Oekraïne en beïnvloedt het Alpenweer in positieve zin. Het noordoosten van Oostenrijk blijft gevoelig voor wat ondiepe wolkenvelden, maar verder regeert de zon op de Alpenpistes. In dit weerbeeld komt voorlopig nog weinig verandering

Luchtdrukgstijgingen veroorzaakten gisteren voor een steeds overtuigender doorkomende Alpenzon, maar tevens voor zeer veel wind op de hoogste Alpentoppen. De sneeuw werd in het hooggebergte sterk “verfrachtet” en zorgde een föhnstorm aan de zuidzijde voor onaangenaam veel wind. In de Italiaanse Alpen raakte een omgewaaide boom een skilift, waardoor er een reddingsoperatie met helikopters in gang werd gezet. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond, en kwamen de “ongelukkigen” met de schrik vrij.


Dit horror scenario wil je eigenlijk niet meemaken!
Via Twitter @BBC

Vrij zonnig met een langzaam verder in kracht afnemende wind
De Alpenwinter kabbelt lekker voort, waarbij er de komende dagen een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Hogedrukinvloed blijft het Alpenweer mate in positieve zin beïnvloeden en sneeuw wordt er voorlopig dan ook niet meer verwacht. In het noordoosten van Oostenrijk kan er vandaag nog een verdwaalde vlok sneeuw uit de bewolking gaan vallen, maar daarmee is het dan ook wel gedaan. Deze omgeving blijft in tegenstelling tot de rest van de Alpen vandaag nog gevoelig voor wat bewolking, maar gaat ook hier steeds verder oplossen. Het nulgradenniveau schommelt vandaag rond de 2000m en op 3000m vriest het gemiddeld tussen de 4 en 7 graden.


Traumwetter vanuit Wengen in Zwitserland via @WengenSwiss

De besneeuwde Alpen en Pyreneeën zijn vanuit de ruimte
fraai zichtbaar. Opname is van de Nasa

Genieten in de buurt van Finkenberg via de @App


Gelosplatte gisterenmiddag met oplossende cumuli. @Ernst Lange

Alleen in het oosten van het Salzbürgerland en de Steiermark nog wat
restbewolking. Verder regeert de zon in de Alpen! @WetterOnline

Even iets heel anders. Een storing nabij de Canarische Eilanden
pompt grote hoeveelheden Sahara stof in de atmosfeer!

Klein sneeuwkansje midden van de week
De neerslagclusters van GFS en hogedrukgebied, kan met een noordelijke stroming vochtige koude lucht tegen de Oostenrijkse noordzijde misschien voor wat sneeuwval gaan zorgen. Veel sneeuw verwacht ik uit dit scenario zeker niet, maar is even iets wat we de komende dagen in de gaten moeten gaan houden. De trend die op dit moment wat zachter is, lijkt in ieder geval van tijdelijke aard. De modellen berekenen rond volgend weekend een knoeperd van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Erg jammer voor de schaatsliefhebbers in eigen land, want deze luchtdrukverdeling had ons in januari of februari ongetwijfeld op de schaats gezet!
Een fijne dag nog en tot morgen.


Imponerend hogedrukgebied tot wel 1056 hPa boven Scandinavië!
Voor de schaatsliefhebbers onder ons komt dit plaatje helaas

net een maand te laat. @ECMWF MeteoCentre

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 828 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer