Veel zon, in bergen kans op buitje

Algemeen: Een tussenhoog breidt zijn invloed verder over de Alpen uit en met westelijke winden wordt drogere en weer wat zachtere lucht aangevoerd. Met het wegtrekken van het het hoog volgt vanaf vrijdag weer vochtigere lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Begin volgende week onder invloed van een volgend hoog weer veel zon en oplopende temperaturen.

Gisteren trok het koufront met regen en onweersbuien over de oostelijke Alpen en lokaal viel er mede door de soms pittige buien nog behoorlijk wat hemelwater (35mm). De westelijke Alpen kwamen al vrij snel achter het front in de koelere en vooral ook drogere lucht terecht. Hier klaarde het mooi op en afgezien van wat wolken boven de bergen was het meest zonnig. Met de zon kon de temperatuur lokaal nog tot 20 a 25 graden oplopen. In het oosten was het mede door het overtrekkende koufront met bewolking en neerslag een stuk koeler.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Mooie opklaringen gisteren achter het koufront (Wadenswil -Zürichsee) foto D Gerstgrasser via MeteoSchweiz

Vandaag trekt een hoog met zijn kern ten noorden van de Alpen naar het oosten en zal voor een verder weersverbetering zorgen. De dag start op veel plaatsen helder met zon en (rest)wolken houden zich vooral boven de bergen op. In de loop van de dag trekken wel weer wat hogere wolken vanuit het westen binnen. In de oostelijke Alpen kan vanmorgen lokaal nog een spat regen of buitje uit de wolken vallen maar ook hier wordt het geleidelijk droog en klaart het steeds verder op.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radar -bron WetterOnline.de

In de middag ontstaan door de dagelijkse gang (opwarming zon) dan wel weer enkele stapelwolken die vooral boven de bergen tot een bui kunnen uitgroeien. De wind is meest matig uit westelijke richtingen en de temperaturen lopen op tot 15 a 25 graden, hoogste waardes voor het zuiden en inner-alpine. Het nulgradenniveau ligt in het westen rond de 2900 tot 3200 meter, in het oosten eerst nog rond de 2300 tot 2400 meter maar in de loop van de dag stijgend tot 2700 a 2900m.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Zonsopkomst vanmorgen boven de zuidelijke Walliser Alpen (Saas-Fee)

Morgen neemt de invloed van het tussenhoog weer af en komen we meer onder de invloed van Atlantische depressies en hun storingen die vanaf de Atlantische Oceaan over de Noordzee naar Scandinavische koersen, na een tweede laag wat zaterdag passeert kan een apart filiaal van hogedruk wat zich van het Azorenhoog afkoppelt weer voor stabieler weer gaan zorgen. Vrijdag wordt het van het westen uit toenemend onbestendig. De stapelwolken zullen gaan uitgroeien tot regen en onweersbuien en de zon krijg het steeds moeilijke. Ook zaterdag is het alles behalve stabiel en op de storing van een volgend laag neemt de wisselvalligheid van west naar oost nogmaals toe. Omdat vrij zachte lucht wordt aangevoerd en het deels ook licht föhnig wordt is het niet echt koud. Lokaal kan, en dat geldt bijzonder met föhn, het kwik tot 22 a 25 graden oplopen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Depressies met hun storingen gaan vrijdag en zaterdag voor wisselvallig weer zorgen

Zondag volgt vanuit het zuidwesten de stabiliserende werking van een volgen hoog. Dit hoog trekt begin volgende week onder tijdelijke versterking naar oost Europa en gaat boven west Europa en de Alpen een warme zuidwestelijke hoogtestroming in de steigers zetten.

Dit betekent dat we vanaf zondag te maken gaan krijgen met een overgang naar heerlijk warm zomerweer waarbij de temperaturen met veel zon zullen gaan oplopen tot 25 a 30 graden. Zoals het er naar uitziet zal het warme zonnig zomerweer tot de donderdag aanhouden. Mogelijk dat dan zelfs de hoogste temperaturen behaald zullen gaan worden. Kijk maar eens naar de temperaturen op het T850hPa vlak (circa 1500 meter hoogte) voor de donderdag met op grote schaal dan tempearutern rond de 20 graden. Voor het laagland en de dalen gaat dat zeer waarchijnlijk weer 30+ graden opleveren.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Woensdag en donderdag (kaart T850hPA) met zeer hoge temperaturen

Kijken we echter naar de rand van het kaart dan zien we daar al lagere temperaturen in beeld verschijnen! Deze lagere temperaturen zijn de voorbode voor nog lagere temperaturen die ons vanaf vrijdag en in het weekend te wachten staan. Boosdoener is een depressie boven Scandinavie en een markante hoogtetrog die via de Alpen tot over de Middellandse zee uitzakt. Hier zien we dan teven een apart Genualaag onstaan getriggert door het relatief warme water van de Middellandse zee. De kenners weten al wel wat dat betekent!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS voor het volgende weekend. Het wordt dan niet alleen een heel stuk kouder er gaat ook nog eens veel neerslag vallen!

Natuurlijk is dit alles nog ver weg maar mocht het inderdaad zo gaan evolueren dan krijgen we na donderdag te maken met markant koeler weer en grote kans op (veel) neerslag. De sneeuwvalgrens gaat dan weer dalen tot 1500 a 1200 meter en lokaal tot 1000 meter! Of het allemaal zo bar en boos gaat worden gaan we de komende dagen verder vervolgen. Fijne dag en geniet van het zonnetje. Actueel in Termen Oberwallis 13.6 graad en zonnig.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele blik vanuit de weerkamer in Termen (meer webcam Oberwallis zie http://meteo-oberwallis.tv)

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]