Algemeen: Een uitloper van het Azorenhoog bepaalt vandaag het weerbeeld in het overgrote deel van de Alpen. Vrijdagmiddag nadert een koufront waardoor de buienactiviteit weer gaar opleven, zaterdag volgt de koufrontpassage. Zondag stabiliseert de atmosfeer weer door volgende hogedruk impulsen.

Gisteren nam vooral in de westelijke Alpen de hogedrukinvloed weer toe maar met de zon wilde het vooral aan de noordkant nog niet echt lukken. Verantwoordelijk daarvoor was enerzijds een inversie die ervoor zorgde dat de stapelwolken tegen de deksel op een hoogte van circa 2500 meter “uitsmeerden”  en anderzijds de nog te zwakke subsidentie (dalende lucht bewegingen) binnen de uitloper van hogedruk.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Gistermiddag losten de nog aanwezige wolken in de Zwitserse Alpen (foto Termen -Oberwallis) dan uiteindelijk helemaal op.

Meer naar het westen en zuiden kon de inversie door de krachtigere subsidentie wel worden weggepoetst. Hier losten de wolken dan uiteindelijke wel op en vooral later op de dag werd het stralend zonnig weer. Ander afdrogende effecten door dalende luchtbewegingen (Nordföhn) zagen we aan de zuidkant met ook hier veel zon. De meeste (stau) bewolking met zelfs ook nog wat (lichte) neerslag bevond zich vooral aan de oostelijke Alpennoordkant. In de bergen boven de 2000 meter veel de neerslag in vaste vorm.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Bewolkt en kil met wat sneeuw(buitjes) gisteren in de bergen aan de Alpennoordkant. Foto Klausenpass /D. Gerstgrasser -MeteoSchweiz

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Later in de middag dan ook steeds meer blauw in de westelijke Oostenrijkse Alpen -foto Kleinwalsertal via Facebook

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Mede door de noordelijke winden profiteerden de zuidelijke Alpen gisteren eveneens van veel zon en droog weer! Foto Livigno -via Twittter

Vandaag zal de uitloper van het Azorenhoog zijn invloed op de Alpen verder gaan uitbreiden en met een naar zuidwest draaiende of al gedraaide stroming wordt niet alleen drogere maar ook warmere lucht aangevoerd. Voordat deze warmere lucht echter ook tot over de oostelijke Alpen zal zijn uitgestroomd is het inmiddels al vrijdag. Daarvoor in de plaatst maakt de zon na dagenlange pesterij van wolken en neerslag weer een hoop goed.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -Bron WetterOnline.de

We kunnen ons in de Alpen deze donderdag dus gaan opmaken voor zonnig en stabiel bergweer. Met de drogere lucht kunnen we genieten van prima vergezichten en enkele onschuldige stapelwolken mogen geen naam hebben. Mogelijk dat heel lokaal later op de dag boven de hoogste bergtoppen een geïsoleerde bui kan ontstaan maar over het algemeen is de neerslagkans (buienkans) klein. De middagtemperaturen stijgen algemeen naar 18 tot 22 graden, lokaal in onder andere Wallis en aan de zuidkant tot 24 a 26 graden. Op 2000 meter wordt het 4 tot 9 graden en het het nulgradenniveau ligt ook een stuk hoger en varieert van 2000 meter in het oosten van Oostenrijk tot 3500 meter in de zuidwestelijke Alpen. De west tot zuidwestelijke wind is vandaag geen thema en neemt ook in het oosten verder in kracht uit. Kortom, een prima dag om er eens heerlijk op uit te trekken. Hou er wel rekeningen mee dat er in het hooggebergte nog steeds veel sneeuw ligt en de diverse wandelgebieden nog niet goed of helemaal niet begaanbaar zijn.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Ook vandaag weer volop zon in de Franse Alpen  Herkenne jullie dit bekende skigebied

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] En ook in Oostenrijk weten ze weer hoe de zon eruitziet.

Na een heldere nacht start de vrijdag weer met volop zon, omdat de lucht in het voorveld van een opkomend koufront door het instromen van vochtig warme lucht weer onstabiel begint te worden krijgen we in de loop van de dag te maken met steeds mee stapelwolken die in de middag en avond het buienstadium zullen bereiken. Sommige buien kunnen gepaard gaan met onweer.Het is vrij warm met temperaturen die met de zon tot 21 a 25 graden gaan oplopen. In het oosten kan met ondersteuning van een opkomende föhn het kwik zelfs oplopen tot zomerse 26 a 27 graden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vrijdag wordt het voor de buien en met ondersteuning van wat föhn zomers warm. Temperaturen op 1500 meter hoogte (GFS 12h00)

Zaterdag en deels ook nog zondag hebben we te maken met het overtrekkende koufront. Naast opklaringen vallen er steeds weer buien. De meest actieve (onweers)buien komen in de middag en avond  in de centrale (zuidelijke) Alpen tot ontwikkeling. Een paraplu of beschut onderkomen (bergen) is dan zeker geen overbodig luxe.

Maandag 1 juni -start meteorologische zomer – laat meteen zien hoe het moet. De dag start met veel zon en de temperaturen lopen op tot zomerse waarden, lokaal kan het 30 graden gaan worden. In het voorveld van een naderend koufront behorende bij een laat dat vanaf de Atlantische Oceaan naar Engeland trekt wordt echter ook weer  vochtigere aangevoerd. Met de warmte betekent dat onherroepelijk de vorming van regen en onweersbuien. Dit kunnen pittige buien zijn mogelijk ook met hagel en zware windstoten, ook dinsdag is de lucht nog niet helemaal stabiel en kunnen zich in de loop van de dag weer enkele buien vormen. Van het westen uit stijgt de luchtdruk en gaat de intensiteit eruit en kan de zon weer meer gaan schijnen. Omdat de aangevoerde lucht vanuit het zuidwesten vrij warm is liggen de temperaturen zowel op maandag als ook op dinsdag op een zomers niveau.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanaf woensdag komt de zomer. Stabiel zomerweer met veel zon en oplopende temperaturen staan dan op het weermenu ECMWF voor zaterdag

Vanaf woensdag is het dan zover! Hogedruk gaat zich vanuit het westen tot over het Europese continent uitbreiden. Tegen het einde van de week en in het weekend zien we dan een enorm bastion van hogedruk over de Atlantische Oceaan -West Europa – Scandinavië -Rusland. Met de hoogteas dit via Engeland tot over Scandinavië verloopt maken Atlantische storingen geen schijn van kans meer en krijgen we te maken met continentale invloeden. Met veel zon en ees steeds verder opwarmende atmosfeer wordt het gewoon zomer dus.

Met deze mooie vooruitzichten ga ik de zon even opzoeken die inmiddels achter de bergen tevoorschijn is gekomen. Een fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele blik vanuit de weerkamer Meteo-Oberwallis Termen

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelGeleidelijk overal zonnig en warmer
Volgend artikelZomerse vooruitzichten
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.