Algemeen:
Een binnentrekkend koufront zorgt voor gevoelig koudere omstandigheden waarbij vooral aan de Oostenrijkse noordzijde in een noordelijk stromingspatroon talrijke sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Luchtdrukstijgingen zorgen vanaf morgen vanuit het westen voor een verdere afname van de sneeuwkans.

Na een aantal dagen met strakblauwe luchten en vrij zachte omstandigheden was het gisteren weer even wennen geblazen.  Bewolking en talrijke sneeuwbuien zorgden voor veel minder mooie condities, waarbij de temperatuur vanuit het noordwesten gevoelig onderuit ging en de zichtwaardes aanzienlijk verslechterden. Tja. Het kan nu eenmaal niet altijd feest zijn in de Alpen, en voor ons meteorologen wel zo leuk want wij houden juist van veranderingen in de atmosfeer 😉 Toch was het lang niet overal even slecht, want vrijwel de gehele Franse Alpen, en grote delen van de zuidzijde lagen er heerlijk zonnig bij. En juist aan die zuidzijde gaan we ons vanaf het weekend opmaken voor een enorme weerverslechtering, waarbij in een oost stau oftewel Retour d`est


Sneeuw uit het oosten

Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.

">Retour d`est setting bakken met sneeuw mogelijk zijn! Wordt dit onze afsluitende megaklapper van dit seizoen? Meer hierover aan het einde van het weerbericht.


Flaine had weinig last van bewolking aan de noordzijde….

Fraaie opname van EuMetSat met zichtbaar veel sneeuw in Pyreneeën,
Alpen en vooral ook Noorse Fjorden / berggebied

Wat een prachtplaat vanuit Rauris in het Oostenrijkse
Salzbürgerland. Via @App

Zeer fraaie zogenaamde Lenticularis vorming boven
de Monte Rosa. Foto @Bart van Parys

Lenticularis bewolking
De bovenstaande foto werd gisteren door Bart van Parys genomen in het grensgebied van de Wallischer Alpen en Italië (Monte Rosa), en hij vroeg zich af hoe deze wolken ontstaan. Voor sommigen misschien al een bekend fenomeen, het betreft hier een wolk van het geslacht Lenticularis (vanuit het Latijn “lensvormig”). Dit soort wolken ontstaan bij een krachtige luchtstroming in de hogere niveaus, waarbij vrij vochtige lucht snel en geforceerd tegen bergen opstroomt en tijdens het geforceerde stijgingsproces zeer snel zijn vocht loslaat. (rapid condensatie). De wolken blijven als het ware boven de bergen hangen, en blijven net zolang intact tot de stroming in kracht afneemt of de aangevoerde lucht uitdroogt. Deze wolken zijn in de lage landen vrij zeldzaam, omdat het ons ontbreekt aan heuvels / bergen.

Sneeuwbuien Oostenrijk
De verschillen tussen noord en zuid zijn vandaag weer eens ouderwets groot in de Alpen. Terwijl de westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van de zon, is het aan de Oostenrijkse noordkant een heel ander verhaal. Ten oosten van de Vorarlberg in de richting van Tirol en het Salzbürgerland stroomt koude en vrij vochtige lucht tegen de Alpenhoofdkam op en ontstaan op uitgebreide schaal sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens is inmiddels al flink gedaald, en ligt gemiddeld tussen de 900 en 600m. Ook morgen blijven de oostelijke Alpen nog gevoelig voor een sneeuwbui, maar de activiteit is duidelijk minder dan vandaag het geval is. Voor de rest van de Alpen is het op en top traumwetter met volop zon en een langzaam iets in kracht afnemende noordelijke wind.


Staubewolking met sneeuwbuitjes boven noordzijde van Oostenrijk.
Ten zuiden van de hoofdkam regeert de zon! @WetterOnline

Megaklapper voor de (westelijke) zuidzijde?
De door Johann gisteren omschreven sneeuwbom voor de zuidelijke Alpen staat nog steeds in de GFS en ECMWF neerslagclusters beschreven. De neerslag hoeveelheden zijn wel iets naar beneden toe bijgesteld, maar dat is niet vreemd in zo’n complexe situatie waarbij kleine veranderingen het “verschil” kunnen gaan maken. Dat het weerbeeld in de zuidelijke Alpen vanaf komend weekend totaal gaat omslaan is ondertussen wel duidelijk. Hoe de sneeuw puzzel er precies gaat uitzien is op dit moment nog onmogelijk te zeggen. Spannend is het in ieder geval wel, en we houden de situatie dan ook met enige spanning in de gaten!
Een heel fijne dag nog.


GFS cumulatieve neerslagcluster t/m 19mrt. Sneeuwklapper
voor de zuidkant deze keer?

ECMWF berekent de meest sneeuw meer in een oost stau
in de Piëmonte en Italiaanse Alpes Maritimes

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAnder weer in het Salzburgerland!
Volgend artikelWeerupdate uit het Salzburgerland
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.