Dit weekend wordt in sommige delen van de Alpen veel neerslag verwacht: 80 tot 150 mm In een aantal regio’s wordt gewaarschuwd voor deze neerslag en de mogelijke overlast die daardoor ontstaat. De neerslag valt niet alleen in de vorm van regen. Dankzij een dalende sneeuwvalgrens gaat een deel van de bergen weer wit kleuren. De vraag is hoe lang de sneeuw blijft liggen aangezien (zeer) zachte lucht weer onderweg is. In dit artikel lees je welke regio’s veel neerslag kunnen verwachten en andere details zoals de sneeuwval.

Koufront brengt weersomslag

Op veel plaatsen was het donderdag droog en zonnig in de Alpen. In sommige regio’s, zoals rondom het Zwitserse Graubunden en Ticino, viel donderdagmiddag al de eerste neerslag. Dit zullen niet de enige regio’s blijven met neerslag, maar wel een van de regio’s waar de komende dagen de meeste neerslag verwacht wordt. Er trekt namelijk vanaf donderdagavond een koufront vanuit het westen over het Alpengebied. Hierdoor valt donderdagavond de eerste neerslag in de westelijke helft.

Zonnig en zomers warm in Zell am See. Beeld via foto-webcam-eu.

In de nacht naar vrijdag trekt het koufront verder richting het oosten. Tijdens de passage van het koufront zakt de sneeuwvalgrens van 3000 meter naar zo’n 2500 meter. Achter het koufront ligt de sneeuwvalgrens nog iets lager: 2200 tot 2400 meter. Wanneer op vrijdag het koufront gepasseerd is neemt de neerslag aan de noordkant van de Alpen tijdelijk af. In de loop van de middag trekken nieuwe buien vanuit het noordwesten het Alpengebied binnen. Dankzij de gezakte sneeuwvalgrens zal het hooggebergte weer even wit gaan kleuren, en dan met name in de westelijke helft en centrale deel van de Alpen. Boven de 2000 meter zal het regionaal even wit kleuren. De meeste sneeuw wordt boven de 2500 meter verwacht: 15 tot 30 centimeter.

Veel neerslag in zuiden

Naast het koufront en de losse buien, ontstaat vrijdag ook een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen. Hierdoor gaat zal zuidelijk van de Alpenhoofdkam langdurige intensieve neerslag voorkomen. In het zuidwesten van Zwitserland (rondom Graubunden en Ticino), rondom de grote meren in Italië, Slovenië en Kroatië wordt t/m zaterdag 80 tot 150 millimeter neerslag verwacht. Lokaal kan zelfs nog wat meer neerslag voorkomen.

Voor deze neerslaghoeveelheden in relatief korte tijd wordt door de weerdiensten gewaarschuwd. In het zuidwesten van Zwitserland is vanaf donderdag t/m vrijdag een waarschuwing van niveau 3 en 4 afgegeven voor neerslag (op een schaal van 5). Zo kunnen beekjes en kleine rivieren voor (tijdelijke) overlast zorgen. Op andere plaatsen in de Alpen wordt ook flink wat neerslag verwacht, maar een stuk minder dan eerstgenoemde regio’s: slechts enkele tientallen millimeters. Voor de minste neerslag moet men dit weekend in Oostenrijk zijn ten oosten van Tirol. Hier worden slechts enkele millimeters regen verwacht. Ook zijn er op de bovenstaande neerslagkaart diverse regio’s te zien die de komende dagen relatief weinig neerslag kunnen verwachten dankzij een beschutte ligging.

Rust keert terug met zeer zachte lucht

Zaterdag komen er verspreid nog buien voor in de Alpen. Toch neemt de invloed van een hogedrukgebied steeds meer toe. Hierdoor zullen de meeste buien in de loop van de zaterdag gaan verdwijnen en zal het wolkendek geleidelijk aan open breken. Op zondag komt er nog meer ruimte voor de zon, al komen er lokaal nog wolkenvelden voor. Daarnaast is er niet alleen ruimte voor de zon, maar weet met een zuidelijke stroming ook duidelijk zachtere lucht de Alpen te bereiken. De 0-gradengrens gaat zondag alweer richting de 2800 tot 3200 meter. Op maandag komt deze zelfs rond de 4000 meter te liggen. Lang zal de sneeuw in het hooggebergte dus niet blijven liggen. Dankzij deze zachte lucht wordt het in de dalen 16 tot 25 graden.

De weerkaart voor zondag laat goed zien hoe de Alpen onder invloed van een hogedrukgebied komen te liggen. (via de weerkaarten pagina)

Nog even nagenieten van de zomer? Dat kan met een video uit augustus met zomerse (drone) beelden uit Oostenrijk.

Zomerse (drone) beelden uit Oostenrijk

Omslagfoto: besneeuwde Piz Chavalatsch op 29 augustus (via foto-webcam.eu)

(Visited 2.580 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!