Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dit weekend wordt in sommige delen van de Alpen veel neerslag verwacht: 80 tot 150 mm In een aantal regio’s wordt gewaarschuwd voor deze neerslag en de mogelijke overlast die daardoor ontstaat. De neerslag valt niet alleen in de vorm van regen. Dankzij een dalende sneeuwvalgrens gaat een deel van de bergen weer wit kleuren. De vraag is hoe lang de sneeuw blijft liggen aangezien (zeer) zachte lucht weer onderweg is. In dit artikel lees je welke regio’s veel neerslag kunnen verwachten en andere details zoals de sneeuwval.

Koufront brengt weersomslag

Op veel plaatsen was het donderdag droog en zonnig in de Alpen. In sommige regio’s, zoals rondom het Zwitserse Graubunden en Ticino, viel donderdagmiddag al de eerste neerslag. Dit zullen niet de enige regio’s blijven met neerslag, maar wel een van de regio’s waar de komende dagen de meeste neerslag verwacht wordt. Er trekt namelijk vanaf donderdagavond een koufront vanuit het westen over het Alpengebied. Hierdoor valt donderdagavond de eerste neerslag in de westelijke helft.

Zonnig en zomers warm in Zell am See. Beeld via foto-webcam-eu.

In de nacht naar vrijdag trekt het koufront verder richting het oosten. Tijdens de passage van het koufront zakt de sneeuwvalgrens van 3000 meter naar zo’n 2500 meter. Achter het koufront ligt de sneeuwvalgrens nog iets lager: 2200 tot 2400 meter. Wanneer op vrijdag het koufront gepasseerd is neemt de neerslag aan de noordkant van de Alpen tijdelijk af. In de loop van de middag trekken nieuwe buien vanuit het noordwesten het Alpengebied binnen. Dankzij de gezakte sneeuwvalgrens zal het hooggebergte weer even wit gaan kleuren, en dan met name in de westelijke helft en centrale deel van de Alpen. Boven de 2000 meter zal het regionaal even wit kleuren. De meeste sneeuw wordt boven de 2500 meter verwacht: 15 tot 30 centimeter.

Veel neerslag in zuiden

Naast het koufront en de losse buien, ontstaat vrijdag ook een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen. Hierdoor gaat zal zuidelijk van de Alpenhoofdkam langdurige intensieve neerslag voorkomen. In het zuidwesten van Zwitserland (rondom Graubunden en Ticino), rondom de grote meren in Italië, Slovenië en Kroatië wordt t/m zaterdag 80 tot 150 millimeter neerslag verwacht. Lokaal kan zelfs nog wat meer neerslag voorkomen.

Voor deze neerslaghoeveelheden in relatief korte tijd wordt door de weerdiensten gewaarschuwd. In het zuidwesten van Zwitserland is vanaf donderdag t/m vrijdag een waarschuwing van niveau 3 en 4 afgegeven voor neerslag (op een schaal van 5). Zo kunnen beekjes en kleine rivieren voor (tijdelijke) overlast zorgen. Op andere plaatsen in de Alpen wordt ook flink wat neerslag verwacht, maar een stuk minder dan eerstgenoemde regio’s: slechts enkele tientallen millimeters. Voor de minste neerslag moet men dit weekend in Oostenrijk zijn ten oosten van Tirol. Hier worden slechts enkele millimeters regen verwacht. Ook zijn er op de bovenstaande neerslagkaart diverse regio’s te zien die de komende dagen relatief weinig neerslag kunnen verwachten dankzij een beschutte ligging.

Rust keert terug met zeer zachte lucht

Zaterdag komen er verspreid nog buien voor in de Alpen. Toch neemt de invloed van een hogedrukgebied steeds meer toe. Hierdoor zullen de meeste buien in de loop van de zaterdag gaan verdwijnen en zal het wolkendek geleidelijk aan open breken. Op zondag komt er nog meer ruimte voor de zon, al komen er lokaal nog wolkenvelden voor. Daarnaast is er niet alleen ruimte voor de zon, maar weet met een zuidelijke stroming ook duidelijk zachtere lucht de Alpen te bereiken. De 0-gradengrens gaat zondag alweer richting de 2800 tot 3200 meter. Op maandag komt deze zelfs rond de 4000 meter te liggen. Lang zal de sneeuw in het hooggebergte dus niet blijven liggen. Dankzij deze zachte lucht wordt het in de dalen 16 tot 25 graden.

De weerkaart voor zondag laat goed zien hoe de Alpen onder invloed van een hogedrukgebied komen te liggen. (via de weerkaarten pagina)

Nog even nagenieten van de zomer? Dat kan met een video uit augustus met zomerse (drone) beelden uit Oostenrijk.

Zomerse (drone) beelden uit Oostenrijk

Omslagfoto: besneeuwde Piz Chavalatsch op 29 augustus (via foto-webcam.eu)

(Visited 2.608 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier