Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

varenaVanuit Val Gardena rijden we via de bergpas doorheen Val di Fassa richting Val di Fiemme. Het gebied Varena ligt een stuk lager dan van onze eerste bestemming, maar je kan hier net zo’n prachtige bergwandelingen maken. Maar hier zie je ook een stukje meteorologische geschiedenis van Italië die je mogelijks al vergeten was of zelfs nooit van gehoord had.

varenaVarena, een stukje meteorologische geschiedenis

Bij het arriveren op onze bestemming zien we de bergen verdwijnen in de wolken. Prachtig om zo je avond ergens te starten. Varena is rustig, wanneer je de Passo Lavaze ziet heb je een meer met restaurants, iets verder is nog een barretje, hier recht tegenover houden we halt. Aan een boerderij met 4 loslopende geiten. Het aantal staat in mijn geheugen want op avond 2 gaan mijn honden er natuurlijk achteraan (no worries het einde is goed).Boven vind je trouwens ons uitzicht. Je ziet het al in de wijde omgeving is niets te bekennnen.

varenaWe trekken de volgende ochtend de bergen in voor een wandeling van 11 kilometer en 400 hoogtemeters. In tegenstelling tot in Val Gardena is hier buiten een lokale Italiaan geen toerist in de buurt. We zijn enorm onder de indruk van het landschap, de schade van storm Vaia is duidelijk zichtbaar. Zoals je op bovenstaande foto wel kan zien.

Vaia, herinner je je dit nog?

Afgeknakte bomen, die zijn hier nog aanwezig, er wordt hard gewerkt om het landschap recht te zetten. Voor wie het zich niet herinnerd, of niet weet Vaia was een storm die lelijk huis heeft gehouden in Noord-Italië. Bijna 42 000 hectare aan bos werd er vernietigd in de Noord-Italiaanse Alpen. De wind haalde hier snelheden tot 200 km/uur.  De gevolgen zijn desastreus. Ooit was Varena een dorp waar je kon wintersporten, de sneeuwkanonnen staan nu ergens in een vernietigd landschap. Tijdens onze mountainbike-tocht zien we ook echt de ravage. Overal liggen bomen. Overal. Er zou zo’n 2.3 biljoen euro nodig zijn voor de heropbouw. De gevolgen zijn niet alleen ecologisch maar ook economisch enorm zwaar (lees hier maar even). Wij werden er tijdens onze wandeling alvast een paar keer enorm stil.

Varena is echt niet groot, toch is het  een plaatsje dat je moet gezien hebben. De rust van het bos, de indrukwekkende beelden. Eentje om te onthouden. Ideaal om te wandelen en te fietsen in een rustige omgeving die volledig Italiaans aanvoelt.


En wij trekken hierna verder door richting Madonna di Campiglio.

(Visited 329 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier