Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

varenaVanuit Val Gardena rijden we via de bergpas doorheen Val di Fassa richting Val di Fiemme. Het gebied Varena ligt een stuk lager dan van onze eerste bestemming, maar je kan hier net zo’n prachtige bergwandelingen maken. Maar hier zie je ook een stukje meteorologische geschiedenis van Italië die je mogelijks al vergeten was of zelfs nooit van gehoord had.

varenaVarena, een stukje meteorologische geschiedenis

Bij het arriveren op onze bestemming zien we de bergen verdwijnen in de wolken. Prachtig om zo je avond ergens te starten. Varena is rustig, wanneer je de Passo Lavaze ziet heb je een meer met restaurants, iets verder is nog een barretje, hier recht tegenover houden we halt. Aan een boerderij met 4 loslopende geiten. Het aantal staat in mijn geheugen want op avond 2 gaan mijn honden er natuurlijk achteraan (no worries het einde is goed).Boven vind je trouwens ons uitzicht. Je ziet het al in de wijde omgeving is niets te bekennnen.

varenaWe trekken de volgende ochtend de bergen in voor een wandeling van 11 kilometer en 400 hoogtemeters. In tegenstelling tot in Val Gardena is hier buiten een lokale Italiaan geen toerist in de buurt. We zijn enorm onder de indruk van het landschap, de schade van storm Vaia is duidelijk zichtbaar. Zoals je op bovenstaande foto wel kan zien.

Vaia, herinner je je dit nog?

Afgeknakte bomen, die zijn hier nog aanwezig, er wordt hard gewerkt om het landschap recht te zetten. Voor wie het zich niet herinnerd, of niet weet Vaia was een storm die lelijk huis heeft gehouden in Noord-Italië. Bijna 42 000 hectare aan bos werd er vernietigd in de Noord-Italiaanse Alpen. De wind haalde hier snelheden tot 200 km/uur.  De gevolgen zijn desastreus. Ooit was Varena een dorp waar je kon wintersporten, de sneeuwkanonnen staan nu ergens in een vernietigd landschap. Tijdens onze mountainbike-tocht zien we ook echt de ravage. Overal liggen bomen. Overal. Er zou zo’n 2.3 biljoen euro nodig zijn voor de heropbouw. De gevolgen zijn niet alleen ecologisch maar ook economisch enorm zwaar (lees hier maar even). Wij werden er tijdens onze wandeling alvast een paar keer enorm stil.

Varena is echt niet groot, toch is het  een plaatsje dat je moet gezien hebben. De rust van het bos, de indrukwekkende beelden. Eentje om te onthouden. Ideaal om te wandelen en te fietsen in een rustige omgeving die volledig Italiaans aanvoelt.


En wij trekken hierna verder door richting Madonna di Campiglio.

(Visited 234 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier