varenaVanuit Val Gardena rijden we via de bergpas doorheen Val di Fassa richting Val di Fiemme. Het gebied Varena ligt een stuk lager dan van onze eerste bestemming, maar je kan hier net zo’n prachtige bergwandelingen maken. Maar hier zie je ook een stukje meteorologische geschiedenis van Italië die je mogelijks al vergeten was of zelfs nooit van gehoord had.

varenaVarena, een stukje meteorologische geschiedenis

Bij het arriveren op onze bestemming zien we de bergen verdwijnen in de wolken. Prachtig om zo je avond ergens te starten. Varena is rustig, wanneer je de Passo Lavaze ziet heb je een meer met restaurants, iets verder is nog een barretje, hier recht tegenover houden we halt. Aan een boerderij met 4 loslopende geiten. Het aantal staat in mijn geheugen want op avond 2 gaan mijn honden er natuurlijk achteraan (no worries het einde is goed).Boven vind je trouwens ons uitzicht. Je ziet het al in de wijde omgeving is niets te bekennnen.

varenaWe trekken de volgende ochtend de bergen in voor een wandeling van 11 kilometer en 400 hoogtemeters. In tegenstelling tot in Val Gardena is hier buiten een lokale Italiaan geen toerist in de buurt. We zijn enorm onder de indruk van het landschap, de schade van storm Vaia is duidelijk zichtbaar. Zoals je op bovenstaande foto wel kan zien.Vaia, herinner je je dit nog?

Afgeknakte bomen, die zijn hier nog aanwezig, er wordt hard gewerkt om het landschap recht te zetten. Voor wie het zich niet herinnerd, of niet weet Vaia was een storm die lelijk huis heeft gehouden in Noord-Italië. Bijna 42 000 hectare aan bos werd er vernietigd in de Noord-Italiaanse Alpen. De wind haalde hier snelheden tot 200 km/uur.  De gevolgen zijn desastreus. Ooit was Varena een dorp waar je kon wintersporten, de sneeuwkanonnen staan nu ergens in een vernietigd landschap. Tijdens onze mountainbike-tocht zien we ook echt de ravage. Overal liggen bomen. Overal. Er zou zo’n 2.3 biljoen euro nodig zijn voor de heropbouw. De gevolgen zijn niet alleen ecologisch maar ook economisch enorm zwaar (lees hier maar even). Wij werden er tijdens onze wandeling alvast een paar keer enorm stil.

Varena is echt niet groot, toch is het  een plaatsje dat je moet gezien hebben. De rust van het bos, de indrukwekkende beelden. Eentje om te onthouden. Ideaal om te wandelen en te fietsen in een rustige omgeving die volledig Italiaans aanvoelt.


En wij trekken hierna verder door richting Madonna di Campiglio.


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK