Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wanneer je op je ski’s naar beneden zoeft over een vers geprepareerde piste sta je er misschien niet bij stil hoe die helling en het landschap om je heen gevormd is. Maar er is heel wat natuurgeweld voorafgegaan aan het boetseerwerk van de Alpen zoals wij die nu kennen. Het mooist zie je dit misschien wel vanuit je luie verwarmde stoel van de skilift. De steile hellingen, kliffen, dalletjes en andere landschapsvormen die we te danken hebben aan de laatste échte ijstijd van meer dan 10000(!) jaar geleden werden pas zichtbaar toen de machtige gletsjers van de Alpen zich door het warmer wordende klimaat terugtrokken naar de hoogste en koudste toppen van de Alpen.

Je kan de meest spectaculaire en herkenbare vormen na dit artikel zelf spotten en het ontstaan begrijpen, ware het een liftsafari. Ik noem ze de Big Five van de postglaciale (na-gletsjerbedekking) landschappen.

1. Cirques

Cirques of ‘keteldalen’ zijn de restanten van de kraamkamers van alle gletsjers. Hier accumuleerde de sneeuw in een kommetje tot dikke ijslagen om vervolgens uit te stromen.

Meerdere gevulde cirques op een rijtje. Photo by Gabriel Garcia on Unsplash
Een cirque zonder de gletsjer die is weggesmolten. Vaak vult de holte zich met water en ontstaat een bergmeertje of ‘Tarn’. Photo by Branislav Knappek on Unsplash

2. U-dal

Een U-dal is een trog in de vorm van een U waardoor een gletsjer zich een weg heeft gebaand.

U-dal in Yosemite national park. Er is zelfs een tweede ‘hangend U-dal’ te zien uitkomend bij de waterval. Photo by Mike Bowman on Unsplash

3. Arêtes

Arêtes: De grillig uitziende ruggen, in linie rechtopstaande ‘Gendarmes’ of ‘politiemannen’ zoals ze ook wel worden genoemd in Frankrijk,  als grenswachten tussen de Cirques. Vormen als twee aan elkaar grenzende cirques naar elkaar toe groeien maar de bergrug ertussen niet doorbreken maar slijpen als een mes.

De arêtes bewaken als gendarmes het dal dat zij begrenzen. De dalletjes zijn Cirques waarbinnen de gletsjer lang geleden gesmolten is. Photo by Kurt Cotoaga on Unsplash

4. Cols

Cols: Je kent de naam waaarschijnlijk als een van die bergpassen uit de Tour de France. In feite is het een Arête die wél doorbroken is en zo een laagte in het gebergte vormt waar je relatief gemakkelijk overheen komt, ook is door de doorbraak van het ijs de grilligheid van de bergrug mooi gladgestreken tot een bolle vorm. De perfecte skihelling als je het mij vraagt!

De “Col de Lautaret” in Frankrijk. Photo by Romain Lohezic on Unsplash

5. Horns

Horns: De meest spectaculaire onder de Big Five is de Horn. Het bekendste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld de Matterhorn in Zwitserland. Wanneer drie of meer Cirque gletsjers vanuit verschillende kanten een berg eroderen, slijpen. Kan een pyramidevormige piek ontstaan.


Anderen lazen ook:


Dit is het eerste artikel van Patrick Smit voor Alpenweerman. Wil jij ook schrijven over weer, klimaat, geologie en reizen voor Alpenweerman ? Lees dan hier onze oproep.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Vanuit de skilift op landschapssafari in de Alpen: spot jij de Big Five?”

  • Johann
    6 december 2021 at 11:13

    Mooie interessante blog Patrick. Met name het Matterhorn als mijn bekendste “huisberg” spreekt mij natuurijk aan! Overigens betekent Matterhorn ruwweg “de piek in de weilanden”. Het is afgeleid van de Duitse woorden Matte (“Alpenweide”) en Hoorn (“piek”). De Italiaanse en Franse namen verwijzen waarschijnlijk naar het gewei van een edelhert (Italiaans: cervo) resp, Monte Cervino

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer