Het westen van Europa, en daarmee ook de Alpen, gaan gebukt onder een sterke westelijke aanvoer waardoor de ene na de andere storing de Alpen kan bereiken. Dat heeft de afgelopen dagen vooral hogerop voor flink wat sneeuw gezorgd. Na vandaag komen de Alpen even in wat rustiger vaarwater.

Een blik in het Zwitserse Obergoms. Hier ligt tot in het dal (1300m) sneeuw en vriest het licht. Vandaag valt er nog wat sneeuw bij. Foto via Johanns (Alpen)weer via X.

Lokaal een meter sneeuw dit weekend

Een omvangrijke storing trekt vandaag van zuidwest naar noordoost over het westen van de Alpen. Vooral de Franse-, Italiaanse- en Zwitserse Alpen hebben vandaag te maken met neerslag. Het zwaartepunt lijkt te liggen op de grens met Frankrijk, Italië en Zwitserland. Vanaf grofweg 1500 meter valt deze neerslag in de vorm van sneeuw. Het vriespunt schommelt rond de 2000 meter.

In het zojuist genoemde gebied valt vandaag vanaf 2000 meter zo’n 20 tot 40 centimeter. De wind komt uit het westen en is veelal matig van kracht. Totaal kunnen de hoeveelheden die vanaf gisteren zijn gevallen daar oplopen tot richting een meter sneeuw! Wat een start van de winterseizoen voor de hoger gelegen gebergten!

De sneeuwvalgrens deze zondagmiddag.

In de rest van de Alpen zien we vandaag ook sneeuwval, het zij van een andere orde. De sneeuw in Salzburgerland en Karinthië op onderstaande sneeuwkaart is voornamelijk afgelopen nacht gevallen. Wel ligt in Karinthië de sneeuwvalgrens een stuk hoger; rond de 2000 meter. Het zuidoosten van Zwitserland en in een groot deel van Tirol hebben de beste papieren voor drogere condities met ook kans op wat zonneschijn vanmiddag. Volop zon is er direct aan de oostzijde van de Italiaanse Alpen, daar is strakblauw met volop zon. Dit komt doordat alle wolken en neerslag worden tegengehouden door het hoogste gebergte.

De totaal verwachtte sneeuwval deze zondag in de Alpen. Het zwaartepunt ligt op het drielandenpunt Frankrijk, Italië, Zwitserland, maar ook elders in de Alpen valt vandaag sneeuw.

Op de satelliet (bron: Weerplaza) is goed te zien dat vooral aan de oostkant van de Italiaanse Alpen volop zonnig is. Ook het zuidoosten van Zwitserland en Tirol zien wat zon vandaag.

Waarom is het in Italië zo opvallend zonnig? Dit komt doordat de lucht door de stevige westenwind tegen de bergen wordt gestuwd. Door condensatie ontstaan wolken en deze regenen en sneeuwen aan de westkant uit.

De lucht daalt aan de achterkant van de berg, droogt uit en neemt de warmte mee. Zo kan het vandaag ook maximaal 17 graden worden daar!

Adempauze, meer zon, kouder en vaker droog

Vanaf morgen komen de Alpen in een wat rustiger vaarwater. Doordat hogedruk boven zuidoost Europa iets meer invloed kan uitoefenen over de Alpen, blijven de actieve storingen wat meer op afstand. In ieder geval maandag, dinsdag en woensdag lijken de betere dagen te gaan worden. Op alle dagen zal de zon zich regelmatig gaan laten zien. Ook zal de wind zich rustig houden.

Helemaal droog blijft het echter niet, op zowel de maandag als dinsdag is er kans op een bui. Op dit moment heeft de woensdag de beste papieren om wellicht helemaal droog te blijven. Als er dan een bui valt, afhankelijk van de hoogte, kan dat een regen- of een sneeuwbui zijn. De sneeuwvalgrens ligt morgen nog op zo’n gemiddeld 1500 meter, echter gaat deze geleidelijk wel wat zakken. Op woensdag ligt de sneeuwvalgrens gemiddeld rond 1200 meter. De vorstgrens zakt hierbij behorende natuurlijk ook, deze komt woensdag rond de 1500 meter te liggen. In de nachten vriest het in de bergen licht tot matig, de nacht naar woensdag lokaal ook streng, rond -10 graden.

In de nachten vriest het licht tot matig, in de nacht naar woensdag lokaal streng. Bron: WXCharts.com

We kunnen concluderen dat het, vooral boven de 2000 meter het de komende dagen rustig en winters weer is. Zo begint de winter al aardig warm te draaien in de bergen. De pistes die open zijn in het hooggebergte zullen prima condities hebben aan het begin van de komende week.

Opnieuw wisselvallig, in weekend mogelijk weer volop sneeuw

Vanaf donderdag lijken ook de Alpen weer ten prooi te gaan vallen aan de actieve storingen. Voor details is het nog wat vroeg, maar vanuit het westen zal het donderdag in de loop van de dag gaan regenen en hogerop weer sneeuwen. Dit is dan het startschot van een nieuwe wisselvallige periode. Vanaf het komende weekend lijken ook de bovenluchten weer kouder te worden en kunnen we op een hoop plaatsen waarschijnlijk weer nieuwe sneeuw verwachten.


(Visited 1.689 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!