Vandaag koufrontje, vanaf weekend winters en sneeuw

0

Algemeen:
Vandaag trekt een vrij zwak koufront van west naar oost over de Alpen heen waardoor er vooral aan de noordzijde enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Donderdag vanaf het westen opkomende Südföhn en vanaf vrijdag in de westelijke Alpen opkomende sneeuwval die later aan de zuidzijde door stau verder kan gaan intensiveren

Na weer een prachtige wintersportdag gisteren gaan de mooie kantjes er langzaam steeds meer vanaf. Vandaag zorgt een diffuus koufront aan de noordzijde voor vrij veel bewolking en kunnen er gemiddeld boven de 900 à 1100m verspreid wat lichte sneeuwbuitjes gaan vallen. Aan de zuidzijde zijn de condities meer open en laat de zon zich vooral in de zuidelijke Franse Alpen en de oostelijke zuidzijde regelmatig zien. Vanaf donderdag bij een aantrekkende zuidwestelijke wind opkomende Südföhn met vanaf vrijdag vanaf het zuidwesten opkomende sneeuwval en op zaterdag lokaal inzettende Südstau! Zo ziet het Alpenweer spoorboekje er in vogelvlucht uit de komende dagen!


Mooie beelden vanuit de Fageralm in de buurt van Flachau. Rustige
pistes en genieten van de mooie condities via Jos Schmitz

Nog een mooi plaatje uit dezelfde omgeving. S’morgens vroor het in het dal
8 graden maar hogerop vanwege een temp inversie aanmerkelijk zachter

Lichte sneeuwbuitjes voor de noordzijde
Het polaire front dat gisteren voor erg regenachtig weer in België en Nederland zorgde ligt vandaag in uitgebluste vorm tegen de noordelijke Alpen aan. Hierdoor kunnen er op enkele passerende ondiepe troglijntjes aan de noordkant verspreid enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, maar zoals ik gisteren al zei hoeven we hier geen hoogstandjes van te gaan verwachten. De meeste zon is vandaag voor de zuidelijke Franse Alpen en Italiaanse Dolomieten te verwachten, want deze liggen vanwege het stromingspatroon zogenaamd beschermd “Wetterbegunstigt”. Vanaf donderdag trekt een tot 945 hPa uitdiepend lagedrukgebied voor de Ierse westkust de nodige aandacht, en gaat het bijbehorende frontensysteem en een afsplitsende randstoring het Alpenweer meer en meer beïnvloeden.


Twee troglijntjes schampen de noordkant en zorgen voor een licht
oplevende sneeuwbuien activiteit. @MetOffice


Lichte sneeuwbuitjes vooral actief tegen de Zwitserse noordkant. Een tweede
troglijn met iets actievere buien ligt er vlak achter. @WetterOnline

Opkomende sneeuwval Franse Alpen
Vanaf donderdag gaan de omstandigheden vanuit het westen dan langzaam verder achteruit. Voor de noordwestkust van Schotland bevindt zich rond het middaguur een tot 943 hPa uitdiepend lagedrukgebied welke het weerbeeld in grote delen van Europa gaat beïnvloeden. Op het bijbehorende koufront ontwikkelt zich een aparte storing die vooral aan de zuidzijde voor een flinke poederdump gaat zorgen! Voordat het zover is trekt op donderdag de zuidwestelijke wind steeds meer aan en steekt er aan de noordkant een stevige Südföhn op. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat de bewolking van het zuidwesten dan steeds verder toenemen en verwachten we vrijdag vroeg in de ochtend de eerste sneeuwval. De sneeuwvalgrens ligt gemiddeld tussen de 1000 en 1200m en zal later vanuit het westen nog wat verder gaan dalen. De sneeuwval breidt zich dan op vrijdag snel verder richting de Zwitserse zuidzijde uit en gaat op zaterdag dan duidelijk verder intensiveren!


Vanaf donderdag sterk oplevende Südföhn

Het Italiaanse  Madesimo op de grens met Tessin. In deze omgeving berekent
ons model op dit moment de meeste sneeuwval. (1.5m!) Archief foto

Poederdump zuidzijde!
Op zaterdag ligt de afsplitsende sneeuwstoring net ten zuiden van de Alpenhoofdkam boven de Italiaanse Alpen. De stau gaat dan ook in rap tempo verder in kracht toenemen en neemt de sneeuwval verder in intensiteit toe. Als we de laatste clustergegevens t/m zondag er eens bijpakken komen we tot de volgende gemiddeldes: Franse Alpen tussen de 20 en 50 cm, Italiaanse Alpen tussen de 40 en 80cm met uitschieters tot 1,2m!  Ons model berekent voor de omgeving van het Italiaanse Madesimo zelfs ruim 1,5m neuschnee maar heb dat zelf iets naar beneden toe bijgesteld. De laatste output berekent gemiddeld genomen de meeste sneeuwval net ten oosten van het Zwitserse Tessin aan de Italiaanse zijde. Een tweede zwaartepunt ligt meer oostwaarts in de oostelijke Dolomieten en Venetianer Alpen. Schitterende vooruitzichten dus en gaan we ons opmaken voor een ouderwets Stau weekend!


GFS neerslagcluster t/m zondag. Südstau gaat zijn werk doen!

Cumulatieve verwachting van ons eigen WRF model

 

Langere termijn
Het algehele plaatje ziet er voor het gehele Alpengebied op langere termijn aanhoudend winters uit. De Alpen komen dieper in de polaire en koudere luchtmassa’s te liggen, waardoor de temperaturen op het belangrijke 850 hPa vlak (1500m)  ruim onder het vriespunt blijven. Geen opdoemende warmwater scenario’s of andere negatieve vooruitzichten dus, waarbij storingen ook van tijd tot tijd voor de nodige sneeuwval kunnen gaan zorgen. Een heel fijne dag nog!


GFS ens gemiddelde met prikpunt centrale Alpen. Temperaturen
op 1500m ruim onder het vriespunt voor langere tijd!

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel en in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × 2 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.