Advertentie 

Waar we gisteren al een code oranje te pakken hadden, doet Frau Holle er vandaag nog een schepje bovenop. Vanochtend meldde zich een nieuw sneeuwgebied vanuit België. Vanmorgen vroeg werd bij ons in Nederland net als in België code oranje opnieuw voor het hele land ingesteld. Zondag was de sneeuw al goed voor chaos in het verkeer, vandaag is dat allemaal nog een tikkeltje erger geworden.

Gemeten sneeuwdek volgens de 243 meetstations van het KNMI maandagochtend om 8.00 uur

Depressie Yves zorgt er vandaag voor dat het bovenstaande kaartje morgen een stuk meer ingekleurd zal zijn. Diezelfde Yves zorgde vanochtend voor maar liefst 1200 km file in België! Met de op dit moment dalende temperatuur zal de sneeuw niet, net als gisteren op veel plaatsen vlot weg regenen. In het onderstaande kaartje zien we alleen dat Limburg een stijgende temperatuur heeft. In Zuid-Limburg kan het regenen en hoe meer je in Limburg richting de vorstgrens rijd krijg je te maken met ijzel. Dat betekent niet dat het daar niet glad kan zijn want alhoewel daar van code rood is afgeschaald naar code geel blijft het gevaarlijk met sneeuwresten in het verkeer.

Temperaturen liggen rond het vriespunt, behalve in het zuiden van Limburg. Bron: weerplaza

Weers waarschuwingen per provincie. De provincies waar het door sneeuwt houden code rood, de anderen zijn afgeschaald naar code geel. 

Waarom is het in ons land gelijk chaos op de weg in vergelijking met bijvoorbeeld de Alpenlanden vraagt iedereen zich af? Daar zijn een paar duidelijk aanwijsbare redenen voor. Ten eerste zijn de mensen in de Alpen opgegroeid met deze weersomstandigheden en is het heel normaal dat zij de hele winter onder deze omstandigheden in de auto en dergelijken moeten zitten. Kortom wij zijn hier in de Lage-Landen niet zoveel gewend qua echt winterweer.

Een tweede voorbeeld is het asfalt wat er op onze snelwegen ligt. Wij hebben in ons natte gematigde zeeklimaat gekozen voor zeer open asfalt beton (zoab). Dit heeft zijn voordelen maar in een klimaat als de onze wordt niet veel gerekend op dagen zoals deze en gisteren. De voordelen zijn vooral het snel afvoeren van veel (regen)water en het verminderd geluid, wat ook wel fijn is in een dichtbevolkt land als Nederland. De nadelen echter zijn bij dit weer groter. Vroeger toen er nog geen zoab op onze snelwegen lag zagen we haast nooit sneeuwschuivers zoals ze dat in de Alpen wel doen. Toen strooiden we hier enkel zout. Nu moet dat zout met de sneeuw vermengt worden voordat het het zoab in zakt. Dat betekent schuiven en de sneeuw tot pulpsneeuw vermalen.

Martin Vye schoot dit mooie plaatje in het noorden van het land.
Aan de rottemeren in Rotterdam was het op en top winters vandaag. De foto is gemaakt door Jolanda Bakker

Morgenochtend is Rico er weer met een regulier weerpraatje, ik zou zeggen lees die voordat je op pad gaat want dan weet je wat je moet verwachten morgen!

Ik houd alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 479 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Vandaag is rood, door veel sneeuw”

  • Johan
    11 december 2017 at 19:11

    Regio Gemert in Noord Brabant flinke regen en natte pulp als sneeuw. Zowel gisteren als vandaag. Weinig sneeuwplezier hier. Wel veel overlast voor mn. voetgangers en fietsers. Toch jammer.

  • Gerda Jakobs
    11 december 2017 at 22:28

    Hier in Den Haag hebben we 2 dagen kunnen genieten van veel sneeuw ! Vooral vanmiddag kwam het met bakken uit de lucht . Vanmorgen waren de trottoirs eerst wel erg glad door opvriezen van de iets gesmolten sneeuw, maar al gauw kwam daar een vers pak overheen…

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier