Vanaf morgen weer meer zon

Algemeen:  Een hoogtelaag trekt via de westelijke Middellandse Zee naar het oosten, boven de Golf van Genua vormt zich een een apart laag. Een daarmee samenhangend koufront ligt vandaag over de Alpen. Morgen neemt vanuit het westen de hogedrukinvloed toe voordat donderdag -vrijdag vanuit het noordwesten een volgende storing volgt.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Ook vandaag alles behalve goed “bergweer”. Vanaf morgen wordt het allemaal weer beter – Webcam AlpspiX, Alpspitze – Bayerische Zugspitzbahn

Gisteren was het in grote delen van de Alpen opnieuw een natte bedoeling en de zon kwam nauwelijks aan bod. Met temperaturen van 18 graden aan de noordkant en in de regen soms nog lager was het ook nog eens kil. Het scheelde nog dat we met relatief hoge dauwpunten te maken hadden (luchtvochtigheid) zodat het toch nog vrij warm aanvoelde (klam). De hoogste temperaturen werden in het uiterste oosten en aan de zuidkant gemeten. Hier steef het kwik in de vochtig warme lucht lokaal tot een graad of 25.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Een stationair onweerscomplex met zware regen en daardoor overstromingen en modderlawine zorgden voor chaos in Oberstdorf

Opmerkelijk waren overigens ook de enorme neerslaghoeveelheden die de afgelopen 48 uur en dan met name op de zondag zijn gevallen. Lokaal viel er tot 112mm aan neerslag waarbij deze soms ook nog in korte tijd tot stand kwamen. Zo meldde Ins (Bern) een  neerslagrate  van 66.9mm per uur !!  Ook elders viel er veel neerslag met op uitgebreide schaal neerslaghoeveelheden tussen de 50 en 90mm in 24 uur.

Inmiddels is het hoogtelaag doorgeschoven vanaf het Iberische Schiereiland tot over de Balearen en de komende dagen trekt het verder afzwakkend naar het oosten weg. Daarachter kan een Atlantisch hoog wat meer zijn invloed op de Alpen gaan uitoefenen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het hoogtelaag trekt de komende dagen opvullend naar het oosten weg en maakt de weg vrij voor hogedruk

Geheel stabiel wordt het echter ook dan nog niet. Dit geldt met name voor de donderdag vrijdag wanneer een koufront behorend bij een depressie die naar Scandinavië trekt voor een weersverslechtering gaat zorgen. Vooral de oostelijke Alpen zullen met de bewolking en neerslag van het front te maken gaan krijgen. Hoe dit precies gaat verlopen is nog onzeker en we zullen nog even de koers en de tegenwerking van het hoog moeten afwachten.

Vandaag moeten we ons in de Alpen nog even door het koufront heen bijten. De bewolking overheerst en er valt steeds weer wat regen of een bui waarbij ook onweer mogelijk is. Het nulgradenniveau pendelt ergens tussen de 3200 en 3400 meter en sneeuw valt er boven de 2600 tot 3000 meter. In de dalen en het laagland wordt het een gaat of 15 tot 18 en met de zon erbij lokaal 22 tot 24 graden. De meeste kans op wat zon bestaat voor de zuidkant en de inner-alpine gebieden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Aktuele radarbeeld -bron WetterOnline.de

Morgen is het ergste weer voorbij, met stijgende luchtdruk lost de (rest) bewolking op steeds meer plaatsen op en komt de zon weer tevoorschijn. In het westen stijgt het kwik tot 22 a 25 graden, aan de zuidkant lokaal tot 28 graden. Donderdag op nadering van het front vanuit het noordwesten weer meer bewolking en kans of wat regen met voorkeur voor de noordelijke helft.

Inmiddels is hier op mijn vakantie stekje in het zuiden van Spanje de zon weer tevoorschijn gekomen. De afgelopen dagen was het overwegende bewolkt en met temperaturen van 21 tot 25 graden voor deze contreien ronduit fris. Nu het hoogtelaagje Spanje heeft verlaten kan de atmosfeer weer lekker gaan opwarmen en krijgen we meer normale zomerse toestanden met vooral ook veel zon. Zoals het hoort dus! Naar verwachting zal dus ook in ander delen van west en centraal Europa het weerbeeld een meer zomers karakter gaan krijgen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vanmorgen hier in Estepona (Andalucia) dan eindelijk weer eens blauwe luchten en zon!

Morgen maar weer eens verder kijken, fijne dag en Ciao vanuiteen zonnig  Estepona

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]