klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na de gigantische paasdump van 2 april in de Noordwest-Alpen, hebben vele gebieden weer een flinke witte opfrisser gekregen. Zo zie je maar hoe grillig het weer kan zijn. Rond de kerstdagen lag er vrijwel nergens genoeg sneeuw in de lager gelegen gebieden, terwijl het nu tot in de dalen heeft gesneeuwd. Na een zwak tussenhoog wat gisteren over de Alpen trok, is het met name aan de noordkant vannacht weer wat gaan sneeuwen en is er op verschillende webcam beelden weer een wit vers poederlaagje te zien op de bomen. Door de koude noordelijke oorsprong van de binnengestroomde lucht heeft het wederom gesneeuwd tot in de dalen, zoals op dit webcambeeld in Ellmau te zien is.

(Webcambeeld vanochtend met sneeuwval in de omgeving van Ellmau (800 m)  Bron: Feratel.com)

(Sneeuwkanonnen ”ingepakt” in meer dan een meter verse sneeuw, Mittelberg op 2000m. Foto: Hans ter Braak)

(Het lijkt wel midden winter hier op de Gibidem in Oberwallis)

Deze sneeuwval is ook goed terug te zien op de radar, waarbij langs de gehele Noordwest alpen sneeuwecho’s te zien zijn. Tot en met zondagavond verwacht ik hoeveelheden die cumulatief kunnen oplopen tot zo’n 5-20 cm neuschnee en lokaal ook nog meer. Ook in de Zuidalpen kan het vandaag, door het Genualaag wat zich daar bevindt, van tijd tot tijd lokaal even flink doorsneeuwen.

(Radarbeeld waarbij met name sneeuwecho’s zijn waar te nemen in Oostenrijk
en Zwitserland. Bron: Wetteronline.de)

In de loop naar zondag zal de sneeuwval in de noordwest Alpen geleidelijk afnemen. In de Zuidalpen is de sneeuwval echter nog niet voorbij en gaat het in de loop van de zondag weer harder sneeuwen. Door de Retour d’est zal het met name langs de grens met Zwitserland en Frankrijk  flink gaan doorsneeuwen waarbij er behoorlijke hoeveelheden sneeuw kunnen gaan vallen, cumulatief tussen de 20-40 cm en lokaal ook nog meer. De temperatuur zal daarbij op 1500 m rond of net iets onder het vriespunt liggen.

Richting de maandag zien we het Genualaag langzaam wegtrekken naar het oosten in de richting van Griekenland en komen de gehele Alpen onder invloed van een hoge drukgebied te liggen. Doordat dit hoge drukgebied maar heel langzaam naar het oosten opschuift blijft de stroming tot woensdag noord tot noordoost georiënteerd waardoor de aanvoer van koude lucht gehandhaafd blijft en de temperatuur in het hele Alpengebied relatief laag blijft voor de tijd van het jaar.

Na woensdag zal dit geleidelijk veranderen en zal het hoge drukgebied meer opschuiven in de richting van centraal Europa en komen de Alpen onder de vleugels van dit hogedruk gebied te liggen. De zon zal veel ruimte krijgen en de temperaturen zullen in de lift gaan met op 1500 m temperaturen tussen de +5 en +10 graden. Ook zal er weinig wind staan waardoor het een prachtige week belooft te worden in het gehele Alpengebied met veel zon en relatief hoge temperaturen.

(De Alpen onder invloed van het hoge druk gebied, veel zon en weinig wind. Bron: Wetterzentrale.de)

Samenvattend: De mensen die dit paasweekend nog een lang weekend aan het wintersporten gaan zullen niet veel zon hebben, maar over het algemeen zullen de sneeuwcondities vooral voor Pasen erg goed zijn met veel vers gevallen sneeuw. Veel lager gelegen wintersportgebieden zullen hun deuren na het paasweekend sluiten, maar hebben dus nog een laatste superweekend voor de boeg. Hierna kunnen we uitkijken naar prachtig zonnig lenteweer!

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 606 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Van Winters Paasweekend naar Zonnig lenteweer”

 • Maaike
  4 april 2015 at 11:41

  Hey, nieuwe input! Leuk om een nieuwe weerman te zien.
  Sander, Leuk en goed geschreven artikel. Op naar het prachtige lenteweer 😀

 • Remco Mienis
  4 april 2015 at 19:31

  Dank Maaike 😀
  Hij gaat zijn stinkende best doen;) En dat is nu al te zien:D

 • Rob Schellevis
  5 april 2015 at 08:57

  Leuk bericht Sander,….. ik zou zeggen vooral doorgaan 😉 Zag in je profiel dat je bezig bent met een artikel over kunstsneeuwproduktie. Bijgaand nog een link naar een artikel over een nieuwe manier van produceren, (testopstelling Obergurgl) ongetwijfeld ben je op de hoogte, maar voor het geval dat,…….

  http://bergsteiger.de/news/kuenstliche-wolke-obergurgl-eroeffnet

  Gruß aus Lofer!

 • Sander Engelen
  5 april 2015 at 19:22

  Dankjewel allemaal, ik heb heb er veel zin in!! 😀 Bedankt voor de tip Rob;)

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer