Algemeen: het tussenhoog trekt naar het oosten weg en geleidelijk komen de Alpen vanuit het westen weer onder invloed van lagedruk. Een koufront nadert in de loop van de vrijdag de westelijke Alpen waardoor de kans op buien (onweer) weer gaat toenemen.

Gisteren konden we in het gehele Alpengebied genieten van veel zon. Weliswaar duurde het vooral aan de Alpenoordkant enige tijd voordat de hogedruk en zon de wolken deden oplossen maar in de middag was het toch vooral de zon die het weerbeeld bepaalde. Door de dagelijkse gang ontstonden er in de loop van de middag vooral boven de bergen onschuldige wolken en tijdelijk trokken ook wat hogere wolkenvelden over. De temperaturen liepen met de zon op tot 18 a 23 graden en inner-alpine en aan de zuidkant werd het 24 respectievelijk tot 26 graden warmen.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Je zou je bijna in het zuiden wanen. Quinten -Walensee gisternmiddag (foto Marco Prietzel)[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Kerkje Zeneggen (Oberwallis) met blik op de “Mischabelgruppe”

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Al het regen en smeltwater van de afgelopen dagen is nog niet weg Hochwasser Aare (Bern)

Vandaag zoekt de stroming wat meer de zuidwesthoek op en stroomt weer wat vochtigere lucht over de Alpen uit. Terwijl de Alpennoordkant in eerste instantie nog profiteert van een zwakke föhn stuwt zich de vochtige lucht meer en meer tegen het Alpenmassief. In de loop van de ochtend neemt de bewolking aan de zuidkant toe en vanaf de middag kan er neerslag (buien) gaan vallen. Op nadering van het koufront breiden de buien zich dan verder over de Alpen uit, lokaal kunnen dit pittige buien zijn al of niet gepaard met onweer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld met opkomende buien boven Frankrijk en stuwing zuidkant. bron WetterOnline.de

Het langst droog blijft het morgen oostelijk van een lijn Grossglockener-Dachstein (noordelijke Kalk Alpen), pas later in de middag of avond zullen dan ook hier eerste buien gaan vallen. De sneeuwvalgrens daalt van 2800 meter naar 2500 meter en het nulgradenniveau van 3100 naar 2800 tot 2600 meter. De zuidwesten wind is matig en neemt geleidelijk toe tot krachtig.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Op de meeste plaatsen vanmorgen vooral veel zon. Berchtesgardener Land – Blik richting Hochkalter en Reiteralm:

Zaterdag heeft op passage van een storing vooral de Alpennoordkant te maken met veel bewolking en regen. In de middag kan het vanuit het westen voorzichtig wat gaan opklaren, de oostelijke Alpen houden echter last van de bewolking met periodiek regen. Zondag trekt een volgende storing over en waarna deze voorbij is kan droger lucht gaan binnenstromen die geleidelijk onder invloed van een naderend hogedrukgebied komt. De Alpenzuidkant en zondag ook de westelijk Alpen liggen wat buiten schot van de storingen, dit komt mede ook door Nordföhn effecten en de stabiliserende werking van het naderende hoog.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Het weekend krijgen we met storings invloeden te maken. Koeler en periodiek regen -buien

Vanaf maandag gaan we profiteren van stabiel, droog en vooral ook zonnig hogedrukweer. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer flink in de lift en zullen naar zomerse waardes stijgen. Op 2000 meter wordt het 13 tot 15 graden en het nulgradenniveau stijgt tot boven de 3000 meter. In de dalen en het laagland mogen we ons op zomerse temperaturen van 25 tot 28 graden verheugen en lokaal kan mogelijk de 30 graden weer gehaald gaan worden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS voor dinsdag met de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidwesten

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Op 1500 meter gaat het richting de 19 a 20 graden, in de dalen 28 a 29 graden en lokaal (föhn effecten) nog wat warmer

Vanaf woensdag krijgen we weer te maken met de invloed van opdringerige depressies met hun storing. Een eerste (zwakke) storing zou woensdag vooral aan de (oostelijke) noordkant al wat neerslag kunnen geven (onweers)buien. Door tegengas van het hoog lijkt deze aanval echter te worden afgeslagen. Donderdag volgt een volgende frontale aanval en deze lijkt meer kans van slagenf te hebben. In vergelijking met de modeluitdraai van gisteren lijkt de hogdruk toch minder makkelijk te wijken voor het depressie geweld en mede  door ondersteuning vanuit het Azorenhoog lijkt de meest koude lucht ons (vooralsnog) niet te kunnen bereiken. We moeten echter wel concluderen dat het vanaf donderdag met het mooie en warme zomerweer voorlopig weer even gedaan is, hoe ernstig de “zomer”dip gaat worden zullen we de komende dagen gaan zien. Zo, ik ga nog  even van het zonnetje genieten voordat de boel ook hier dicht trekt en de eerste buien zich aanmelden. Een fijne dag en tot morgenochtend maar weer!  Actueel in Termen Oberwallis 10.3 graden en onbewolkt.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele blik vanuit de weerkamer, in de verte is de eerste frontale bewolking al zichtbaar

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK