Na het extreme weer van woensdag en de nacht naar donderdag in het noorden van de Alpen en net ten noorden daarvan was de rust gisteren weer wat terug gekeerd en liet de zon zich op veel plekken weer even zien.

Dat het heeft gespookt net ten noorden van de Alpen was wel duidelijk na alle nieuws berichten die gisteren uit het gebied kwamen. Naast het onweer en de grote hagelstenen hebben in de zuid-Duitse deelstaat Beieren tornado’s voor flink wat verwoestingen gezorgd. Meer dan 170 gebouwen zijn ernstig beschadigd waarvan er zelfs 33 op instorten staan. Deels veroorzaakt door de tornado zelf en deels door omvallende bomen. Gelukkig zijn er geen doden gevallen en zijn er slechts 7 mensen met wat lichte verwondingen.

Flinke schade door een tornado in het zuid Duitse Beieren

Hier een prachtig plaatje van nachtelijk onweer in de Alpen

Gisteren op Hemelvaartsdag lagen de Alpen nog in de warme lucht in het voorveld van een koufront dat vandaag over de Alpen zal gaan trekken. In het noordoosten van de Alpen heeft het van tijd tot tijd nog even flink doorgeregend met af en toe nog een klap onweer tussendoor. In de rest van de Alpen was het beter weer met over het algemeen een combi van zon en wat stapelwolken waar lokaal nog een buitje uit viel. Het was zomers warm met een maximum temperatuur die opliep tot tegen de 30 graden op sommige plekken.

Hier gaat vandaag echter verandering in komen. Het hoogtelaagje waar Johann het de voorbije dagen al over gehad heeft, trekt vandaag vanuit het noordwesten richting het zuidoosten over de Alpen heen. Dit zal gepaard gaan met dikke bewolking en behoorlijk wat neerslag. De wind zal hierbij ook flink aantrekken met lokaal ook kans op een klap onweer.

Het koufront heeft de Noordalpen inmiddels bereikt, het regent en sneeuwt al behoorlijk door op sommige plekken

De zomerse omstandigheden die het Alpengebied de laatste tijd gehad hebben is dan ook in een keer verleden tijd. De temperatuur zal met maar liefst 15 graden gaan dalen ten opzichte van vandaag. Een ware temperatuur sturz dus.  Het zal vandaag dan ook niet veel warmer worden dan 10 tot 14 graden op de meeste plekken. In de bergen moet zelfs rekening worden gehouden met serieuze sneeuwval vanaf zo’n 1200 m! In de Noordalpen zal de sneeuwvalgrens een stuk lager liggen dan in de Zuidalpen. Lokaal kan er zeer veel neerslag gaan vallen. Op sommige plekken worden zelfs hoeveelheden voorspeld van tegen de 100 mm! Als dit in het hooggebergte als sneeuw naar beneden komt kan dit voor een sterk toenemend lawine risico leiden. Als er zo’n dik pak verse sneeuw van relatief oude sneeuw valt zal dit nieuwe pak sneeuw met name op de wat steilere hellingen niet erg stabiel liggen en kan het snel gaan schuiven. Het is dus oppassen geblazen!

Veel Alpentoppen zullen er na vandaag weer winters bij liggen, waarbij het lawine risico sterk toeneemt

Morgen op zaterdag zal het lage druk gebied wegtrekken richting het zuiden en zal de neerslag er langzaam uitgaan en wordt het geleidelijk weer droog. Vanuit het westen klaart het dan steeds meer op. In de Westalpen zal de zon het eerst weer te zien zijn en worden hier ook de hoogste temperaturen verwacht welke op de zondag weer aangename waardes gaat aannemen van boven de 20 graden. In het oosten blijft het nog wat frisser en is er meer bewolking aanwezig.

Door een oprukkende uitloper van het Azorenhoog klaart het langzaam op vanuit het westen

Op maandag is het dan overal rustig weer en is het met temperaturen van boven de 20 graden erg aangenaam lenteweer. Dinsdag naderd er echter alweer een nieuw koufront en wordt er voorafgaand aan het koufront opnieuw subtropische lucht aangevoerd en gaan de temperaturen opnieuw oplopen tot lokaal zo’n 30 graden. Later op de dinsdag richting woensdag en donderdag trekt er dan opnieuw een hoogtelaag vanuit het Noordwesten naar het Zuid oosten over de Alpen en gaat er opnieuw veel neerslag vallen in een groot deel van het Alpengebied waarbij in de Noordelijke Alpen opnieuw rekening moet worden gehouden met sneeuwval vanaf zo’n 1500 m.

In de Noord Alpen gaat de temperatuur flink onderuit met op 1500 m temperaturen van net boven het vriespunt

 Het lijkt erop dat het lagedruk gebied een tijdje gehandhaafd zal blijven in de golf van Genua. Hoe het Alpenweer daarna zich zal ontwikkelen is nog wat onzeker. Morgen meer over de verdere ontwikkelingen.

[/fusion_builder_container]

(Visited 701 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer