Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De kerstdagen komen alweer wat dichterbij en daarmee worden de berekeningen van de weermodellen geleidelijk steeds betrouwbaarder. Hoog tijd dus om te gaan kijken hoe we er nu voor staan. In onze vorige berichten, als ook de vlogs van Johann, hintte we al op de mogelijkheid van winterse perikelen tijdens de kerstdagen. Gaat onze kerstwens hiermee in vervulling?

Eerst nog (zeer) zacht, van winterweer geen sprake

Met een simpele blik op de weerkaarten is van enig winterweer voorlopig nog geen sprake. Op de Atlantische Oceaan is het een komen en gaan van depressies en een blokkerend hoog ligt boven Oost-Europa. De straalstroom bivakkeert zich in de buurt van de Benelux. Het patroon zit eigenlijk een beetje vast. De hoogtestroming is zuidwest tot zuid en daarmee wordt van origine subtropische lucht aangevoerd. De “setting” ligt dus helemaal verkeerd. Met die aanvoer van zachte lucht hoeven we voorlopig niet te vrezen voor nachtvorst en loopt het kwik overdag makkelijk op en bereikt soms ruim de dubbele cijfers. In het algemeen liggen de maxima tussen 8 en 13 graden. Randstoringen zorgen nu en dan voor regen en bewolking overheerst voorlopig.

Komt dat wel goed tijdens kerst?

Zachte lucht wint terrein naar het noorden. Alleen boven het noorden van Scandinavië en in delen van Rusland is het winters. Afgebeeld de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte)

Bemoedigende weerkaarten rond 21 december

Aan het huidige stromingspatroon lijkt een einde te gaan komen. Daar merken we in eerste instantie verder nog niets van, het blijft wisselvallig en zacht. Op de Atlantische Oceaan zien we een hogedrukgebied zich ontwikkelen en deze breidt zich later noordwaarts uit. Ook op Groenland is de luchtdruk hoog. Voorzichtig wordt hiermee een blokkade opgeworpen waarmee de jet (straalstroom) moet gaan duiken. De aanvoer van subtropische lucht wordt een halt toegeroepen en de stroming gaat draaien naar noordwest. Hiervoor komt de weg vrij voor koude polaire lucht. Vooral op hoogte zakt het kwik enorm. Gloort daar wat aan de horizon?

Uitbreiding van het hoog richting Groenland, daarmee komt de weg vrij voor veel koudere polaire lucht. Net voor kerst lijkt een depressie heel dichtbij de Benelux te komen liggen, deze kan nog wat overlast gaan veroorzaken door het aantrekken van de wind. Forse windstoten zijn dan mogelijk. Details zijn nu nog niet precies te geven.

Voorlopige verwachting beide kerstdagen

Bekijken we de weerkaarten voor 1e en 2e kerstdag, dan zien we dat de Benelux steeds dieper in de polaire luchtsoort terecht komt. Op de Noordzee komen talrijke (winterse) buien tot ontwikkeling, mede getriggerd door de nog relatief warme Noordzee. Op 500 hPa (5 km hoogte) gaat het kwik terug naar -35 tot -38 graden. IJskoud dus. Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) zien we temperaturen terug van -5 tot -8 graden. Theoretisch gezien zou dit voldoende moeten zijn voor winterse buien. Sneeuw en hagelbuien dus. Maar in de meteorologie is het allemaal niet zo simpel en moeten er naar heel veel factoren gekeken worden of dit ook echt zo uitkomt.

Verwachting 1e kerstdag, koude polaire lucht is uitgestoomd over de Benelux en heeft ook de Alpenlanden bereikt. Hier gaat Nordstau optreden.
Sneeuwbuien boven de Noordzee op weg naar de Benelux?

Met de noordwestelijke aanvoer over de Noordzee warmt de lucht vooral op waarnemingshoogte (onderste laag) wat verder op. Enerzijds triggert dit juist extra de buien, anderzijds is de vraag of het voldoende koud blijft voor winterse neerslag. Overdag loopt het kwik in deze luchtsoort immers nog makkelijk op tot ruim boven het vriespunt. Zeker aan de kust is het dan al snel 7 graden in de middag. Wat verder landinwaarts is het dan wat koeler met maxima tussen +2 en +5 graden. Dan kunnen we dus meteen al concluderen dat een officiële witte kerst met 2 dagen een gesloten sneeuwdek in De Bilt erg moeilijk haalbaar wordt.

Afwijking van het zeewatertemperatuur in beeld. De Noordzee heeft ook een positieve anomalie van ongeveer +2 graden tegen de Nederlandse kust. Het noordzeewater bedraagt nu ongeveer 9 graden bij de Wadden.

Sneeuwdek mogelijk tijdens de kerstdagen?

Nu de verwachting is dat er tijdens de kerstdagen aanvoer is van polaire lucht met in de aanvoerrichting (winterse) buien is dan ook de vraag of dit (tijdelijk) blijft liggen. We zien nu al kaartjes voorbij komen met een klein sneeuwdekje, vooral op 2e kerstdag of 3e kerstdag. Overdag is het allemaal wat te zacht, tenzij het kwik tijdens een felle winterse bui behoorlijk zakt. Verrassingen in deze luchtsoort zijn altijd mogelijk, maar dan vooral in de (zuid) oostelijke helft en natuurlijk in de Ardennen. In de nacht en vroege ochtend kan bij helder weer het kwik flink dalen, tot onder het vriespunt waarbij dan dus ook gladheidsperikelen kunnen optreden. Wat mij betreft staat de mogelijkheid tot een winterse verrassing nog steeds open. Op deze termijn zijn exacte details namelijk nog niet te geven. De trend lijkt al wel duidelijk. Kouder weer tijdens kerst waarbij de kans op winterse neerslag stijgt. Met een beetje geluk en eerlijk gezegd zit dat nog niet in de verwachting, trekt een laag zuidelijk langs de Benelux. In dat scenario wordt de wind aflandig en is de kans op een (blijvend) sneeuwdek veel groter. Drukstijgingen boven Scandinavië zou de wind dan kunnen laten draaien naar een continentale aanvoerrichting. Dat wordt mijn kerstwens en die van u?

De laatste run van GFS komt 3e kerstdag met een lokaal sneeuwdek.
Op deze termijn zijn details nog niet te geven en kan dit ook tijdens de kerstdagen gebeuren.

Tenslotte nog de weerpluim en de ensembles


Eerst is het nog (zeer) zacht. Tijdens kerst wordt de daling ingezet en zien we ook de sneeuwkans wat toenemen. Het is allemaal nog niet in kannen en kruiken, maar de tendens is nog steeds zeer bemoedigend. De komende dagen houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Alle opties staan nog open, zelfs een officiële witte kerst, maar die kans is op dit moment nog erg klein.

Ensembles Amerikaans weermodel bevestigen ook de afkoelende trend. Vooral rond kerst is de eensgezindheid van de oplossingen groot.

Onderaan het bericht zullen we nieuwe updates verzorgen in de reacties, schroom niet om dit te lezen en uw reactie wordt ook gewaardeerd.

Uitgebeelde afbeelding: Ton Wesselius

(Visited 43.372 times, 1 visits today)
Advertentie

13 Reactie op “Update “winterse kerst” komt onze witte kerstwens in vervulling?”

 • Jeroen
  15 december 2020 at 14:17

  Wederom een topbericht, bedankt, ga zo door!

  • Arjan
   15 december 2020 at 22:03

   Graag gedaan Jeroen, het worden spannende dagen op weergebied 😉

 • Tom
  15 december 2020 at 15:31

  Bedankt Arjan. Mooie, uitgebreide en gedetailleerde beschouwing.

  Enne………..dat is zeker mijn kerstwens ook !

  • Arjan
   15 december 2020 at 22:02

   We duimen mee Tom! Bedankt

 • Henny de Guchteneire
  15 december 2020 at 19:28

  Dreaming of a white christmas !!!!

 • Erwin
  15 december 2020 at 21:33

  Duimen voor de control run van het ECMWF van vandaag 12u. Die komt met kerst met pak sneeuw en gaat de nacht naar 30-12 naar min 10.

  • Arjan
   15 december 2020 at 22:01

   Ja daar hebben we een mooi lijntje te pakken en door dat virtuele sneeuwdek ook meteen lage minima. Helaas nog weinig ondersteuning, maar we hebben nog tijd. Kijken hoe het er morgen weer voorstaat Erwin

   • Arjan
    15 december 2020 at 22:05

    Tenslotte nog de Pluim ECMWF voor midden NL. Nog steeds alle opties mogelijk, afkoelende trend.

 • Johann
  16 december 2020 at 09:16

  Een overgang naar belangrijk kouder weer tijdens de kerst staat ook vandaag nog steeds op de weerkaarten. De weg ernaar toe en details echter nog onzeker mede ook door gedrag / koers depressie en opbouw Atl. hogedruk hogedruk / hoogterug. Ensembles EC00 / GFS00 prikpunt O-Ned.

 • Johann
  16 december 2020 at 09:17

  GFS

 • Johan
  16 december 2020 at 11:48

  Goedemorgen, bedankt voor de duidelijke uitleg en prognose. Ga deze site zeker in de gaten houden.

 • Erwin
  16 december 2020 at 18:11

  OPER GFS 12uur laat alleen Limburg dit jaar nog onder een sneeuwdek komen

 • Erwin
  16 december 2020 at 18:18

  Persoonlijk schat ik de kans op een witte jaarwisseling veel groter in dan kans pp sneeuw met kerst. Vooral omdat ik denk dat de kou net wat later komt.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier