Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag staat er een zeer zware storm op het programma, dat kan inmiddels niemand meer zijn ontgaan. Het KNMI heeft zojuist code Rood afgegeven voor het westen van het land. In dit bericht een update over wat ons te wachten staat voor zover we nu kunnen voorzien. De weerkaarten zien er spectaculair uit. Daarbij is er kans een zeer zeldzaam meteorologisch fenomeen; een stingjet. Dit kan deze storm heel anders maken dan andere stormen.

Zware storm, piek einde van de middag

Storm Eunice trekt vanmiddag het centrale deel van de Noordzee op. Een zeer sterk windveld aan de zuidzijde van de kern zorgt ervoor dat er al snel aan het begin van de middag een zuidwesterstorm op gaat steken. In de middag trekt de wind verder aan tot 9-10 Bft langs de kust en bij het IJsselmeer. Hierbij ook vanaf vanmiddag en in de avond windstoten in de kustgebieden tot 130 km/u, landinwaarts komen windstoten voor van 100 tot 120 km/u.

De zwaarste windstoten doen zich voor in de kustprovincies, vandaar ook daar code Rood. Het hoogtepunt van de storm ligt aan het einde van de middag landinwaarts, uitzondering hierop zijn de Wadden. Uitzonderlijk is de duur van het windveld en ook hoe diep de zwaarste windstoten doordringen het binnenland in. Wees gewaarschuwd, deze storm gaat echt voor veel overlast en schade zorgen! Blijf lekker binnen!


Wadden krijgen het zwaar te verduren in de avond

In het Waddengebied is er in de avond en begin van de nacht een kans dat de windstoten nog iets zwaarder uit zullen vallen dan 130 km/u. Ik heb zelfs kaartjes voorbij zien komen van 150-160 km/u. Dat is echt heel fors en kan heel veel schade en gevaar opleveren. Opvallend is ook dat de windpiek aan het einde van de middag ligt elders in het land, maar op de Wadden juist in de avond als een tweede piek.

Hierbij vallen er in de avond ook stevige buien die ook weer extra zware windstoten kunnen veroorzaken. Dit verschil kan worden verklaart door het mogelijk ontstaan van een ‘stingjet’. Een zeer zeldzaam meteorologisch verschijnsel, en de meest heftige wind die kan voorkomen in onze omgeving.


Stingjet

In 1987 werd West-Europa getroffen door één van de zwaarste stormen ooit waargenomen in onze contreien. Deze storm haalde in de nacht van 15-16 oktober orkaan krachten en richtte een spoor van vernieling aan. De storm kostte aan 18 mensen het leven. Professor Keith Browning deed onderzoek naar deze storm en ontdekte een oorzaak voor de extreme windsnelheden die werden gemeten; de stingjet.

Een stingjet is een snel toenemende windsnelheid aan de grond door het hard dalen van de lucht (jet) vanaf grotere hoogte. Achter het koufront wordt ten zuiden van de kern koudere en drogere lucht aangezogen. Doordat de lucht droger is verdampt de vallende regen en sneeuw die uit wolk valt. Deze verdamping laat de lucht nog verder afkoelen, waardoor deze nog compacter wordt en hard daalt. In feite kan de de straalstroom die op grote hoogte boven ons hoofd joekert veel lucht hard naar beneden doen duwen.

Een stingjet is zeer zeldzaam, de meeste storm depressies ontwikkelen er geen. De stingjet kan Eunice anders maken dan andere stormen en de tweede windpiek op de wadden veroorzaken. Of deze echt zich gaat ontwikkelen is nog de vraag, maar de potentie is zeer aanwezig.

Tot zover deze update. Wees voorzichtig als u op pad moet en hopelijk blijft de schade beperkt. Heeft u mooie foto’s of beelden van de storm, deel deze dan met ons via social media. Graag tot het volgende bericht! Groet Sebastiaan.

(Visited 1.224 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier