Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag staat er een zeer zware storm op het programma, dat kan inmiddels niemand meer zijn ontgaan. Het KNMI heeft zojuist code Rood afgegeven voor het westen van het land. In dit bericht een update over wat ons te wachten staat voor zover we nu kunnen voorzien. De weerkaarten zien er spectaculair uit. Daarbij is er kans een zeer zeldzaam meteorologisch fenomeen; een stingjet. Dit kan deze storm heel anders maken dan andere stormen.

Zware storm, piek einde van de middag

Storm Eunice trekt vanmiddag het centrale deel van de Noordzee op. Een zeer sterk windveld aan de zuidzijde van de kern zorgt ervoor dat er al snel aan het begin van de middag een zuidwesterstorm op gaat steken. In de middag trekt de wind verder aan tot 9-10 Bft langs de kust en bij het IJsselmeer. Hierbij ook vanaf vanmiddag en in de avond windstoten in de kustgebieden tot 130 km/u, landinwaarts komen windstoten voor van 100 tot 120 km/u.

De zwaarste windstoten doen zich voor in de kustprovincies, vandaar ook daar code Rood. Het hoogtepunt van de storm ligt aan het einde van de middag landinwaarts, uitzondering hierop zijn de Wadden. Uitzonderlijk is de duur van het windveld en ook hoe diep de zwaarste windstoten doordringen het binnenland in. Wees gewaarschuwd, deze storm gaat echt voor veel overlast en schade zorgen! Blijf lekker binnen!


Wadden krijgen het zwaar te verduren in de avond

In het Waddengebied is er in de avond en begin van de nacht een kans dat de windstoten nog iets zwaarder uit zullen vallen dan 130 km/u. Ik heb zelfs kaartjes voorbij zien komen van 150-160 km/u. Dat is echt heel fors en kan heel veel schade en gevaar opleveren. Opvallend is ook dat de windpiek aan het einde van de middag ligt elders in het land, maar op de Wadden juist in de avond als een tweede piek.

Hierbij vallen er in de avond ook stevige buien die ook weer extra zware windstoten kunnen veroorzaken. Dit verschil kan worden verklaart door het mogelijk ontstaan van een ‘stingjet’. Een zeer zeldzaam meteorologisch verschijnsel, en de meest heftige wind die kan voorkomen in onze omgeving.


Stingjet

In 1987 werd West-Europa getroffen door één van de zwaarste stormen ooit waargenomen in onze contreien. Deze storm haalde in de nacht van 15-16 oktober orkaan krachten en richtte een spoor van vernieling aan. De storm kostte aan 18 mensen het leven. Professor Keith Browning deed onderzoek naar deze storm en ontdekte een oorzaak voor de extreme windsnelheden die werden gemeten; de stingjet.

Een stingjet is een snel toenemende windsnelheid aan de grond door het hard dalen van de lucht (jet) vanaf grotere hoogte. Achter het koufront wordt ten zuiden van de kern koudere en drogere lucht aangezogen. Doordat de lucht droger is verdampt de vallende regen en sneeuw die uit wolk valt. Deze verdamping laat de lucht nog verder afkoelen, waardoor deze nog compacter wordt en hard daalt. In feite kan de de straalstroom die op grote hoogte boven ons hoofd joekert veel lucht hard naar beneden doen duwen.

Een stingjet is zeer zeldzaam, de meeste storm depressies ontwikkelen er geen. De stingjet kan Eunice anders maken dan andere stormen en de tweede windpiek op de wadden veroorzaken. Of deze echt zich gaat ontwikkelen is nog de vraag, maar de potentie is zeer aanwezig.

Tot zover deze update. Wees voorzichtig als u op pad moet en hopelijk blijft de schade beperkt. Heeft u mooie foto’s of beelden van de storm, deel deze dan met ons via social media. Graag tot het volgende bericht! Groet Sebastiaan.

(Visited 1.090 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer