klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag trekt vanuit Groot-Britannië een neerslaggebied bestaande uit meerdere zwakke, tegen elkaar ‘gelopen’ fronten onze kant op. Achter deze fronten zit warmere lucht, maar omdat de lucht boven de Benelux erg koud is krijgen we te maken met een bijzondere situatie. IJzel, Sneeuw, ijsregen en regen behoort de komende 30 uur allemaal tot de mogelijkheden.

Het bijzondere aan deze situaties is dat het heel lastig blijft om te voorspellen wat en wanneer alles precies gaat gebeuren; zelfs op deze korte termijn verschillen de weermodellen onderling nog flink. Zoals Rico vanmorgen al schreef in het ochtendweerbericht zullen er vandaag dus een aantal updates volgen, dit om de situatie zo goed mogelijk te kunnen inschatten aan de hand van de laatste modelruns.

Timing van de neerslag:
Momenteel ligt het front dat bij ons voor neerslag moet zorgen nog boven Groot-Brittannië. In de loop van de avond trekt dit neerslaggebied vanuit het westen ons land binnen. Volgens het Hirlam-model zal de neerslag rond middernacht de westkust bereiken. Het front trekt langzaam de rest van het land binnen en rond 3 uur in de nacht zal er in heel west-Nederland neerslag vallen. In België lijkt het op het (noord)westen na dan nog even droog te blijven. Een paar uur later krijgt men hier echter ook te maken met neerslag. In de ochtend kan het hier en daar even droog worden, maar de gehele dag blijft de kans op neerslag aanwezig.

De verwachte neerslag voor middernacht. Langs de kust valt rond dit tijdstip de eerste neerslag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Het GFS-model is het met Hirlam eens over de timing van de neerslag, echter laat GFS het neerslaggebied wel trager over het land trekken. Het korte termijnmodel WRF laat het front pas later in de nacht aan land komen, het oosten van de Benelux is volgens dit model morgenochtend pas aan de beurt.

Als we de verschillende modellen naast elkaar leggen is het meest voor de hand liggende scenario als volgt: het neerslaggebied zal net voor middernacht de kust bereiken, Zeeland is als eerste aan de beurt. In de uren hierna zal de neerslag zich uitbreiden over het westen van Nederland en België. Rond 3 a 4 uur ’s nachts zal de neerslag zich uitgebreid hebben over grofweg de strook Vlaanderen-Groningen. In de ochtend valt in de gehele Benelux neerslag.

Neerslagsoort: Sneeuw, ijzel, ijsregen
Wat onze aandacht nog meer verdient is de neerslagsoort. Met het binnentrekken van de neerslag neemt de temperatuur op hoogte snel toe. Aan de grond blijft de temperatuur daarentegen juist erg laag. De temperatuur op 2 meter hoogte blijft onder nul, de dauwpunten zijn nóg lager.

De temperatuur op 1400 meter hoogte met het binnentrekken van de eerste neerslag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale
De temperatuur op 2 meter hoogte bij het binnentrekken van de eerste neerslag. (Ruim) onder het vriespunt.

Aanvankelijk kan er even wat sneeuw vallen. Ook in de kustprovincies kan dit even het geval zijn; er staat een zuidelijke wind waardoor er nauwelijks invloed is van de relatief warme Noordzee. De lucht op hoogte zal echter vrij snel boven 0 uitkomen. Dit betekent dat we te maken krijgen met een zogeheten smeltlaag. De neerslag die valt komt terecht in een luchtlaag die boven 0 is en zal dus ontdooien. Aan de grond vries het echter en daardoor zal die neerslag dus weer bevriezen. Dit is ijzel.

De temperatuur op 1400 meter hoogte morgenochtend. In het uiterste oosten en in de Ardennen zou het nog even kunnen sneeuwen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale
De 2 meter temperatuur morgenvroeg. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgenvroeg ligt in bijna het hele land de temperatuur onder 0. In het oosten kan er nog wat sneeuw vallen, in de rest van het land zal de neerslag vallen in de vorm van ijsregen en ijzel, aan de kust valt waarschijnlijk regen. In de loop van de ochtend zal de temperatuur vanuit het westen toenemen. Rond het middaguur is de temperatuur in het westen al boven 0, in de oostelijke helft van de Benelux blijft de koude lucht ‘plakken’, hier blijft het waarschijnlijk tot in de avond vriezen.

Belangrijk om te benoemen is dat er ook modellen zijn (bijvoorbeeld het WRF en Hirlam) die de warme lucht op hoogte minder snel in laten stromen. Het gevolg hiervan zou zijn dat het langer kan sneeuwen en er op grote schaal (lees: bijna de gehele Benelux) een sneeuwdek kan ontstaan.

Conclusie:
Tegen de het eind van de avond komt vanuit het westen een gebied met neerslag aan land. Aan de voorzijde van dit neerslaggebied zal het even sneeuwen, maar met name aan de kust zal deze neerslag al vrij snel overgaan in regen en ijzel. In het binnenland begint het later in de nacht met sneeuwen en hier kan het iets langduriger sneeuwen, mogelijk ontstaat er een sneeuwdekje van enkele centimeters. In de ochtend zal de neerslag, op het uiterste oosten na, overal overgaan in ijzel en ijsregen. In het westen zal het dan regenen. Rond het middaguur verdwijnt de gladheid langzaam uit de westelijke helft van de lage landen. In het oosten blijft de temperatuur lang onder 0, hier kan het langdurig ijzelen. Door de sneeuw en met name de ijzel kan het verraderlijk glad worden, dus kijk vannacht en morgen uit!

Het verwachte sneeuwdek voor morgenvroeg. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Hierbij laat ik het voor nu, vanavond zal Rico een nieuwe update online zetten!
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.407 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer