Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Huidige situatie: depressie is onderweg…
Momenteel ligt het lagedrukgebied dat ons vanavond flink wat neerslag gaat bezorgen boven het zuiden van Engeland. In Groot-Brittannië zijn hier en daar al wat meldingen over (natte) sneeuwval en ook in grote delen van de Benelux regent het inmiddels met dank aan dit systeem. Het lagedrukgebied trekt oostwaarts over België richting Centraal-Europa. Wat deze depressie ons gaat brengen gaat afhangen van:

1. de precieze koers van het gebied,

2. de temperatuur op hoogte en aan de grond en

3. hoe ver het lagedrukgebied uitdiept.

Zoals vanochtend in het weerbericht al gezegd werd kunnen relatief kleine veranderingen in deze factoren een groot verschil geven in de weerssituatie. Aan de hand van de laatste modelruns ga ik proberen om een zo’n duidelijk mogelijke verwachting te formuleren.

De huidige positie van het lagedrukgebied. Het systeem diept nu snel uit; de luchtdruk gaat snel naar beneden. Bron: Meteociel
De laatste modelruns: meerdere opties, grootste sneeuwkans voor zuidoosten
Het bijzondere aan de huidige situatie is dat nu, enkele uren voor de aanvang van de situatie, de weermodellen nog steeds niet eenduidig zijn. Wel is het in grote lijnen duidelijk wat gebeuren. Deze verwachting zal voornamelijk gebaseerd worden op het Hirlam, WRF en Aprege model. Dit zijn kortetermijnmodellen en deze modellen hebben een erg hoge resolutie. Ook lijken deze modellen op het moment de situatie het beste in de gaten te hebben; de laatste runs lopen in lijn met de huidige situatie voor wat betreft de positie en de luchtdruk van het systeem.

De verwachte positie van het lagedrukgebied rond middernacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Op de kaart hierboven is te zien waar het laagje zich vannacht positioneert volgens Hirlam. Zoals gezegd zijn Hirlam, Aprege en WRF redelijk eenduidig. Aprege laat het laagje nog een fractie verder uitdiepen en WRF laat het lagedrukgebied een fractie noordelijker komen. De neerslag zal vanaf 9 uur in de avond op de eerste plekken overgaan in (natte) sneeuw. Of er droge sneeuw gaat vallen en of er sneeuw gaat accumuleren hangt met name af van de temperatuur en de intensiteit van de neerslag. Hoe hoger de neerslagintensiteit, des te meer neerslagafkoeling en des te groter de kans op een sneeuwdek.

WRF verwacht de meest intense neerslag boven het zuiden van Nederland en het noorden van België.

De meest intense neerslag lijkt te zijn weggelegd de zuidoostelijke helft van Nederland en de noordoostelijke helft van België. Ondanks dat de temperatuur op de meeste plekken waarschijnlijk boven 0 blijft, zal er in de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en het noorden en oosten van België waarschijnlijk een sneeuwdek ontstaan. Ook de provincie Drenthe is een goede kanshebber. Meer naar het westen (denk aan bijvoorbeeld Utrecht en delen van Flevoland en Noord- en Zuid-Holland) zullen waarschijnlijk ook sneeuwvlokken te zien zijn, echter is de kans dat de sneeuw hier gaat accumuleren gering.

Het te verwachte sneeuwdek morgenvroeg volgens Aprege.
Het te verwachte sneeuwdek volgens WRF.
Het te verwachte sneeuwdek volgens Hirlam.

Conclusie: zuidoostelijke helft sneeuw
Concluderend kunnen we stellen dat er in het midden, zuiden en oosten van de Benelux sneeuwvlokken te zien zullen zijn. Verder richting het zuidoosten zal er ook een sneeuwdek ontstaan. Het meest realistische zal een sneeuwdek zijn vergelijkbaar met wat Hirlam laat zien, maar dan wel iets noordelijker. Lokaal is een dek van 5 a 10 centimeter mogelijk, maar realistischer is een dek van enkele centimeters. Hoeveel er gaat vallen hangt af van het tijdstip waarop de regen overgaat in sneeuw en de intensiteit van die sneeuwval.

Tot slot moeten de Ardennen en Hoge Venen rekening houden met een gure nacht. Hier kan 10 tot 25 centimeter sneeuw vallen, dit gaat waarschijnlijk in combinatie met veel wind. Mensen die vannacht nog op pad moeten, raad ik aan de radar goed in de gaten houden!

Dit was het voor nu, morgenochtend is Rico er met het gebruikelijke weerpraatje. Fijne avond en graag tot morgen!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.447 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier