Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Pas op ! –  Groot lawine gevaar 

Hondenweer, “warm water” regenen, extreem mild en daarbij nog een stormachtige wind. Morgen dinsdag volgt gelukkig weer veel koudere lucht met sneeuw en vorst tot in de lagere delen. Extreme sterk wisselende condities dus en aanleiding om even aandacht te schenken aan het sneeuwdek in in het bijzonder het lawinegevaar!

Voor je pistes opgaat check in ieder geval ook het lawine gevaar en volg de aanwijzingen

Aanhoudende en deels intensieve warmtefront neerslag hebben het lawinegevaar in de Alpen sinds gisteren sterk doen stijgen. Met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam is de situatie precair en geldt een code oranje (3) tot rood (4). Oftewel aanzienlijk tot groot.

Lawine gevaar Zwitserland

Het probleem zit hem er vooral in dat tot in het hooggebergte waar tot een hoogte van 2000 a 2500 meter (!) de neerslag in vloeibare vorm viel. Het tot dusver opgebouwde “droge” sneeuwdek wordt daardoor toenemend vochtig en onstabiel van opbouw.

Het gevaar schuilt hem met name in de berg regionen waar het tot grote hoogte heeft ingeregend. Kaart Tirol met de rode gebieden

Het gevolg is een verhoogd risico op spontane zogenaamde Lockerschnee als ook Gleitschnee Lawines dan wel  Nassschnee Lawines. In het hooggebergte zijn boven de sneeuwvalgrens ook Trockenschnee Lawine’s te verwachten!.

Een ander risico vormen de zogenaamde Schneebrett Lawines op de wat meer wind beschutte “schaduw hellingen” vanaf circa 2000 meter hoogte. Algemeen geldt daarbij dat het sneeuwdek op de meer wind en zon geëxponeerde hellingen gunstiger en dus stabieler van opbouw zal zijn dan aan de schaduwkant(en).

Exit regen, verse dump, veel wind
In de loop van de dinsdag gaat de vorstgrens weer tot in de dalen afzakken en gaat ook de neerslag tot in de lagere delen en dalen weer in sneeuw over. De sneeuwval zal tot woensdagochtend aanhouden en dan geleidelijk afnemen.

 Dinsdag gaat er weer verse sneeuw vallen en kunnen we weer
van dit soort beelden genieten

Door de stormachtige wind en 30 tot 50 cm aan Neuschnee en hogerop bij gunstige Stau ook nog meer neemt dan juist het gevaar op “Trockenschnee Lawines” toe (4 / rood) weer toe. Het gevaar op Nassschnee Lawines neemt daarentegen door de dalende vorstgrens weer duidelijk af!

ECMWF (Bergfex) Tot woensdagochtend gaat er weer het nodige aan neerslag vallen waarbij het in de loop van de dinsdag weer tot in de dalen en lagere zal sneeuwen.
Storm
Apropos wind! Ook die gaat een thema worden dus een waarschuwing is hier ook op zijn plaats. Vooral bij passage van het koufront moet met zwaartepunt centrale Alpennoordkant rekening worden gehouden met (zeer) zware windstoten van 70 tot 110 km/h en in de bergen orkaan windstoten van 130 tot 180 km/h. Morgenochtend dus eerst even kijken of de liften überhaupt nog gaan wanneer je van plan bent te gaan ski’en of boarden
Woensdag zal met de inzettende weersverbetering (afnemende wind en neerslag) het lawine gevaar geleidelijk weer afnemen en dat geldt ook voor de rest van de week met de inkomende hogedruk!
Ondanks de inzettende weersverbetering en de verleidelijke maagdelijke Neuschnee wordt onervaren wintersporters aangeraden om ook dan de gemarkeerde pistes niet te verlaten.

Johann bij het Freeride Checkpoint op Rosswald, bij twijfel blijf gewoon lekker op de gezekerde en gemarkeerde pistes
De wintersporters (freeriders) die zich off-piste willen begeven dienen ervoor te zorgen dat ze goed geïnformeerd zijn en kennis hebben met betrekking tot het terrein als ook over zeer goede “Lawine risico inschatting en kennis” te beschikken! Safety first dus en Gute Fahrt…………..

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Bronnen Lawineinfo
– WSL-Institut für Schnee-und Lawinenforschung SLF

– Lawinenwarndienst Tirol
– EAWS

(Visited 1.337 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Uitnodigende maagdelijke sneeuw? Laat je niet verleiden!”

 • Hugo
  3 februari 2020 at 19:31

  Hallo Johan,
  Goed om hier nu aandacht voor te vragen….., de komende dagen zullen er helaas weer slachtoffers vallen door onwetendheid en roekeloosheid!
  Groetjes,
  Hugo

  • Johann
   3 februari 2020 at 19:41

   Idd Hugo, ondanks alle waarschuwingen en aandacht ervoor zullen de komende dagen weer diverse meldingen van lawine’s al of niet met dodelijke afloop of (zwaar) gewonden weer het nieuws gaan halen!

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer