Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Pas op ! –  Groot lawine gevaar 

Hondenweer, “warm water” regenen, extreem mild en daarbij nog een stormachtige wind. Morgen dinsdag volgt gelukkig weer veel koudere lucht met sneeuw en vorst tot in de lagere delen. Extreme sterk wisselende condities dus en aanleiding om even aandacht te schenken aan het sneeuwdek in in het bijzonder het lawinegevaar!

Voor je pistes opgaat check in ieder geval ook het lawine gevaar en volg de aanwijzingen

Aanhoudende en deels intensieve warmtefront neerslag hebben het lawinegevaar in de Alpen sinds gisteren sterk doen stijgen. Met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam is de situatie precair en geldt een code oranje (3) tot rood (4). Oftewel aanzienlijk tot groot.

Lawine gevaar Zwitserland

Het probleem zit hem er vooral in dat tot in het hooggebergte waar tot een hoogte van 2000 a 2500 meter (!) de neerslag in vloeibare vorm viel. Het tot dusver opgebouwde “droge” sneeuwdek wordt daardoor toenemend vochtig en onstabiel van opbouw.

Het gevaar schuilt hem met name in de berg regionen waar het tot grote hoogte heeft ingeregend. Kaart Tirol met de rode gebieden

Het gevolg is een verhoogd risico op spontane zogenaamde Lockerschnee als ook Gleitschnee Lawines dan wel  Nassschnee Lawines. In het hooggebergte zijn boven de sneeuwvalgrens ook Trockenschnee Lawine’s te verwachten!.

Een ander risico vormen de zogenaamde Schneebrett Lawines op de wat meer wind beschutte “schaduw hellingen” vanaf circa 2000 meter hoogte. Algemeen geldt daarbij dat het sneeuwdek op de meer wind en zon geëxponeerde hellingen gunstiger en dus stabieler van opbouw zal zijn dan aan de schaduwkant(en).

Exit regen, verse dump, veel wind
In de loop van de dinsdag gaat de vorstgrens weer tot in de dalen afzakken en gaat ook de neerslag tot in de lagere delen en dalen weer in sneeuw over. De sneeuwval zal tot woensdagochtend aanhouden en dan geleidelijk afnemen.

 Dinsdag gaat er weer verse sneeuw vallen en kunnen we weer
van dit soort beelden genieten

Door de stormachtige wind en 30 tot 50 cm aan Neuschnee en hogerop bij gunstige Stau ook nog meer neemt dan juist het gevaar op “Trockenschnee Lawines” toe (4 / rood) weer toe. Het gevaar op Nassschnee Lawines neemt daarentegen door de dalende vorstgrens weer duidelijk af!

ECMWF (Bergfex) Tot woensdagochtend gaat er weer het nodige aan neerslag vallen waarbij het in de loop van de dinsdag weer tot in de dalen en lagere zal sneeuwen.
Storm
Apropos wind! Ook die gaat een thema worden dus een waarschuwing is hier ook op zijn plaats. Vooral bij passage van het koufront moet met zwaartepunt centrale Alpennoordkant rekening worden gehouden met (zeer) zware windstoten van 70 tot 110 km/h en in de bergen orkaan windstoten van 130 tot 180 km/h. Morgenochtend dus eerst even kijken of de liften überhaupt nog gaan wanneer je van plan bent te gaan ski’en of boarden
Woensdag zal met de inzettende weersverbetering (afnemende wind en neerslag) het lawine gevaar geleidelijk weer afnemen en dat geldt ook voor de rest van de week met de inkomende hogedruk!
Ondanks de inzettende weersverbetering en de verleidelijke maagdelijke Neuschnee wordt onervaren wintersporters aangeraden om ook dan de gemarkeerde pistes niet te verlaten.

Johann bij het Freeride Checkpoint op Rosswald, bij twijfel blijf gewoon lekker op de gezekerde en gemarkeerde pistes
De wintersporters (freeriders) die zich off-piste willen begeven dienen ervoor te zorgen dat ze goed geïnformeerd zijn en kennis hebben met betrekking tot het terrein als ook over zeer goede “Lawine risico inschatting en kennis” te beschikken! Safety first dus en Gute Fahrt…………..

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Bronnen Lawineinfo
– WSL-Institut für Schnee-und Lawinenforschung SLF

– Lawinenwarndienst Tirol
– EAWS

(Visited 1.373 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Uitnodigende maagdelijke sneeuw? Laat je niet verleiden!”

 • Hugo
  3 februari 2020 at 19:31

  Hallo Johan,
  Goed om hier nu aandacht voor te vragen….., de komende dagen zullen er helaas weer slachtoffers vallen door onwetendheid en roekeloosheid!
  Groetjes,
  Hugo

  • Johann
   3 februari 2020 at 19:41

   Idd Hugo, ondanks alle waarschuwingen en aandacht ervoor zullen de komende dagen weer diverse meldingen van lawine’s al of niet met dodelijke afloop of (zwaar) gewonden weer het nieuws gaan halen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer