Afgelopen 3 December hadden we net als op nieuwjaarsdag een supermaan. Deze laatste van de drie manen is de meest spectaculaire van de drie. Een “normale” supermaan doet zich normaal eens in de 14 maanden voor. Jammer genoeg kunnen wij hem hier in de Lage-Landen niet in volle glorie aan de hemel zien. Als we richting het oosten van de Alpen afreizen kunnen we wel een stukje van dit natuurverschijnsel aanschouwen.

Op dit plaatje is goed te zien waar en waar de eclips (niet) te zien is. Bron: Nasa

Het bijzondere aan deze supermaan is dat het voluit een: super blauwe bloedmaan heet. Het is dus de derde in een serie van supermanen. De maan staat nu in haar dichtste baan om de aarde, dat heet het perigeum. De maan is dan 30% helderder en 14% dichterbij dan als ze een “normale” maan is, in de sterrenkunde het apogeum. Super en blauw komen dus door de grootte en de helderheid, deze derde die de trilogie completeren is ook nog eens een bloedmaan.

De rode, voor sommige wat angst inboezemde gloed komt pas op de maan tijdens de algehele maansverduistering. Zonlicht slaagt erin de maan te bereiken maar moet eerst langs de atmosfeer van de aarde, dit maakt de kleur van het zonlicht roder en buigt het af op de zon. De laatste keer dat we deze zelfde combinatie van fenomenen hebben meegemaakt is op 31 maart 1866 geweest.

De vorige bijzondere zonsverduistering was in 1982, toen hadden we een totale verduistering van een blauwe maan. Deze stond in de buurt van het apogeum oftewel het was geen echte supermaan (meer).

Het verschil tussen de super en de micro maan. Bron: Nasa

Een volle maan komt elke 29,5 dagen voor. Onze kalender heeft met uitzondering van  februari langer durende maanden. Hierdoor komt het dus weleens voor dat er twee volle manen voorkomen in één maand. Nu zien we in februari geen volle maan en in maart hebben we er weer twee. Vanaf april loopt alles weer netjes, in 2037 zien we dit zich pas weer herhalen.

De laatste gewone maansverduistering die in de Lage-Landen was op 7 augustus 2017. Deze gewone (gedeeltelijke) maansverduisteringen komen regelmatig voor. De eerstvolgende supermaan en maansverduistering is in 2033.

Woensdagmiddag 12.00 uur aan het begin van de eclips is het nog grotendeels heerlijk weer in Oostenrijk bron: Kachelmannwetter.com

We kunnen in het oosten van de Alpen dus een glimp van het spektakel mee pakken. Er is niet overdreven veel bewolking dus dat zit in ieder geval niet tegen. Het was een aantal dagen prachtig Kaiserwetter. Gelukkig is de eclips geen dag later want de winter doet zijn intrede weer! Om 11.51.13 uur begint de eclips, om 14.29.51 is de maximale verduistering voltooid en om 17.08.29 uur is het weer afgelopen.

Aan het eind van de eclips om 17.00 uur is er behalve de voorbode van wat komen gaat vanuit het noordwesten, nog niet veel veranderd aan de situatie in het oosten waar de eclips te zien zou kunnen zijn. bron: kachelmannwetter.com

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 401 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer