klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Nog even en dan barst het drukste moment van het skiseizoen los. De voorjaarsvakantie staat voor de deur, het startschot voor de meeste Nederlanders en misschien ook wel voor jou, om de wintersportvakantie te gaan vieren. Een fantastisch vooruitzicht, maar groot kans dat je te maken krijgt met langere wachttijden voor de skilift, drukkere restaurants en drukkere pistes. Uit ervaring weet ik dat het lekker is om die drukte even te kunnen omzeilen en gelukkig is dat ook mogelijk. Ben je bereid om eens een keer goed je grenzen te verleggen en ben je tijdens je wintersportvakantie in de gelegenheid om één van de steilste afdalingen te pakken? Gewoon eens proberen voor de kick!

Hellingspercentage

Maar voordat ik je een aantal afdalingen laat zien, met alle bijbehorende hellingspercentages, is het handig om te weten hoe de hellingspercentage van een skipiste wordt berekend. Er wordt vaak gedacht dat de hellingspercentage gelijk is aan de hellingsgraad, maar dat is niet zo. Heel simpel uitgelegd:

Een hellingsgraad van 10% wil zeggen dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg.

Onderstaande tabel maakt het nog een stuk duidelijker:

Graden-en-percentage

Tot zover het wiskundige gedeelte, laten we eens gaan kijken bij een paar uitdagende afdalingen!


Harakiri, Mayrhofen (Oostenrijk)

Harakiri piste Mayrhofen

Laten we gelijk met één van de steilste pistes van Oostenrijk beginnen. De kenners weten dat ik het over de Harakiri afdaling in Mayrhofen heb. Mocht je niet weten wat Harakiri betekent; het is het Japanse woord voor een traditionele zelfmoord. Beetje luguber, maar geen zorgen wat zo erg is het ook weer niet. Ruim 2 kilometer ‘overleven’ met een gemiddeld hellingspercentage van 78%. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit behoorlijk afzien is. Niet alleen vanwege het zeer steile gedeelte, maar ook vanwege de ijzige stukken die vaak aanwezig zijn op de piste. Zorg dus dat je je ski’s of snowboard goed geslepen hebt en neem vooral je tijd! Mocht je deze afdaling gaan doen en bewijs willen hebben voor het thuisfront ga dan op vrijdagen tussen 13.00-15.00 uur. Dan worden er namelijk fotoshoots gehouden. Natuurlijk kun je er ook top bestemming vinden om te overnachten in Mayrhofen.

Gamsleiten 2, Obertauern (Oostenrijk)

Gamsleiten 2 piste Obertauern

Vanuit het dal krijg je al respect voor de Gamsleiten 2 afdaling. Zonder twijfel één van de lastigste pistes die de Alpen rijk is. Je start gelijk met een hellingspercentage van 100% en of dat nog niet moeilijk genoeg is krijg je ook te maken met enorme buckels en ijzige stukken. Een piste waar het echt aankomt op goede techniek en goed verende knieën. Kleine tip: bovenaan de afdaling kun je fantastische foto’s van het gebied maken!

Le Tunnel, Alpe d’Huez (Frankrijk)

Le Tunnel Alpe d'Huez

Het begin is al spannend! Door een donkere tunnel skiën op 3300 meter hoogte met licht aan het einde, maar eenmaal uit de tunnel is er geen weg meer terug. Het is echt even serieus schrikken als je deze ongeprepareerde en enorm steile piste ziet. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme buckels die je kunt vergelijken met kleine bergen. Het zijn de eerste 500 meters die zeer lastig zijn, maar daarna wordt het gauw minder lastig. Een piste die zonder meer respect afdwingt.

De Zwitserse Muur, Les Portes du Soleil (Zwitserland)

De Zwitserse Muur

In het Les Portes du Soleil skigebied (tussen Les Crosets en Avoriaz) ligt dit gevaarte op je te wachten. Een piste met een gemiddelde hellingsgraad van 76%, buckels die makkelijk 2 meter hoog kunnen zijn en ijzige condities. Een piste die zijn naam eer aan doet, want je hebt bovenaan ook echt het idee dat je loodrecht naar beneden kijkt. Het mag ook geen verrassing zijn dat deze piste niet geprepareerd kan worden door pistenbully’s, omdat deze afdaling té steil is om te prepareren.

Piculin, Kronplatz (Italië)

Piculin piste Kronplatz

Met een hellingsgraad van 72% behoort de Piculin tot één van de steilste afdalingen van Italië. Een piste van 2000 meter lang welke lastig is, maar er vaak goed strak bij ligt. Het Kronplatz skigebied in Zuid-Tirol biedt naast deze piste nog meer zwarte afdalingen zoals de Sylvester, Pre da Peres, Etra en Hernegg.

Kandahar, Garmisch Partenkirchen (Duitsland)

Kandahar piste Garmisch Partenkirchen

Een 7 kilometer lange afdaling met vrije val. Zo wordt tenminste een gedeelte van de piste genoemd. Het steilste deel heeft namelijk een hellingsgraad van 92% en is voor de meest gevorderde wintersporter een uitdaging. De Kandahar afdaling is al menigmaal het podium geweest voor de Alpine Ski World Cup en staat bekend als de meest lastige Worldcup afdaling. Toch het proberen waard!

Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande afdalingen alleen geschikt zijn voor de meest ervaren en fitte wintersporters. Waag je er als beginner ook absoluut niet aan, want wil je heelhuids beneden aankomen is het hebben van een goede techniek is echt onmisbaar. Voorlopig dus nog even met een grote boog eromheen. 😉

Uiteraard zijn er nog talloze andere zeer lastige afdalingen te vinden in de Alpen. Ken jij nog meer afdalingen die eigenlijk niet aan deze lijst mogen ontbreken? Laat het ons weten!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 955 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Uitdagende afdalingen tijdens je wintersportvakantie”

 • Johann
  7 februari 2016 at 19:47

  @Sander Leuke informatieve Blog Sander! Thx!

  • Sander Heuvelman
   7 februari 2016 at 22:18

   Thanks Johann!

 • Kris Mampaey
  7 februari 2016 at 21:27

  Het is steeds leuk dat er zo’n ‘zwart beest’ in het skigebied aanwezig is waar je op het moment aanwezig bent.
  De Harakiri, de tunnel en de muur hebben we al bedwongen.
  De muur of officieel de Chavanette zijn we 2 weken terug nog enkele malen naar beneden geskied.
  Het steilste stuk van de muur komt op zo’n 90 % en is direct bij de start.

  Veel hangt toch af van de sneeuwcondities van het moment. Enkele jaren terug was de muur amper te doen vanwege de ijzigheid en werd dan ook gesloten. Dit jaar was het een zaligheid met prima poedercondities.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer