Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; via de achterdeur van depressie – Elena -, vandaag met kern boven noord Scandinavie is vooral over noordelijke oostelijke Alpen koudere lucht binnengestroomd. In het voor veld van een  volgende depressie – Fabienne – en een meelopend tussenhoog wordt tijdelijk weer drogere en warmere lucht aangevoerd. Maandag volgt het koufront en stroomt vooral aan de noordkant een nieuwe portie nog koudere lucht binnen.

Betere condities westelijke en zuidelijke Alpen

De afgelopen dagen konden we nog genieten van de nazomers en voor de tijd van het jaar belachelijk hoge temperaturen. Lokaal steeg het kwik met volop zon zelfs naar tropische 30 a 31 graden. Ook gisteren was het nog een heel mooie nazomer dag en dat gold in het bijzonder voor de oostelijke Alpen. In de westelijke Alpen tot over de westelijke Oostenrijkse Alpen begon in de loop van de (mid)dag en avond de bewolking steeds verder toe te nemen en met een aantrekkende westelijke wind volgde dan eerste neerslag.

Ondanks opkomende frontale bewolking gistermiddag nog prima verteoven en heerlijk gezwommen in de thermaalbaden van het Brigerbad (Oberwallis).  

De Alpaca’s in Mittelberg Kleinwalsertal zochten gisteren nog bescherming tegen de warme zon in de de schaduw van de bomen. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Hotel Klausenpasshöhe. Foto Daniel Fässler
Die goldenen Bike Tage im Herbst bei spätsommerlichen Temperaturen. Via Hotel Bacher Leogang @HotelBacher

De weersverslechtering hangt samen met een eerst koufront, een tweede nog actiever volgt op maandag. De komende dagen is dan ook gebeurd met het rustige en warme nazomer weer en vooral de oostelijke Alpen(noordkant) krijgt te maken met onvervalst onstuimig herfstweer met tijdelijk zelfs winterse perikelen tot in de lagere delen.

Arpege animatie voor de komende 3 dagen

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we voor de komende dagen een komen en gaan van Atlantische (storm)depressies. Een eerste systeem is inmiddels via de Britse Eilanden naar Scandinavie getrokken en het daarmee samenhangende koufront trekt vandaag in de nachte en ochtend via de Alpen naar het oosten verder.

Vooral aan de noordkant van de Alpen en in het bijzonder de oostelijke Alpen noordkant is de invloed ervan goed te merken. Achter het front volgt  met stijgende luchtdruk op nadering van een tussenhoog van west naar oost weer een weersverbetering.

Mert name in de ochtend valt er aan de noordkant nog (buiige) neerslag en overheerst de bewolking. Met de ingestroomde maritiem polaire lucht is een heel stuk kouder en in de bergen kan het tot 1800 meter hoogte sneeuwen. De middagtemperaturen komen niet veel hoger meer dan 12 a 19 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Betere en ook warmere condities vinden we in de westelijke Alpen en de inner-alpine gebieden. Hier is het droog en met het vorderen van de dag krijgt de zon steeds meer ruimte. De middag temperaturen stijgen hier tot 20 a 23 graden.

Radarbeeld 07h20. Bron Wetteronline.de

Nog betere condities treffen we aan de Alpen zuidkant aan en in het bijzonder het Zwitserse Tessin. Met de noordelijke hoogtestroming en een toenemende drukgradiënt tussen noord en zuid (oplopend tot 9 a 10 hPa) komt er een krachtige Nordföhn fase tot ontwikkeling. Met veel zon en de föhn stijgen de temperaturen  er naar 26 tot 29 graden

Arpege T850 hPa en gronddrukkaart voor zaterdag 15h00. Warmere lucht in het zuiden, veel koelere lucht in het noorden en oosten

Zondag krijgen we te maken met een warmtefront en een portie warmere lucht die op sleeptouw wordt genomen met een volgende (storm)depressie. Dit systeem trekt via een wat zuidelijkere route dan zijn voorgang over de Benelux en Duitsland naar het oosten door.

GFS 500 hPa voor zondagochtend met het laag en tijdelijk aan de zuidflank weer warmere lucht

De Nordföhn aan de zuidkant gaat er weer uit. Na aanvankelijk nog wat rest bewolking in de ochtend belooft het echter met zwakke tussenhoog  invloed nog heel aardige dag te gaan worden en met veel zon stijgt het kwik tijdelijk weer naar 23 tot 27 graden. In de loop van de dag wordt het aan de noordkant op nadering van het navolgende koufront toenemend föhnig.

Maandag(nacht) trekt het koufront de Alpen binnen en wordt een volgende onbestendige en onstuimige weerfase ingeluid. Opnieuw zal het meest slechte weer de noordelijke Alpen treffen en speciaal de oostelijke Alpen noordkant. In alle hoogtes gaan hier de temperaturen markant onderuit en er valt buiige neerslag.

GFS voor dinsdag 00h00 met de meest koude lucht over de noordoostelijke Alpen
In detail T850 hPa voor dinsdagochtend met in het oosten -2 tot – 3 graden. Vooral langs de centrale Oostenrijkse noordkant (Stau) valt sneeuw tot 1500 a 800 meter

Zware storm
Daarnaast gaat ook de wind een thema worden. In de bergen maar ook in het laagland trekt de wind aan tot stormkracht met kans op zware storm  en zeer zware windstoten tot orkaankracht (120 km/h). Hogerop zijn er windstoten (pieken) mogelijk van 150 tot 180 km/h en er zijn modellen die op de hoogste toppen tot ver boven de 200 km/h gaan! Hieronder de windstoten die het ECMWF voor maandagochtend berekent.

Met een sneeuwvalgrens die tot 1500 a 1000 daalt moet met zeer slechte en winterse condities rekening worden gehouden. Op het 850 hPa vlak (circa 1500 meter) daalt het kwik maandag naar 0 tot -3 graden en de vorstgrens tot 1300 a 1250 meter!

T850 hPa oostelijke Alpennoordkant
En voor de vorstgrens
Maandag en dinsdag kan het mn aan de oostelijke noordkant tot ver naar beneden sneeuwen en moet met winterse condities rekening worden gehouden. (archieffoto)

Minder onstuimig en koud wordt het opnieuw in de westelijke Alpen, de inner alpine gebieden en de Alpen zuidkant. Algemeen geldt hoe meer naar het westen hoe beter de condities. De zuidkant krijgt opnieuw te maken met een zeer krachtige Nordföhnfase (drukgradiënt zelfs oplopende tot 13 a 14 hPa). met föhn stijgen de temperaturen tot 23 a 26 graden (Tessin)

GFS T850 hPa – Grote verschillen maandag tussen noord en zuid.

Dinsdag en woensdag gaan vooral de westelijke Alpen alweer profiteren van een inzettende weersverbetering op een van het westen inschuivend hoog. De zon krijgt weer steeds meer ruimte en de temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift. De oostelijke Alpen houden dinsdag maar ook woensdag nog de invloed van de hoogtetrog en de koudere onstabiele luchtmassa’s. Wel wordt het na laatste neerslag in de centrale Nordstau ook hier droog.

Hier is het ronduit herfstachtig en de harde tot stormachtige wind maakt het voor het gevoel nog veel kouder. In de bergen van de Alpen noordkant valt sneeuw vanaf 1300 tot 1700 meter, aanvankelijk ook nog lager, in de loop van de woensdag in alle hoogtes geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Grotere neerslaghoeveelheden en in de bergen sneeuw worden er door toedoen van de neus van hogedruk niet verwacht en met 10 tot 20 cm Neuschnee is het ook in de Nordstau van de Alpenhoofdkam meest wel gedaan.

Arpege met de Neuschnee tot dinsdagmiddag

In het verdere verloop gaat het dan ook in de oostelijke Alpen verbeteren en opwarmen. Een volgende afkoeling (hoogtetrog /koufront) staat mogelijk voor het einde van de week gepland en opnieuw zullen vooral de oostelijke Alpen daarmee te maken gaan krijgen. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen bekijken.

Tot zover voor deze zaterdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 731 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier