klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Momenteel zijn alleen de hoogste toppen wit met verse sneeuw die eerder deze week is gevallen. De vorstgrens is wederom of nog altijd zeer hoog en ligt veelal boven 3000 meter. Dit weekend is het prima weer met flink wat zon, maar ook vrij veel sluierwolken. Aan het begin van de week kan een storing aan de zuidkant van de Alpen al wat sneeuw opleveren, maar vanaf dinsdag zorgt een westelijke stroming voor meer storingen en vooral hogerop ook weer sneeuw. Vooral de West-Alpen krijgen dan hun portie en dan bedoel ik natuurlijk Frankrijk en Zwitserland. Later in de week kan het ook in delen van Oostenrijk sneeuwen. In de Lage Landen is het dit weekend rustig en droog herfstweer, komende week neemt ook de wisselvalligheid toe en wordt het langzaam minder zacht.

De sneeuw van begin november leverde deze prachtige drone beelden uit Ischgl op.

Tegendraadse storing zorgt voor wat sneeuw

Een hogedrukgebied zorgt dit weekend voor rustig weer in de Alpen. Op veel plaatsen schijnt de zon, maar er zijn ook sluierwolken waar de zon soms achter schuil gaat. In de loop van zondag zien we aan de zuidkant van de Alpen de bewolking toenemen op de nadering van een tegendraadse storing die vanaf het zuidoosten naar het noordwesten trekt. Het zorgt zondagavond in het noorden van Italië voor regen, maar de hogere delen kunnen ook sneeuw verwachten. Vervolgens zorgt dit laag in de nacht naar maandag en maandagochtend voor wat sneeuw in het zuidwesten van Zwitserland. De sneeuwgrens daalt dan naar 1300 meter.

Maandagochtend kan het in de westelijke Alpen sneeuwen. Bron: WXCharts.com

Aan de noordkant van de Alpen blijft het zondag en ook maandag nog zonnig en aan de noordkant kan het kwik stijgen naar 13 tot 17 graden. Aan de zuidzijde wordt het maximaal een graad of 10.

Westelijke stroming

Vanaf dinsdag richten we onze blik naar het westen, want Atlantische storingen zullen geleidelijk Europa binnentrekken en vooral aan de westkant van de Alpen (Frankrijk en Zwitserland) voor verse sneeuw zorgen. De sneeuwgrens ligt veelal rond 1600 meter en dus zullen vooral de hoger gelegen gebieden en gletsjers van een verse laag sneeuw worden voorzien. In de dalen valt van tijd tot tijd regen en daar stijgt het kwik naar een graad of 14. Later in de week wordt het geleidelijk kouder en wordt het in de dalen 10 graden.

Inclusief de sneeuw die al gevallen is op hoogte plus de verwachtte sneeuw. Dit zijn de hoeveelheden halverwege komende week. Bron: WXCharts.com

In Oostenrijk neemt ook de wisselvalligheid toe, maar omdat de sneeuwgrens niet verder wil dalen dan 2000 meter zullen alleen de hoge gebieden van wat sneeuw worden voorzien. Overigens zijn de neerslaghoeveelheden voor Oostenrijk een stuk kleiner. Zit je in Oostenrijk dan ziet het er vooralsnog niet heel best uit. Wellicht dat er vanaf volgend weekend meer sneeuw aankomt en dan voor het gehele Alpengebied, maar dat is nog erg onzeker.

Deze prachtige herfstfoto werd toegestuurd door Ton Wesselius

Lage Landen: rustig weekend, vanaf dinsdag wisselvallig

In de Lage Landen is het dit weekend rustig weer met zon en sluierwolken. Afgelopen nacht daalde de temperatuur tot vlak boven nul (Eelde en Twente +0,2 graden), aan de vroor het licht met in Twente bijna -3 graden. Overdag scheen de zon en in Deelen en Maastricht werd het 17 graden. In het noorden was bewolking hardnekkig en werd het een graad of 10.

De komende dagen is het eerst nog rustig en droog herfstweer met zondag en maandag veel zon. Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid ook hier toe door die opdringende Oceaandepressies. Dagelijks valt dan wat regen of komt het tot buien. Dinsdag is het dan nog een graad of 13, aan het eind van de week liggen de maxima rond 10 graden.

(Visited 869 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer