Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Momenteel zijn alleen de hoogste toppen wit met verse sneeuw die eerder deze week is gevallen. De vorstgrens is wederom of nog altijd zeer hoog en ligt veelal boven 3000 meter. Dit weekend is het prima weer met flink wat zon, maar ook vrij veel sluierwolken. Aan het begin van de week kan een storing aan de zuidkant van de Alpen al wat sneeuw opleveren, maar vanaf dinsdag zorgt een westelijke stroming voor meer storingen en vooral hogerop ook weer sneeuw. Vooral de West-Alpen krijgen dan hun portie en dan bedoel ik natuurlijk Frankrijk en Zwitserland. Later in de week kan het ook in delen van Oostenrijk sneeuwen. In de Lage Landen is het dit weekend rustig en droog herfstweer, komende week neemt ook de wisselvalligheid toe en wordt het langzaam minder zacht.

De sneeuw van begin november leverde deze prachtige drone beelden uit Ischgl op.

Tegendraadse storing zorgt voor wat sneeuw

Een hogedrukgebied zorgt dit weekend voor rustig weer in de Alpen. Op veel plaatsen schijnt de zon, maar er zijn ook sluierwolken waar de zon soms achter schuil gaat. In de loop van zondag zien we aan de zuidkant van de Alpen de bewolking toenemen op de nadering van een tegendraadse storing die vanaf het zuidoosten naar het noordwesten trekt. Het zorgt zondagavond in het noorden van Italië voor regen, maar de hogere delen kunnen ook sneeuw verwachten. Vervolgens zorgt dit laag in de nacht naar maandag en maandagochtend voor wat sneeuw in het zuidwesten van Zwitserland. De sneeuwgrens daalt dan naar 1300 meter.

Maandagochtend kan het in de westelijke Alpen sneeuwen. Bron: WXCharts.com

Aan de noordkant van de Alpen blijft het zondag en ook maandag nog zonnig en aan de noordkant kan het kwik stijgen naar 13 tot 17 graden. Aan de zuidzijde wordt het maximaal een graad of 10.

Westelijke stroming

Vanaf dinsdag richten we onze blik naar het westen, want Atlantische storingen zullen geleidelijk Europa binnentrekken en vooral aan de westkant van de Alpen (Frankrijk en Zwitserland) voor verse sneeuw zorgen. De sneeuwgrens ligt veelal rond 1600 meter en dus zullen vooral de hoger gelegen gebieden en gletsjers van een verse laag sneeuw worden voorzien. In de dalen valt van tijd tot tijd regen en daar stijgt het kwik naar een graad of 14. Later in de week wordt het geleidelijk kouder en wordt het in de dalen 10 graden.

Inclusief de sneeuw die al gevallen is op hoogte plus de verwachtte sneeuw. Dit zijn de hoeveelheden halverwege komende week. Bron: WXCharts.com

In Oostenrijk neemt ook de wisselvalligheid toe, maar omdat de sneeuwgrens niet verder wil dalen dan 2000 meter zullen alleen de hoge gebieden van wat sneeuw worden voorzien. Overigens zijn de neerslaghoeveelheden voor Oostenrijk een stuk kleiner. Zit je in Oostenrijk dan ziet het er vooralsnog niet heel best uit. Wellicht dat er vanaf volgend weekend meer sneeuw aankomt en dan voor het gehele Alpengebied, maar dat is nog erg onzeker.

Deze prachtige herfstfoto werd toegestuurd door Ton Wesselius

Lage Landen: rustig weekend, vanaf dinsdag wisselvallig

In de Lage Landen is het dit weekend rustig weer met zon en sluierwolken. Afgelopen nacht daalde de temperatuur tot vlak boven nul (Eelde en Twente +0,2 graden), aan de vroor het licht met in Twente bijna -3 graden. Overdag scheen de zon en in Deelen en Maastricht werd het 17 graden. In het noorden was bewolking hardnekkig en werd het een graad of 10.

De komende dagen is het eerst nog rustig en droog herfstweer met zondag en maandag veel zon. Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid ook hier toe door die opdringende Oceaandepressies. Dagelijks valt dan wat regen of komt het tot buien. Dinsdag is het dan nog een graad of 13, aan het eind van de week liggen de maxima rond 10 graden.

(Visited 665 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier