Toenemend onbestendig, verse sneeuw noordkant

0

Algemeen:
Een uitloper van het Azorenhoog ligt over de Alpen maar zwakt geleidelijk weer af. Een eerste zwak koufront leidt een krachtige noordwestelijke hoogtestroming in welke in het weekend vooral aan de Alpennoordkant neerslag (sneeuw) van betekenis gaat geven.

Wat een fantastische dag gisteren in de Alpen en omdat één plaatje veel meer zegt dan honderd woorden meteen maar even met de deur in huis vallen met een impressie middels een aantal ingezonden foto’s van het schitterende Kaiserwetter! /  Foto Frontpage – Mary Pellikaan vanuit Damuls /


Janneke Sluiters-Peters meldde 30cm in het dal en 60cm op de berg
in Tirol  -Kirchberg


Heerlijke omstandigheden in Alpbach meldden Sietze en Jelly Jelsma


 Kaiserwetter rond de Alpe D’Huez , Os en Oisan aldus Gerard Paul Haga


En de beste wensen van Guido de Neve vanuit Villars

Het moge duidelijk zijn, gisteren konden we zoals belooft in het gehele Alpengebied genieten van perfect wintersport weer en op veel plaatsen kon voor de tijd van het jaar het hoogst aantal zonuren worden opgetekend. Enkel sommige lager gelegen dalen en streken in het laagland hadden te maken deels hardnekkige Hochnebelartige bewolking die de zon toch nog behoorlijk wist te  frustreren. Daarnaast hadden we door de hogedruk ook nog eens te maken met een uitgesproken “inversie” situatie waardoor de temperaturen met toename van de hoogte alleen maar opliepen in plaats van daalden. Terwijl het rond het middaguur in menig dal nog matig en soms streng vroor was het kwik in de bergen rond 2000 meter al opgelopen tot 2 a 4 graden in de plus. Zo meldde bijvoorbeeld het Jungfraujoch op 3580 meter in de Berner Alpen een maximum van -2.4°, slechts 1 graad verwijderd van het laagst gelegen weerstation in Möhlin op 344 meter dat op -1.3° uitkwam. Opmerkelijk was ook de +9 graden die weerstation in het Zwitserse Robiei op 1900 meter hoogte meldde.De lucht was echter niet alleen zacht maar ook nog eens erg droog. Hierdoor konden we ook nog eens genieten van de staalblauwe hemel in fel contrast met de witter poeder en fenomenale vergezichten.


Staalblauwe luchten en fenomenale vergezichten Galtür -Kopsee
(foto via Twitter -Jurjen Overeem

Fronten staan alweer in de startblokken
Terug naar de orde van de dag en de onzekerheid van de toekomst. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we nog steeds dat warmbloedige Azorenhoog wat met zijn kern tot boven het Iberische Schiereiland is doorgeschoven. Tegelijkertijd zien we ver weg op het midden van de Atlantische Oceaan een kleine depressie liggen. Deze depressie trekt in de krachtige westelijke hoogtestroming gedragen op de vleugels van de jetstream in sneltreinvaart via Engeland naar Nederland en Duitsland. Het gaat er voor zorgen dat het Azorenhoog in het weekend aan zijn noordzijde aan invloed verliest en frontale storingen in het weekend voor een zeer onbestendig weerbeeld gaan zorgen met in de bergen weer het nodige aan Neuschnee.


Het actuele radarbeeld met de neerslag nu nog boven Duitsland (bron
WetterOnline)

Voordat het zover is krijgen we in de loop van de dag eerst nog met een ander wat zwakker warm -koufront te maken behorende bij een depressie die boven Scandinavië ligt. Het front ligt op dit moment met regen en sneeuw boven Duitsland en zal in de loop van de dag de Alpen bereiken. Diegenen die nog even willen genieten van de zon moeten niet te lang treuzelen want vanuit het noorden komt vrij snel bewolking opzetten en vanaf de middag volgt er regen en -of sneeuw.

In de lagere delen en dalen kan door een nog aanwezig koude plaklaag met temperaturen onder het vriespunt de neerslag in eerste instantie tot in de dalen als sneeuwvallen en ook bevriezende regen is zeer goed mogelijk. Omdat we echter in vrij zachte lucht zitten en er in eerste instantie op het warmtefront nog geen kou word aangevoerd stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1600 meter (oosten) a 2000 meter (westen) ook regenen. In de avond -nacht volgt dan het koufront en zal de sneeuwvalgrens weer gaan dalen tot circa 1200 a 500 meter morgen in de ochtend. Morgen zaterdag krijgen we een herhaling van zetten wanneer een volgende frontale storing over de Alpen gaat trekken.


ECMWF voor zondag, een portie kouder lucht stroomt vanuit het
noordwesten over de Alpen uit

Omdat ook hier een portie zachtere lucht wordt meegevoerd zal naar alle waarschijnlijkheid de sneeuwvalgrens tijdelijk weer stijgen tot 1200 a 1600 meter alvorens deze dan in de loop van de dag op het navolgende koufront weer tot onder de 1000 meter zal dalen. Het is overigens nog een beetje onzeker in hoeverre de zachtere lucht zijn invloed zal doen gelden. Vooral de oostelijke Alpen zouden wat meer van de koudere lucht kunnen profiteren, de westelijke Alpen juist wat meer van de zachtere lucht.In ieder geval volgt in de nacht op zondag het koufront en daalt de sneeuwval grens zondag overal weer tot in de dalen (500 meter).

Naast de neerslag die periodiek gaat vallen krijgen we ook nog eens te maken met onstuimig weer waarbij de wind flink gaat aantrekken en in de bergen stormkracht kan bereiken. De wind zal met name bij de koufrontpassages flink gaan uithalen. De hoeveelheden neerslag die tot en met zondag zullen gaan vallen zullen algemeen tussen de 10 en 60mm gaan uitkomen. Het ECMWF berekent 10 tot 40mm en het GFS is wat positiever met 20 tot 60mm. Duidelijk lijkt wel dat het zwaartepunt van de neerslag in beide gevallen voor de noordwestelijke Staugebieden wordt berekend. Zeer goed mogelijk dat bij gunstige Stau ook nog meer gaat vallen. Met de sterk wisselende sneeuwvalgrens zal in de lagere delen een deel van deze neerslag in vloeibare vorm gaan vallen. Hoe dat uiteindelijk op het mooie “luchtige” sneeuwdek zal gaan uitwerken zullen we de komende dagen gaan ondervinden.


Berekende neerslag (sneeuw) cumulatief volgens het door ons
gebruikte WRF model

Vanaf maandag komen we weer in rustiger vaarwater doordat een uitloper van het Azorenhoog over de Alpen gaat trekken. Vooral in de bergen gaan de temperaturen weer wat in de lift. In de dalen dan weer de koudere plaklaag met kans op Hochnebel. Neerslag wordt er niet meer verwacht. Pas tegen het einde van de week of in het weekend zouden storingen in de westelijke Alpen weer voor wat sneeuw kunnen gaan zorgen. Al met al mogen we ons dus op een weekje met prima wintersportcondities gaan voorbereiden waarbij het weerbeeld in de bergen zal worden bepaald door veel zon en aangename temperaturen. Algemeen zal het in de westelijek Alpen zachter zijn dan in de oostelijke Alpen. Met de sneeuw die de laatste tijden vooral aan de oostelijke noordkant is gevallen zullen de sneeuwcondities op de pistes prima zijn. Zorgenkindje zijn nog steeds de zuidelijke Alpen die door de steeds weer noordelijke stroming een sneeuwtekort hebben opgebouwd. Deels ligt er hiermaar 30% van wat we normaal zouden mogen verwachten. Ook de inner-alpine gebieden moeten voorlopig nog wachten op de “grote” sneeuw.


GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Wintersport dichter bij huis
Het onbestendig weer zal ook zijn invloed gaan hebben op het weer in de wintersportgebieden dichter bij huis. De neerslag zal zowel in vloeibare (vandaag) maar vooral ook in vaste vorm gaan vallen en deels een buiig karakter hebben. Tot maandag mag er in het Sauerland op de hogere toppen weer op 10 tot 30cm sneeuw worden gerekend, 25 van de 27 liften zijn in bedrijf en ’s avond kan er van 19h00 tot 22h00 met “Flutlicht” geskied of geboard worden.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Verwachte sneeuwval(hoogte) ECMWF tot en met zondag

Ook de Ardennen kunnen vanaf morgen eventueel weer wat verse sneeuw verwachten en het is niet uitgesloten dat er ook in het zuiden van Nederland (Limburg) in het weekend een gesloten sneeuwdekje zal worden gevormd. Cruciaal word daarbij de koers van een laagje over Nederland dan wel de Benelux.


Sauerland, vooral vandaag in de zachtere lucht somber en vrij zacht
met regen en veel wind

Tot zover voor dit moment, geniet nog even van de zon want voor je het weet is ie weg. Fijne dag en tot morgen maar weer.

 

 


Volg Alpenweerman ook op Facebook
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vijf − 4 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.