Tirol: In zuiden nog sneeuw, in noorden ruimte voor de zon
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Begin van de week viel er boven de 900 meter een aantal centimeters verse sneeuw met de grootste hoeveelheden in het westen. Na een zwakke storing gaat het opklaren en kan de hogere bewolking verdwijnen. Hiermee breekt er een periode aan waarin de hogedruk haar invloed weer uit gaat oefenen. Wel kan in het weekend een depressie ten zuiden van de Alpen voor verse sneeuw zorgen in het zuiden van Tirol.
Komende dagen sneeuwkansen in zuiden
Allereerst ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie boven Italië. Hierdoor kan er de komende dagen nog wat neerslag vallen in het zuid(westen) van Tirol. Maar daarna gaat de hogedruk de touwtjes in handen te nemen en verdwijnt ook grotendeels de hogere bewolking. De kansen op hochnebel zijn zeker aanwezig, maar daarboven is er vooral veel ruimte voor de zon.
Het lagedrukgebied boven Italië gaat aan kracht verliezen maar kan richting komend weekend nog wel wat neerslag in het zuidwesten van Tirol brengen. De eerste neerslag wordt in de loop van vrijdagmiddag verwacht in het zuiden. Zaterdag lijkt deze zich iets verder uit te breiden richting het noorden. De noordelijk helft houdt het uiteindelijk hoogstwaarschijnlijk droog aangezien de neerslag niet veel verder over de bergen lijkt te komen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 800 en 1000 meter. In totaal kan er tot 10 centimeter sneeuw vallen. De temperaturen op 3000 meter liggen tussen de -10 en -8 graden. Op 2000 meter tussen de -5 en -6 graden.
In het weekend kan er dus geregeld wat sneeuw vallen in de zuidelijke helft van Tirol. Maar in het noorden lijkt er wat meer ruimte te zijn voor de zon. Wel trekt er geregeld hoge bewolking over. Met een toenemende invloed van hogedruk en vocht in de dalen kan er ook hochnebel vormen. Daarboven is er voornamelijk wat hoge bewolking aanwezig. De temperaturen stijgen geleidelijk iets. Hierdoor lopen de temperaturen op 3000 meter op naar -7 tot -8 graden. Op 2000 meter -2 tot -4 waarin de noordelijke helft duidelijk warmere temperaturen heeft. Tegelijkertijd is er ook een lichte Föhn mogelijk.
Langere termijn: hoge druk bepaald weerbeeld
Naarmate de hogedruk boven Scandinavië terrein, wint heerst er op hoogte een zuidelijke stroming. Door opstuwing kan er in de zuidelijke helft nog steeds bewolking aanwezig zijn en is lichte neerslag niet uitgesloten. op 500 hPa is geen duidelijke opwarming te zien, maar onderin de atmosfeer wel degelijk. De vorstgrens zal in het noorden dan ook hoger gaan liggen dan in het zuiden: ongeveer 1800 tegenover 1300 meter. Daarnaast zijn de omstandigheden voor een Südföhn gunstig te noemen. Of deze dankzij de sterke inversie en koelere lucht in de dalen door kan breken tot in het dal, dat is nog even de vraag. Maar boven de dalen lijkt de föhn zich wel degelijk te kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd ontstaat er een inversie in de dalen. Wanneer er geen hochnebel aanwezig is, is er volop ruimte voor de zon mogelijk. Op af en toe wat hogere bewolking na.
Lawinegevaar
Het lawinegevaar is over het algemeen licht afgenomen, maar in de zuidelijke helft nog steeds onveranderd in code 3! De afgenomen klassering voor het noorden betekend niet dat er overal minder gevaar is. Lokaal kunnen situaties verschillend zijn en volg instructies van lokale autoriteiten dan ook altijd op. Het gevaar zit hem vooral nog in het zogenaamde “Altschnee” probleem aan de noordzijde van de bergen en de “Triebschnee” door de harde wind. Herken deze gevaren in de sneeuw. Zo waren er vorige week in Kühtai windgangen te zien en spontane “Lockerschnee” lawines op steile stukken.
Maar naast het lawinegevaar kan er natuurlijk op de pistes waarschijnlijk straks volop genoten worden van de zon. Maar hoe zat dat ook alweer met verbranden en (redelijk) verse sneeuw in de winter? Alle informatie over UV straling en de bergen: je leest het —HIER–.
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.