klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Tirol heeft er al een aantal mooie dagen op zitten. Al was er naast de hochnebel ook hogere bewolking aanwezig tot in de middag. Maar met weinig wind in de dalen en een zwakke tot matige wind op de toppen is het prima herfstweer voor buitenactiviteiten. Het mooie aan dit weer, is dat er voor iedereen wat te doen is in de Alpen. Maar hoe dat er na volgende week uitziet…?

Laatste dagen comfortabel de hoogte in

De vorstgrens lag redelijk hoog deze dagen in Tirol. Zo ligt deze ook weer vandaag rond de 2600 meter in oost en zuid Tirol. In west Tirol ligt de grens rond de 3000 meter. Er is daarnaast veel ruimte voor de zon. Hierdoor is het een goede gelegenheid om de hoogte op te zoeken voor ‘zomersporten’ zoals wandelen nu het nog kan. Met het hogerop zoeken zal het boven de 2000 meter snel frisjes worden, zeker uit de zon. Maar met de zwakke tot matige wind is het al lopend goed uit te houden met een beetje warme kleding.

Er kan ook nog hochnebel voorkomen in het begin van de dag, maar deze zal uiteindelijk wel weer oplossen.
Er kan ook nog hochnebel voorkomen in het begin van de dag, maar deze zal uiteindelijk wel weer oplossen.
De bergen rondom het Stubaital lagen gisteren nog een beetje in de wolken, maar er was ook genoeg ruimte voor de zon. Voor sneeuw moet je het echt hogerop zoeken nu.
De bergen rondom het Stubaital lagen gisteren nog een beetje in de wolken, maar er was ook genoeg ruimte voor de zon. Voor sneeuw moet je het echt hogerop zoeken nu.

De dalen zijn ook goed vertoeven met wederom de zon en temperaturen rond de 10 tot 12 graden. Het lijkt erop dat de dalen een beetje te maken krijgen met hochnebel, waardoor de zon vroeg op de dag al door kan breken.

Maar ook voor de echte wintersportliefhebbers is er al genoeg te doen in Tirol. Zo zijn de Gletsjers zoals Stubaier Gletsjer, Pitztaler Gletsjer en Sölden zijn al een tijd geopend. En dat is dus skiën in de zon en temperaturen rond +2 tot 0 graden.

Op de Gletscher in Sölden is het volop zonnig vandaag met temperaturen rond de +2 graden. Bron: Bergfex
Op de Gletscher in Sölden is het volop zonnig vandaag met temperaturen rond de +2 graden. Bron: Bergfex

Tijdelijk winterse periode, of…

Dinsdag stijgt de vorstgrens zelfs nog iets meer richting de 3200 meter en is er naast hochnebel in de ochtend weer veel ruimte voor de zon. Al kunnen er vooral in de oostelijke helft van Tirol wat hogere wolken voorkomen. Maar zoals je misschien al eerder gelezen hebt is er kouder weer op komst. Een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië stuwt wat koudere lucht richting de Alpen via een zwak koufront. Hierdoor neemt de bewolking op woensdag vanuit het noordwesten steeds meer toe. Uiteindelijk zal hier ook neerslag uit gaan vallen.

De meeste neerslag zal aan de noordkant van Tirol vallen, maar in de bergen van Tirol kan er tussen de 1 tot 5 mm neerslag vallen. Dit front zal in de loop van woensdagmiddag de noordelijke helft van Tirol aandoen om vervolgens langzaam richting het zuiden te trekken. De bijbehorende neerslag zal woensdagmiddag boven de 1600 meter in oost Tirol en 1800 meter in west Tirol als sneeuw kunnen vallen. In de nacht naar donderdag daalt de sneeuwvalgrens richting de 1000 meter. Zuidoost Tirol lijkt de meeste neerslag echter te ontlopen. Al zijn daar enkele buien niet uitgesloten.

De neerslag tot en met donderdag 12:00. Er wordt tussen de 1 tot 5 mm neerslag verwacht wat ongeveer 1 tot 5 cm sneeuw kan opleveren in de bergen.
De neerslag tot en met donderdag 12:00. Er wordt tussen de 1 tot 5 mm neerslag verwacht wat ongeveer 1 tot 5 cm sneeuw kan opleveren in de bergen. Bron: Kachelmannwetter

Lang duurt deze winterse periode niet, in de loop van vrijdag warmt de bovenlucht weer iets op. De vorstgrens stijgt overdag richting de 2200 meter. Het zonnige herfstweer lijkt dan echter wel voorbij. Richting zondag komt er een actief lagedrukgebied dichterbij die vanuit IJsland richting west Europa trekt. Samen met een hogedrukgebied boven de Azoren en het lagedrukgebied dat ten noorden van Alpen zal zitten, kan er vanuit het noorden koudere lucht binnenstromen.

Kaart voor 500 hPa op maandag 6:00. Het lagedrukgebied ligt ten noorden van Oostenrijk boven de Atlantische oceaan ligt een hogedrukgebied. Zwarte pijlen geven stromingsrichting aan. Bron: Wetter3
Kaart voor 500 hPa op maandag 6:00. Het lagedrukgebied ligt ten noorden van Oostenrijk boven de Atlantische oceaan ligt een hogedrukgebied. Zwarte pijlen geven stromingsrichting aan. Bron: Wetter3
Pluim van GFS voor de komende dagen. Goed te zien is het tijdelijke dipje in temperatuur op woensdag/donderdag en de opleving op vrijdag/zaterdag. Daarna lijken de temperaturen voor langere tijd omlaag te duiken.. Bron: Meteociel.
Pluim van GFS voor de komende dagen voor centraal Tirol. Goed te zien is het tijdelijke dipje in temperatuur op woensdag/donderdag en de opleving op vrijdag/zaterdag. Daarna lijken de temperaturen voor langere tijd omlaag te duiken met een duidelijk neerslagsignaal… Bron: Meteociel.

Dat er koude lucht aankomt volgende week lijkt zo goed als zeker. Voor details is het nog wat vroeg en dat hangt ook samen met de precieze koers van dit lagedrukgebied. Het lijken dus de laatste dagen om comfortabel de hoogte in te gaan. Er komt een korte winterse periode gevolgd door een waarschijnlijk langere winterse periode. Of dit het einde van het mooie herfstweer is zal de tijd moeten leren, maar in ieder geval de komende week is dat zeker het geval.

Dit uitzicht over Innsbruck zoals vandaag kan de komende dagen flink veranderen met de winterse periode in het vooruitzicht. Bron: Bergfex.
Dit uitzicht over Innsbruck zoals vandaag kan de komende dagen flink veranderen met de winterse periode in het vooruitzicht. Bron: Bergfex.

Ik studeer de komende maanden aan de Universiteit van Innsbruck en zal jullie dan ook geregeld voorzien van updates vanuit Tirol via Alpenweerman!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 243 times, 1 visits today)

één reactie op “Tirol -Met zonnige herfst voor ieder wat wils, maar hoe lang nog?”

  • Johann
    31 oktober 2016 at 16:43

    Mooie eerste update Maarten, top. Dat gaan zeker heel mooie en interessante updates worden vanuit Tirol, Succes met je studie aan de Universität Innsbruck.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer