Tirol: Voornamelijk in oostelijke helft sneeuw op komst

Het was de afgelopen periode Kaiserwetter in Tirol. Met heldere nachten kon het vooral in de dalen flink afkoelen onder een sterke inversie. Maar ook op de hellingen kon het flink koud worden. De komende uren komt daar verandering in: er is weer wat sneeuw op komst!
Ondanks dat er geen sneeuw van betekenis is gevallen afgelopen week konden de sneeuwkanonnen wel draaien. Hierdoor gaan steeds meer skigebieden open, hetzij op kunstsneeuw, onder een vaak strakblauwe hemel. Maar laten we eens kijken hoeveel sneeuw er de komende tijd bij komt.
Koufront: koudere lucht en sneeuw
Voor sneeuw moet de bovenlucht eerst afkoelen. De vorstgrens ligt op ongeveer 2000 meter. Deze afkoeling gaat gebeuren de komende uren: een koufront vanuit het noorden gaat over Tirol trekken. Dit front hoort bij een lagedrukgebied dat boven Polen ligt. Op dit front valt de nodige neerslag en erachter zit koudere lucht.
De bewolking wordt al wat dikker en later in de middag als het koufront arriveert zal de eerste neerslag in het noorden gaan vallen. Deze neerslag zal zich niet veel verder richting het zuiden uitbreiden. Het front botst als het ware op de noordkant van de Alpen. Hierdoor zal de eerste neerslag in het uiterste noorden afzwakken. Zondagmiddag kan er in het noordoosten al wel wat neerslag vallen en daar ligt dan ook het ‘zwaartepunt’.
De wind in de bovenlucht draait op zondagavond van noordwestelijke naar noordoostelijke richting. Hierdoor komt de neerslag nu uit noordoostelijke richting. In de nacht naar maandag zal de neerslag daarnaast iets intensiveren, met het zwaartepunt nog steeds in de oostelijke helft. Hoe ver deze zich zuidwestelijk weet uit te breiden is een beetje de vraag. Wel kan er in de zuidelijke helft kan door opstuwing ook enige neerslag verwacht worden.
Sneeuwvalgrens en hoeveelheden sneeuw
Zondagmiddag ligt de sneeuwvalgrens rond de 1500 meter. Deze zakt zondagnacht richting 1000 meter om maandag overdag rond de 1200 meter uit te komen. Naast de frontale neerslag van zondagmiddag, zal de meeste neerslag ontstaan door opstuwing van vochtige lucht tegen de bergen. Hierdoor kan het zijn dat de brede dalen niet veel neerslag te verduren krijgen. In de hogere delen berekenen de modellen nu tot en met dinsdagochtend tussen de 5 en 10 centimeter. Lokaal zal 15 centimeter mogelijk zijn. In de rest van Tirol zal ook een paar centimeter sneeuw vallen dankzij opstuwing.
Herstel hogedrukregime, woensdag sneeuwkansen oosten
Dinsdag wordt een rustige dag wanneer de hogedruk zich weer enigszins hersteld. Richting woensdag komt er vanuit het noorden weer een lagedrukgebied iets dichter in de buurt van Tirol. Hierdoor kan in de loop van de dag de hogere bewolking toenemen. In de nacht van woensdag naar donderdag zijn er opnieuw sneeuwkansen voor de oostelijke helft van Tirol boven de 1200 meter. Wederom gaat het hier niet om grote hoeveelheden en hooguit enkele centimeters.
Op woensdag/donderdag na zal de hogedruk zich weer weten te herstellen en zijn neerslagsignalen nauwelijks aanwezig. Wel zal er weer ruimte voor de zon zijn en waait er weinig wind. De stroming is op grotere hoogte voornamelijk westelijk. Dichter bij de grond zal de wind uit noordoostelijke richting waaien. Met heldere nachten kan het in de dalen een paar graden vriezen tot matige vorst, om overdag rond de +5 graden uit te komen. De vorstgrens ligt komende week overdag rond de 1800 meter.
Met deze noordoostelijke stroming is er een kans dat volgend weekend opnieuw koudere lucht Tirol binnen kan stromen. Waarschijnlijk blijft het wel droog en zijn er vooralsnog weinig serieuze sneeuwkansen. We moeten de centimeters dus even koesteren die we de komende uren kunnen verwachten. Het zijnmisschien geen enorme hoeveelheden sneeuw. Maar na een lange tijd nauwelijks neerslag is dit toch meer dan welkom. Genieten dus van wat we nu krijgen!
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.