Na een uitzonderlijke droge decembermaand gaat 2017 voor de sneeuwliefhebbers goed beginnen in Tirol. Een bel koude lucht weet af te zakken vanuit het noorden. Daarnaast zit er ook nog eens genoeg vocht in de atmosfeer voor neerslag. Het is onderhand niet meer de vraag of, maar meer hoeveel sneeuw gaat er de komende week vallen?

Rinn Innsbruck
Het welbekende beeld van de afgelopen maand: geen sneeuw, maar strakblauwe luchten. Foto genomen op oudjaarsdag in Rinn vlakbij Innsbruck.
Zell am Ziller
Ook in Zell am Ziller strakblauwe luchten en op de pistes voldoende sneeuw. Bron: Bergfex
Ischgl
Hogerop in Ischgl licht er wel degelijk ook natuursneeuw. Bron: Bergfex
Flachau
In het dal van Flachau ligt wel natuursneeuw dankzij de sneeuwval begin vorige week. Bron: Bergfex
Innsbruck
Schloss Ambras met op de achtergrond Innsbruck. Een grauwe onderlaag met luchtverontreiniging en stof hangt boven de stad: een ander gevolg van de langdurige hogedruk.

Vanavond eerste sneeuwval

Maar aan dat droge weer komt dus een einde. De invloed van het hogedrukgebied neemt af en neerslaggebieden met (zeer) koude lucht komen op Tirol af. Samen met een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied nabij Scandinavië weet koudere vochtigere lucht dus af te zakken.

500 hPa
500 hPa kaart voor maandag. Een laag boven Scandinavië en hoog boven de Atlantische Oceaan brengen koude lucht richting Tirol. Dit levert vooral aan de noordkant sneeuw op. Dinsdag zal Tirol even onder invloed van hogedruk komen te liggen om daarna nog koudere lucht te ontvangen. Bron: Wetter3

Het bijbehorende koufront zal begin van maandagavond het noorden van Tirol bereiken. De meeste neerslag wordt in de noordelijke helft van Tirol verwacht en de hogere toppen in het zuiden. De sneeuwvalgrens zakt bij aankomst van de koude lucht snel van 900 naar 400 meter. Sneeuw tot in de dalen dus! In gunstige stau kan er in het noorden van Tirol tussen de 5-10 centimeter sneeuw vallen. Elders en in de dalen zal het een enkele centimeter tot 5 centimeter zijn. Aangezien het front moeite heeft om volledig over Tirol te trekken wordt de minste neerslag in het zuiden van Tirol verwacht.

radar
Radarbeeld van 12:50. De neerslag (voornamelijk sneeuw) zakt langzaam af richting Tirol. Begin van de avond wordt de eerste sneeuw aan de noordkant verwacht. Bron: Kachelmannwetter
Zugspitze
De bewolking die bij het front hoort is steeds beter te zien, zoals hier op de Zugspitze. Bron: Bergfex

Later in de week meer sneeuw op komst

Dinsdag neemt de invloed van een hogedrukgebied  het tijdelijk even over. Hierdoor zal dinsdag rustig verlopen en is er ruimte voor de zon. Wel kunnen er nog wat wolken blijven hangen in de ochtend. Overdag liggen de temperaturen in de dalen rond het vriespunt en tussen de 1500-3000 meter vriest het -5 tot -12 graden. Wel neemt de hoge bewolking in de loop van de middag toe vanuit het noorden.

Deze bewolking hoort namelijk bij een nieuwe kou-uitbraak die onderweg is naar Tirol. Deze is echter krachtiger dan de vorige waardoor er ditmaal meer neerslag verwacht kan worden. De bovenlucht op 500 hPa koelt bij de inval van deze koude lucht van -25 tot -40 graden! De storing met neerslag wordt in de ochtend van woensdag aan de noordkant van Tirol verwacht. De neerslag breidt zich gedurende de dag langzaam richting het zuiden uit. De sneeuwvalgrens daalt van 800 naar 300 meter: wederom sneeuw tot in de dalen! Op grotere hoogte (>2000 meter) kan er wel een harde tot stormachtige wind staan op woensdag. De hoogste windsnelheden worden in de noordelijke helft van Tirol verwacht.

500 hPa
Weerkaart voor de nacht woensdag/donderdag. Nieuwe veel koudere lucht trekt richting Tirol. Dit front is dan ook een stuk actiever dan het eerste koufront en zorgt op grote schaal voor sneeuwval. Bron: Wetter3

De sneeuwval blijft ook nog een groot deel van donderdag aanhouden, maar neemt wel in intensiteit af. Ook donderdag overdag valt de sneeuw tot in de dalen. In totaal kan er in de dalen 5-15 centimeter sneeuw vallen. Hogerop tussen de 20-40 centimeter met lokaal 50 centimeter of meer! Wel is het even de lawineberichten in de gaten houden na deze sneeuwval. De combinatie van verse sneeuw op oude sneeuw en harde wind in de hoogte kan een hoger risico opleveren. Zeker aangezien zich bij een oude sneeuwlaag kristallen kunnen vormen. Nieuwe sneeuw bindt slecht op zo’n laag en is daardoor minder stabiel.

sneeuwprognose
Sneeuwverwachting tot en met vrijdagochtend. In de dalen tot 15 centimeter sneeuw mogelijk. Hogerop al snel tot 30/40 centimeter of zelfs 50 centimeter! Het zwaartepunt van de neerslag ligt op woensdag/donderdag. Bron: ZAMG/Bergfex

Ook op langere termijn koud en geregeld sneeuwstoringen

Voor de langere termijn ziet het er voor de sneeuwval ook goed uit. Ondanks het feit dat de atmosfeer weer wat op gaat warmen lijkt het  erop dat de koude lucht een blijvertje is. Daarnaast kunnen er ook geregeld storingen met sneeuwval langstrekken. De eerste nieuwe sneeuwkansen doen zich alweer komend weekend voor. Hoe koud de lucht precies blijft is nog even de vraag. Dus of alle neerslag als sneeuw valt tot in de dalen is onzeker op het moment. Qua sneeuwval gaat 2017 in ieder geval heel mooi beginnen voor Tirol.

Pluim (GFS) voor Tirol. Het eerste front levert al een flinke dip in de temperaturen op, maar bij het tweede front van woensdag/donderdag gaan de temperaturen echt omlaag. Op 850 hPa (ong. 1500 meter) van -3 naar -15 graden! Richting volgend weekend gaan de temperaturen weer wat omhoog en stijgen de neerslagkansen weer. Bron: Meteociel
Pluim (GFS) voor Tirol. Het eerste front levert al een flinke dip in de temperaturen op, maar bij het tweede front van woensdag/donderdag gaan de temperaturen echt omlaag. Op 850 hPa (ong. 1500 meter) van -3 naar -15 graden! Richting volgend weekend gaan de temperaturen weer wat omhoog en stijgen de neerslagkansen weer. Bron: Meteociel

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.304 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Tirol: Jetzt geht’s los!”

  • Ralph
    2 januari 2017 at 16:18

    Beste Maarten,

    Iedere avond denk ik al hoopvol aan het weerbericht van de volgende morgen. Na vele jaren naar Oostenrijk en Italië te zijn gegaan hebben wij dit keer gekozen om vroeg in het jaar naar het ”absolute sneeuwzekere” gebied Les Trois Vallées te gaan. We verblijven in Les Menuires en zien op de webcam de (kunst)sneeuw voor de zon verdwijnen. We vertrekken aankomende zaterdag vroeg in de morgen. Zie jij er voor die tijd, of gedurende de week dat we er zijn, nog iets op de kaarten wat op sneeuw kan gaan lijken? We hadden ons verheugd op kilometer vreten maar op dit moment is slechts 50% van het gebied geopend..

    Ik zie jouw reactie met belangstelling tegemoet!

    Ralph

    • Maarten Minkman
      2 januari 2017 at 20:08

      Beste Ralph,

      Zoals het er nu naar uitziet kunnen jullie richting donderdag misschien een beetje meeprofiteren van de kouinval. Maar het zwaartepunt van de neerslag lijkt meer in de oostelijke alpen te liggen. Volgens de huidige verwachtingen lijkt het er dus op dat er niet of een beetje sneeuw bij jullie komt. Mochten er nog ontwikkelingen zijn lees je het uiteraard in de berichten bij ons! Hopelijk genieten jullie alsnog van de vakantie daar!

      Groeten,
      Maarten

  • Jan
    2 januari 2017 at 16:55

    Beste Ralph,
    Ik snap je teleurstelling helemaal.
    Zelf al drie jaar achter elkaar met Kerst nauwelijks sneeuw gehad.
    Elke dag naar de voorspellingen kijken en dat dan 6 weken lang!
    Nu komt er sneeuw en dan gaan we weer!
    Balen maar niets aan te doen. Hopelijk komt er bij jullie ook sneeuw bij!

  • Ingmar Lambregts
    2 januari 2017 at 18:48

    Dag Maarten,

    Allereerst dank voor jullie enthousiasme om deze site te onderhouden. Ik vind het allemaal super interessant om eea vanuit een wat meer technische invalshoek te lezen. Niet dat ik verstand van heb, maar gewoon uit interesse. Keep up the good work!

    Wat ik interessant vind; zijn uitzonderlijke hoge druk gebieden, zoals de afgelopen maand (en vorig jaar ook) nou toch voornamelijk weer of is er ook een verband met een veranderend klimaat?

    Groet,
    Ingmar

    • Maarten Minkman
      2 januari 2017 at 20:12

      Beste Ingmar,

      Dat is inderdaad een best interessante vraag waar ik ook niet direct het antwoord op heb. Het kan soms behoorlijk lastig zijn of een bepaalde weersituatie ’toeval’ is en ook in een kouder klimaat voor kon komen of niet. Ik ga er eens naar kijken en kom er na volgende week waarschijnlijk even op terug.

      Groeten,
      Maarten

      • Maarten Minkman
        16 januari 2017 at 21:53

        Beste Ingmar,

        Zoals beloofd hier dan alsnog mijn reactie op jouw vraag. Ik ben even wat op gaan zoeken en er zitten wel wat interessante artikelen tussen. Een daarvan is deze: http://rsta.royalsocietypublishing.org/content/368/1924/3733

        Kort gaat het er hier om dat er in berekeningen voor de 21e eeuw niet per se meer blokkerende situaties voor kunnen komen. Maar wel langere en intensievere.

        Een ander artikel
        http://www.nature.com/articles/ncomms5646#author-information
        https://climatecrocks.com/2014/11/12/the-omega-block/
        Gaat hier wat verder op in. Het lijkt erop dat warmere temperaturen in het arctische gebied zorgen dat hitte uit de oceanen vrijkomt omdat er minder zee ijs aanwezig is. Dit zou vooral in de vroege winter gebeuren (november/december). Dit zou aan kunnen sturen op een blokkade. Later (januari/februari) zou er meer warmte richting het arctische gebied gaan op grote hoogte (100hPa). Dit kan de polar vortex verzwakken (https://www.alpenweerman.nl/de-polar-vortex-een-voospellende-waarde/) en kan er dus koudere lucht naar het zuiden afzakken.

        Andere oorzaken volgens het artikel kunnen onder andere El Nino of Euraziatische sneeuwdek zijn.

        Dit zijn wat resultaten die ik kon vinden en uit deze artikelen blijken ook dat er nog wel meer kennis nodig is om met zekerheid te zeggen of deze zaken met elkaar te maken hebben. Al met al wel enigszins aanwijzingen dat het veranderende klimaat invloed kan hebben op de blokkades die we laatst zagen. Wel is het lastig om nu te zeggen of deze laatste langdurige blokkade ook ‘vroeger’ gebeurd zou zijn of door klimaatverandering aangewakkerd. Wellicht volgen daar over een tijd nieuwe artikelen over ;-).

        Groeten,
        Maarten

  • Jens
    2 januari 2017 at 21:51

    Beste Maarten,

    zie je al ergens een lichtpuntje voor de Franse Alpen ( Paradiski ) ?
    is er een reden dat ze ginder zo weinig sneeuw krijgen momenteel ( Normaal sneeuwrijk gebied )

    Groeten,
    Jens

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer