Tijdelijke weersverbetering en zachter
Algemeen
Luchtdrukstijgingen zorgen vanuit het noorden voor afnemende neerslagkansen, waarbij later op de dag de zon er op steeds meer plaatsen bijkomt. De zuidwestelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met diepere bewolking en sneeuwbuien, maar deze nemen ook hier in de loop van de dag verder in activiteit af.
Het oosten van het Salzbürgerland en de gebieden verder oostwaarts richting de Steiermark en Karinthië profiteerden gisteren nog lange tijd van de Alpenzon. Tegelijkertijd was het meer westwaarts een heel ander verhaal, want het traag binnentrekkende koufront zorgde voor bewolkte en slechte ski en snowboard condities. In de noordelijke Franse Alpen, Zwitserse noordzijde en inner Alpine tot het westen van Tirol was het een vrij natte bedoening, waarbij er onder gemiddeld 1400 à 1600m in eerste instantie regen viel. Naarmate de dag vorderde zakte de
Gisteren ook veel sneeuw in het Spaanse Valdelinares (100 km ten noordwesten
van Valencia) in de Sierra de Gúdar. Via @TeruelMeteo
Beaucoup de neige et Serre Chevalièr dans les Hautes Alpes
Serfaus, Fiss, Ladis via Twitter @Esquicom
Maandag topdag, daarna veel sneeuw voor zuidzijde!
Gisteren tipte ik de maandag al aan als beste dag van de week, en deze uitspraak blijft onveranderd overeind. De luchtdruk is hoog boven het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Later op de dag splits een aparte kern zich uit dit hogedrukgebied af, om maandag vervolgens razendsnel ten noorden van de Alpen richting de Oekraïne te gaan trekken. Hierdoor neemt de gradiënt (luchtdrukverschil) boven de Alpen flink af, waardoor de wind grotendeels wegvalt en de zon flink van de partij zal zijn. Ook de dinsdag ziet er vooral in de
Maandag belooft onder hogedrukinvloed een superdag
te gaan worden! @KNMI / HIRLAM
Weerverslechtering met opkomende sneeuwval zuidzijde
Vanaf dinsdag gaat er dus het een en ander veranderen in de Alpenregio. Op de weerkaarten trekt het Atlantische hogedrukgebied zich iets meer westwaarts terug, waardoor koudere polaire luchtmassa’s Frankrijk en noordwest Spanje binnen zullen gaan stromen. Deze zogenaamde hoogtetrog gaat vervolgens verbinding zoeken met een hoogtestoring boven het Iberisch Schiereiland, waardoor de oostelijke verplaatsing van het koufront richting de Alpen erg traag lijkt te gaan verlopen. Dit betekent grote verschillen in temperatuur tussen oost en west, waarbij de grote onzekere factor de sneeuwvalgrens is! Een ander aandachtspunt is de opkomende föhnige omstandigheden en tijdelijk oplopende temperaturen.
Temperatuurkaart 850 hPa (1500m) op woensdagnacht.
Grote verschillen tussen west en oost. @ECMWF
Dinsdag opkomende Südföhn. @Meteocentrale.CH
Opnieuw zuidoost stau
In de laatste clusterkaartjes zijn de sneeuwhoeveelheden nog steeds indrukwekkend te noemen. Vooral het Amerikaanse GFS is zoals we wel vaker zien met zijn verwachting flink naar beneden toe bijgesteld, want de zwaar overdreven 2m hoeveelheden zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Het zwaartepunt van de sneeuwval lijkt zich opnieuw op de westelijke zuidkant te gaan concentreren. Dit betekent voor de Italiaanse Alpes Maritimes, Valle D’Aosta, Piëmonte en Tessin opnieuw een flinke bak met sneeuw aankomende week. Hier kan lokaal de 1m grens overschreden gaan worden, met tegen de gunstig gelegen stauhellingen misschien nog wel meer!
Morgen maar eens kijken hoe de situatie er dan weer voorstaat. Een heel fijne dag nog 🙂
Meeste sneeuw lijkt weer in de zuidooststau gebieden te gaan vallen.
ECMWF cumulatieve verwachting tot 26 mrt
Een veelbelovend sneeuwkaartje!
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.