Tijdelijk onbestendig en koeler

Algemene situatie
Onder een vlakke drukverdeling stroomt onder invloed van een Frans lagedrukgebied vochtige en vrij warme lucht over de Alpen uit. Vanuit het noorden nadert een koufront welke de komende nacht de Alpen binnen trekt en waarachter drogere maar ook koelere lucht volgt.

Gisteren bereikte een eerste (zwakke) storing vanuit het westen de Alpen en zorgde ervoor dat de Franse en westelijke Zwitserse Alpen al met meer (hoge) bewolking en wat licht neerslag te maken kregen. De oostelijke Alpen konden ook gisteren nog een keer profiteren van mooi weer en over het algemeen was het er zonnig. De temperaturen lagen op een heel aangenaam en deels weer zomers niveau. Zo werden het in het Zwitserse Grüsch 25 graden en in het Oostenrijkse Andau steeg het kwik in de middag naar 28.3 graden.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De sneeuw moet steeds meer terrein prijsgeven. Höhe Unerboden 1370m. foto D. Gerstgrasser (via MeteoSchweiz)

Vannacht moesten de opklaringen dan ook in het oosten het veld ruimen en wanneer we naar het radarbeeld van dit moment kijken dan moeten we even goed kijken waar de Alpen liggen. Het is namelijke overal bewolkt en op veel plaatsen valt wat regen of een regenbui. Later vandaag is ook onweer mogelijk. Vooral in de middag kan de neerslag langs de Alpenhoofdkam en noordkant verder intensiveren en langer aanhouden. Omdat er langzaam ook wat  koudere lucht gaat insijpelen daalt de sneeuwvalgrens van circa 2000 naar 1700 tot 1500 meter in de avond. Ook in het laagland en de dalen is het voorlopig even gedaan met de hoge temperaturen. Algemeen zal het kwik tussen de 15 en 18 graden pendelen. De wind trekt vandaag wat aan en waait uit westelijke richtingen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -bron WetterOnline.de

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Regen in Gstaad -Berner Oberland

Morgen zaterdag is het opnieuw wisselvallig waarbij er vooral langs de Alpenhoofdkam nog neerslag valt, boven de circa 1500 tot 1000 meter sneeuw. In de tweede helft van de dag stroomt dan wat drogere lucht binnen en klaart het lokaal weer op. Het is met wel een stuk koeler, in de westelijke Alpen wordt het een graad of 10 tot 16 en in de oostelijke Alpen waar de meest koude lucht zich bevindt slecht 5 tot 10 graden. Hier kan het ook sneeuwen tot  een hoogte van  900 a 800 meter . Vooral ook door een stevige wind uit de noordwest tot noordoost hoek zal het voor het gevoel nog kouder aandoen.

Zondag krijgen we door stijgende luchtdruk in het overgrote deel van de Alpen te maken met een herstel. De zon krijgt veel meer ruimte en op de meeste plaatsen blijft het droog. In de loop van de dag ontstaan er wat stapelwolken maar die zullen het buien stadium niet bereiken. Wat minder fraai is het zondag echter naar het westen toe en dan met name in de (zuid)westelijke Franse en ook Zwitserse Alpen. (kaart GFS hieronder)

Hier gaat een storing boven zuid Frankrijk meer bewolking geven en kan er ook neerslag (buien) gaan vallen. Maandag dan echter, net als ook elders in de Alpen veel zon en droog weer waarbij de temperaturen weer in een stijgende lijn gaan. Mogeliijk dat de oostelijke Alpen tijdelijk met wat meer wolken(velden) te maken krijgen die vanuit het noordoosten binnentrekken.

Ook de dagen daarna gaan we profiteren van een uitloper van een hoog met centrum boven de Britse eilanden. De koudere lucht wordt steeds verder naar het oosten toe weggeduwd en ook in de oostelijke Alpen kan het kwik weer wat gaan stijgen. De hoge waardes zoals we die echter van de laatste tijd gewend zijn zullen we niet meer gaan halen. Met de steeds krachtiger wordende april zon echter al met al heel aangenaam weer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In de loop van de week weer hogedruk (ECMWF voor woensdag)

Wat er op de langere termijn gaat gebeuren is nog onzeker, uitgaande van het ECMWF krijgen we richting en in het weekend te maken met de een zachte zuidwestelijke hoogtestroming die zich aan de voorzijde van een markante depressie boven het Verenigde Koninkrijk tot over west Scandinavië gaat ontwikkelen. Het GFS komt met een wat andere drukverdeling maar ook volgens dit model is een overgang naar kouder weer niet echt waarschijnlijk.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Volgens de operationele uitdraai van ehte ECMWF evolueren we richting het weekend naar een zachte ZW hoogtestroming

Hieronder nog de GFS ensembles voor oa het T850hPa vlak (temperaturen 1500 meter). Mooi is te zien hoe de oostelijke Alpen meer met de koudere lucht vanuit het noorden te maken hebben.

Tot zover het uitgebreide Allpenweerpraatje voor vandaag vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis met een temperatuur van  9.2°.
Fijne dag en tot morgen maar weer, ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties